ПРОБЛЕМИ ВІТЧИЗНЯНОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ВІТЧИЗНЯНОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ

27.10.2022 16:06

[1. Экономические науки]

Автор: Паніматченко Карина Ігорівна, студентка, Державний торговельно-економічний університет


Військове вторгнення російської федерації завдає потужного удару не лише  по економіці та  інфраструктурі України, але й не меншим ступенем впливає на  вітчизняний бізнес, зупинивши виробництво багатьох підприємств, зруйнувавши логістику та ланцюги постачання, які підприємці напрацьовували роками. Враховуючи початок повномасштабної війни в Україні на початку цього року, яка триває вже 8 місяців, актуальним є аналіз основних проблем, з якими стикнувся український бізнес через триваючі військові дії й запровадження воєнного стану.

Говорячи про війну між Росією та Україною відзначимо, що за ці місяці  війни український бізнес втратив більше, ніж за два роки пандемії. Обсяг завданої шкоди та довгострокові наслідки поки що важко оцінити, адже бойові дії тривають. За оцінками Національного банку, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП у 2022 може скоротитися не менш ніж на 35% за усіма складовими [2].

Більш того, навіть зараз економічні перешкоди порівняно з перешкодами безпеки набувають усе більшої ваги для українського бізнесу. Так, за результатами щомісячного опитування підприємців у липні 2022 року дві з трьох головних перешкод, названих керівниками підприємств, – це зростання цін на сировину або матеріали та зменшення попиту на продукцію або послуги. Про зростання цін на сировину чи матеріали повідомляє 62% опитаних підприємств, а про зменшення попиту – 36%. На друге місце рейтингу перешкод для бізнесу вийшли складнощі з перевезенням сировини або готових товарів територією України – на них вказала майже половина опитаних (47%). А от проблема браку палива, яка у попередньому місяці була на першому місці рейтингу проблем з 74% респондентів, які про неї повідомляли, опустилася на четверте місце рейтингу. У липні 2022 року брак палива був однією з основних перешкод для 36% опитаних підприємств [5].

Про інші проблеми представники опитаного бізнесу повідомляли менше: пошкодження майна або товару внаслідок бойових дій торкнулося 11% опитаних, перебої з електро-, водо- або теплопостачанням – також 11%, а корупція – 5%. Крім того, 2% респондентів сказали, що їхні підприємства не зіштовхувалися з проблемами [5].





Рис. 1. Найважливіші проблеми для вітчизняного бізнесу [5]

Відзначимо, що вплив окремих перешкод зростає або зменшується разом із змінами розміру бізнесу. Так, що більшим є розмір підприємств, тим частіше вони повідомляють про складнощі з перевезенням сировини чи готових товарів територією України та про те, що їм небезпечно працювати. Зокрема, частка бізнесу, якому складно перевозити сировину чи продукцію по Україні, збільшується з 35% для мікробізнесу до 56% серед великих підприємств. А частка підприємств, які називають серед основних перешкод небезпечність праці, збільшується з 17% серед мікробізнесу до 34% серед великих підприємств

Натомість що меншим є розмір підприємств, тим більше вони відчувають негативний вплив низького попиту та браку обігових коштів. Серед підприємств великого розміру частки тих, що повідомляють про ці проблеми, складають 24% та 20% відповідно, тоді як серед мікробізнесу – 56% та 38%. Також варто зазначити, що мікро- та малі підприємства частіше ніж великі та середні говорять, що їм перешкоджає державне регулювання курсу валют (по 19% серед міро- та малих підприємств), а мікропідприємства більшою мірою, ніж підприємства більших розмірів, скаржаться на перебої з електро-, водо- або тепло- постачанням (21%). [4]

Крім пониження поточного виробництва, війна істотно скорочує потенціал економіки. За оцінками НБУ, втрати фізичного капіталу від руйнувань підприємств, житла та інфраструктури на початок травня досягли 100 млрд доларів – це еквівалент 50% ВВП 2021 року. Також Україна крім фінансових, зазнала великих втрат людського капіталу  – це міграція громадян за кордон через бойові дії, а також загибель цивільних та військових.[1]

У галузевому та регіональному розрізі спостерігається низка проблем , яка перешкоджає повноцінному функціонуванню українського бізнесу .

Так, дві найпоширеніші перешкоди у липні 2022 року – зростання цін на сировину й матеріали та складнощі з перевезенням сировини чи готових товарів територією України – підприємства більшості галузей промисловості, а також сільського господарства оцінюють приблизно на однаковому рівні. А у випадку зростання цін на сировину відрізняється Ця проблема також помічена у деревообробні галузі, однак вона постає не так гостро : займає  33% з усіх проблем , тоді як порівняно з іншими  галузями промисловості в яких вона займає від 60% до 71%.Зниження попиту на продукцію особливо суттєво відчувається в поліграфічній промисловості (на цю проблему тут вказали 57% підприєств ), а також у виробництві металів, металообробці та у виробництві будівельних матеріалів (по 55%). А от сільськогосподарський сектор та деревообробна галузь частіше від інших галузей скаржаться на брак палива (56% та 50% відповідно), хоча вплив цієї проблеми зменшився для вибірки загалом. Про брак робочої сили внаслідок мобілізації або міграції найчастіше повідомляють у поліграфічній галузі (50% підприєств ), а про брак обігових коштів – у сфері виробництва тканин, одягу чи взуття (43%). Крім того, представники хімічної промисловості та галузі виробництва металу й металообробки частіше від інших говорять, що працювати небезпечно через явну загрозу ракетних ударів саме по представниках цих галузей (47% та 40% відповідно). Чи не в найгірших умовах опинилися аграрні підприємства. Їх бізнес прив’язаний до конкретної території, а роботи в полі чи на фермі не можна відкласти на невизначений термін або перенести. Ринок страждає від дефіциту робочої сили, пального, добрив та оборотних коштів [5].

Різниця в негативному впливі перешкод, пов’язаних із повномасштабною війною, спостерігається також для бізнесу різних областей. Усі підприємства Дніпропетровської та Миколаївської області вказали на проблему зростання цін на сировину та матеріали. Серед решти областей про цю проблему найчастіше говорять у Сумській області Складнощі з перевезенням сировини чи готових товарів територією України особливо гостро відчуває бізнес Миколаївської області,а також Чернівецької і Волинської областей.Про зменшення попиту на продукцію чи послуги найчастіше говорить бізнес Дніпропетровської та Одеської, а також Сумської і Львівської областей. Брак палива залишається вагомою проблемою в Одеській області, а також у Чернівецькій і Хмельницькій. У Львівській та Одеській областях бізнес частіше ніж в інших областях вказує на брак робочої сили через мобілізацію працівників або їх переселення. А в Тернопільській та Рівненській областях найбільші частки підприємств, яким бракує обігових коштів. Майже всі підприємства Миколаївської області (90%) повідомили, що їм небезпечно працювати. Високі ці частки також у Вінницькій (68%) та Одеській (60%) областях [3]

Основні проблеми вітчизняних підприємств у регіональному розрізі згруповано в табл. 1. 

Табл.1 – Проблеми підприємств у регіональному розрізі[складено автором]






Складено автором з урахуванням [3]

Логічно, що кожна проблема має певний вплив на виробничу потужність підприємства. Деякі представники взмозі витримати цю кризу, а інші, на жаль, припиняють свою діяльність. Звичайно, за місяці війни більшість підприємств  вже адаптувалися та навчилися виживати в таких умовах, про це свідчить позитивна статистика: у липні близько 3% підприємств припинили свою діяльність через війну. Ця частка скоротилася в декілька разів порівняно з попередніми місяцями (8% у червні та 10% у травні). Вважаємо, це може свідчити про пришвидшення процесу відновлення виробництва. Також спостерігається  скорочення  частки підприємств, які працюють на рівні менше ніж 25% від довоєнних обсягів виробництва, – лише 12% у липні (14% у червні та 17% у травні) [5]. 

Зрозуміло, що нова реальність  проявить ще багато проблем, які будуть вимагати оперативного реагування влади та самих підприємців. Україна зараз перебуває у важкому економічному становищі у зв’язку з війною. З одного боку, важливо підтримувати роботу бізнесу та економіки, а з іншого – необхідно фінансувати армію та соціальні видатки. Тож виникає очевидний конфлікт між державою та представниками бізнесу, який необхідно вирішувати шляхом діалогу та співробітництва. Потрібно шукати збалансовані шляхи виходу з ситуації, які допоможуть і наповнити бюджет, зокрема шляхом вирішення проблем з логістикою так експортом, і шукати оптимальну модель системи оподаткування. Тільки так ми зможемо як найшвидше перемогти ворога і повернутися до мирного життя. 

ЛІТЕРАТУРА: 

1. Діагностування стану українського бізнесу під час повномасштабної війни Росії з  Україною. URL: https://gradus.app/documents/210/Ukrainian_Business_inWar_2Wave_Report_Gradus_KSE_22042022.pdf.

2. Бізнес під час війни.URL:https://promodo.ua/ua/blog/biznes-vo-vremya-vojny.html.

3. Дія. Бізнес. Війна та регіони України. URL: https://decentralization.gov.ua

4. Павлишин О. Проблеми бізнесу. URL: https://www.epravda.com.ua

5. Кузяків О., Ангел Є., Гулік А., Федець І. Щомісячне опитування підприємств. 2022. Вип. 3. URL: https://cci.vn.ua/wp-content/uploads/2022/08/Tretye-shhomisyachne-opytuvannya-kerivnykiv-pidpryyemstv-Ukrayinskyj-biznes-v-umovah-vijny.pdf

__________________________

Науковий керівник: Богма О.С, д.е.н., проф., професор каф. економіки та фінансів підприємства ДТЕУ




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота