СИЛА СТРАХУ – НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА УСПІХУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СИЛА СТРАХУ – НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА УСПІХУ

30.10.2022 13:38

[4. Педагогические науки]

Автор: Клімакова Світлана Миколаївна, старший викладач кафедри спортивно-педагогічних дисциплін і фітнесу, Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди; Тихонова Ася Олександрівна, старший викладач кафедри Олімпійського і професійного спорту, спортивних ігор та туризму, Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди


«Сміливість міста бере»

На сьогоднішній день в душі багатьох людей нашої країни вкоренився страх, пов’язаний з війною. Цей страх надалі може привести до значних негативних наслідків. Тому дуже важливо навчитися боротися з ним і якщо людина вирішила перевиховати себе, їй потрібно проаналізувати, чи не залишилось у неї страху.

В даній статті ми розглянемо емоції страху, які зароджуються і розвиваються тоді, коли людина навіть і не підозрює про їх існування.  Свідомість людини повинна підготуватись до сприйняття страху. Період підготовки невеликий і нескладний і починається з вивчення, аналізу і розуміння тих ворогів від яких потрібно здихатись – це нерішучість, недовіра і страх. Вони між собою тісно пов’язані: якщо помітили одного, то поряд буде і парочка інших. Страх зростає з нерішучості, яка потім кристалізується в недовіру, що потім змішуються і отримуємо страх. Ця трійця завжди існує поряд і дуже вразлива. Треба сконцентрувати всю увагу на причинах прояву основних видів страху і способів звільнитися від них. Необхідно зайнятись самоаналізом, щоб встановити, якому ж із загально розповсюджених страхів знайшлось місце в душі людини. Бажано пам’ятати, що описані вище три страхи часто ховаються в підсвідомості, де їх дуже важко знайти і перемогти.

Мета даної статті сконцентрувати увагу на причинах прояву основних видів страху і способах звільнення від них. 

Психологи Кендіс Перт, Фалунь Дафа, Луіза Хей, Наполеон Хіл, Ю. Хван, О. Свіяш, Т.В. коваль, М.М. Мовчан, виділяють шість широко розповсюджених страхів з різними комбінаціями. Їх порядок такий: бідність, критика, захворювання, розчарування, старість і смерть. Вони лежать на дні тривоги, але завжди страх є станом людської свідомості. Тож його можна контролювати і направляти. Природа нагородила людей абсолютним контролем нд усім, крім своїх думок. Якщо врахувати той факт, що натхнення починається з пориву думки, то можна  наблизитися до розуміння принципів управління страхом. Людина сама відповідає за свої вчинки, ніщо не може звільнити її від відповідальності за свої вчинки, тому що в її руках стан свідомості, який не можливо купити, він створюють! А Яків Гальперін вважає, що кожна людина винагороджується не лише за вчинки, а й за думки всім — «негативні думки, стверджує він, схожі на бумеранги» [3].  Самонавіювання  завжди попереджається відображенням: спочатку народжується думка. Тільки спалахнувши, вона повинна викорінитися. Хочеться чи ні – така мета думки. Але і чужі думки, підхоплені на льоту можуть визначити професійну, ділову або громадську долю людини, так само, як думки, що виховані нею. Чому деякі люди бувають «щасливчиками», тоді як інші настільки ж здібні, підготовлені, досвідчені, здавалося б, самою долею призначені на невдачі – і чому? Кожен має повний контроль над свідомістю, а це означає, що кожен може тримати свій розум відкритим для атмосфери мислення та отримати від нього все або відгородитись від сукупного розуму. І якщо справедливі роздуми людини про думки, що бажають укорінитися, то як же думки про страх і бідність можуть переродитись в мужність і успіх? Розглянемо всі шість симптомів страху, що були виділені раніше.

Страх бідності. Усі шанси на успіх  в будь якому напрямку можуть бути знищені страхом бідності. Він паралізує розум, руйнує самонавіювання, убиває впевненість в собі, підриває ентузіазм, охолоджує ініціативу, розмиває мету, робить неможливим самоконтроль. Він лишає людину впевненості, перетворює силу в безсилля та лінь, знищує амбіції, знижує пам’ять, притягує невдачі. Страх бідності придушує кращі почуття людини і насилує кращі почуття душі, керує дружбою і накликає нещастя, приводе до безсоння і печалі. Бідність – це відсутність відповідної мети. Із усіх страхів – бідність самий руйнівний страх. Його важче за все перемогти, тому що у свідомості людини укорінився страх стати жертвою своїх побратимів. Ніщо не приносить більше страждань і принижень ніж бідність.

Існує шість симптомів  страху бідності: безнадійність – відсутність ініціативи інтелектуальної і фізичної та лінь, ентузіазму, самоконтролю і уяви; нерішучість – звичка дозволяти думати іншим за себе, зайнявши позицію очікування; сумніви – заздрість до чужих успіхів, виправдання за свої невдачі; безпорадність – життя не по кишені, пошук помилок в інших,  похмурий вигляд, погана зовнішність, нестримний у вживанні алкоголю, наркоман; над спокій – песиміст, думки і розмови про невдачі; зволікання – звичка відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні, відсутність у впевненості в собі, відсутність мети, самоконтролю, ініціативи, ентузіазму, самолюбства.

Зволікання разом із симптомами над спокою, сумніву і нерішучості часто означає відхід від відповідальності, там де тільки це можливо, підкорення життєвій скруті,  замість  переборювання її. Торгівля за кожну копійку, в той час, як від життя треба вимагати процвітання, багатства, щастя і задоволення. Впевненість в собі замість спалювання всіх мостів допоможе звільнитися від симптомів страху бідності. Треба прогнати геть страх бідності, прийнявши рішення перемогти, на скільки це можливо, без всяких хвилювань. Прийняти одне для всіх випадків рішення: труднощі, які нав’язує життя недостойні тривоги людини, і з цим рішенням прийде врівноваженість, ясність інтелекту, спокій думки, що як раз і приведе до щастя. Необхідно позбавити себе від страху бідності, забувши всі їх симптоми.

Страх критики. Симптоми страху критики підривають ініціативу, руйнують силу навіювання, не забезпечують індивідуальності і впевненості в собі. Цей страх в людині присутній і дуже розвинутий. Не секрет, що грабіжники лають тих кого грабують і виправдовують свої дії критикою щодо характеру того, кого грабують. Політики, добиваючись перемоги на виборах, не стільки демонструють світові, власну гідність і кваліфікацію, скільки обливають брудом своїх опонентів. Дорослі люди часто не бажають відкрито говорити  про свою недовіру, бо абсолютно зневірилися в більшості історій, що були ними почуті у дитинстві. А чому? А тому, що бояться критики. Батьки, які своєю критикою виховують не стільки дитину, скільки комплекс неповноцінності в людському обличчі повинні признаватися правопорушниками. Критика викликає в серці почуття неповноцінності або образу не прив’язаності і нелюбові. Цей вид страху такий же як і страх бідності, тому, що страх критики руйнує ініціативу і зусилля навіювання. 

Основні симптоми: сором’язливість – виражене в нервозності, в незручності рухів, очі, що бігають; неврівноваженість – невміння контролювати свій голос, у нервозності при сторонніх присутніх, погана постать і пам’ять; слабохарактерність – відсутність нюху та вміння чітко висловлювати свої думки, не впевнене ухвалення рішень, відкладання на завтра; комплекс неповноцінності – самоусвідомлення, самоствердження мовою, звичка наслідувати в сфері одягу, звичка говорити гучні фрази і слова та ін.; екстравагантність – прагнення, щоб все було як у людей – або життя не по кишені; безініціативність – страх висловлювати свою точку зору, незграбність в манерах і мові, брехливість; відсутність самолюбування – лінь душі і тіла, навіюваність, пристрасть говорити неприємності за спиною, брехати в очі, безтактність в розмові, не визнання помилок.

Страх захворювань. Цей страх рівнозначно відносяться як до фізичного так і до соціального наслідування. Він тісно пов’язаний із страхом старості і смерті. В цілому людина боїться всяких захворювань завдяки тому, що боїться смерті. Цей страх смерті вселяється у свідомість завдяки можливим економічним потрясінням. Страх захворювань дає реальні фізичні симптоми того захворювання, якого людина боїться і страждає від іпохондрії (надуманих болячок). Психологи підтверджують, що захворювання починаються від поганих думок. Наприклад, «Кендіс Перт, доктор молекулярної біології і автор популярної книги «Молекули емоцій», вперше науково пояснила, як негативні думки можуть перетворитися у хвороби.  Юрій Хван, автор науково-популярної книги «Еліксир здоров'я» і прихильник альтернативної «енергетичної» медицини, стверджує, що під впливом негативних думок на клітинному рівні в певній області тіла виникає згусток негативної енергії. Цей згусток поступово зростає в розмірі. Через деякий час наявність у клітині негативної енергії передається як контрольний сигнал у мозок у вигляді депресії або больових відчуттів. Приблизно такої ж точки зору дотримується і Олександр Свіяш, директор тренінгового психологічного центру О. Свіяша і автор 13 книг з практичної психології.»[3]

Думки можуть бути навіяними, а можуть і самі народитись у свідомості людини. До чого ж могутня свідомість людини – як у творенні так і в руйнуванні! Клітини страху захворювання присутні в свідомості кожної людини. Неспокій, страхи, розчарування в коханні і невдачі у справах запліднюють їх і дають їм життя. Тому необхідно змінити клімат, змінити обстановку життя людини. «Відомий психолог Луїза Хей більше 30 років тому без допомоги лікарів шляхом «прощення, правильного харчування, розслаблення і очищення» зуміла самостійно вилікуватися від раку. Вона стверджує: «Коли ви в щось вірите, це стає реальністю для вас... Коли ви вірите, що любов переповнює світ, я люблю і люблять мене, коли ви від заходу до світанку і від світанку до заходу повторюєте цю фразу, то саме так і складеться ваше життя, і ви будете дійсно це відчувати. І навпаки».[3]

Симптоми захворювань, або загального страху наступні: самонавіювання – пошук і передбачення в собі  усіх болячок і розмови про них, пристрасть купувати рекламні таблетки, експерименти з дієтами, способами схуднення та ін.; іпохондрія – звичка говорити про болячки до нервового стресу, вона приходить разом з поганими думками, і ніщо, крім гарних думок від неї на спасе; в’ялість – причина – велика вага тіла, острах захворювання не дає можливості займатись фізичними вправами; вразливість – підрив сил організму, до супротиву страху захворювання, постійний неспокій і підготовка до своїх захворювань, підготовка до смерті, накопичення грошей для похорону; самолюбство – симуляція захворювання для виправдання ліні, або відсутність амбіцій; нестриманість – звичка вживати алкоголь, або наркотики від болю, невралгії. Замість видалення їх причин; неспокій – пристрасть вивчати медичну літературу і неспокій, щоб не захворіти.

Страх розчарування. Це ревнощі та інші способи неврозів зростають зі страху втратити об’єкт свого кохання. Цей вид страху самий болючий з відомих нам. Він вносить найбільше безладу в життя тіла і духу. З часу розвитку нашої цивілізації змінились не повадки чоловіків, а способи їх прояву. Чоловіки викрадали жінок, застосовуючи грубу силу з давніх давен. Вони продовжують робити це і зараз, але техніка викрадання змінилась, вона діє ефективніше  фізичної сили – використовуючи обіцянки гарної одежі, красивої машини та інше. Але жінки ще більше підлягають цьому страху.

 Основні симптоми розчарування: ревнивість – звичка підозрювати усіх без причин, звинувачувати в невірності, підозри і зневіра; пошук промаху в усіх – друзів, рідних, коханих з кожного приводу, або при його відсутності – все одно; авантюризм – схильність до крадіжки, шахрайства з метою добути гроші для подарунків коханим, щоб показати себе з кращого боку, безсоння, нервовість, відсутність самоконтролю, самовпевненості, слабка воля і поганий настрій.

Тривога стан свідомості, який приходить від страху, діє поступово і настирливо. Це вид безперервного страху, який виникає з причини нерішучості, і значить, що це теж стан свідомості, який можливо і необхідно контролювати.          Зруйнована свідомість, і такою її виховує нерішучість. У людини не хватає сили волі швидко прийняти рішення, а потім триматись за нього з усіх сил. Людина не повинна роздумувати про обставини після того, як намітила для себе лінію дій. Треба діяти і тоді можна перемогти страх розчарування, управляти страхом невдач в коханні.

Страх старості. Він приходить від думки, що старість може принести із собою бідність, а також іншого, більш важливого жорсткого вчення минулого, бездушно спрямованого на поневолення людини страхом. Страх старості має ще дві причини – це недовіра до ближнього, здатного присвоїти земні блага, які належать цій людині, а також жахливі картинки потойбічного світу, які навіяні у свідомість людини. До цього страху додається страх захворювань, а також думка про втрату сексуальності. До того ж не треба забувати про страх бідності – «будинок пристарілих», який б’є по свідомості того, хто має можливість провести похилий вік в богадільні. Старість не виключає і залежності, як фізичної, так і економічної.

Симптомами страху старості є: передчасний спад – тенденція до спаду у 40 – річному віці з розвитком неповноцінності і уявлені, що в цьому віці людина деградує; вибачте мені старому – так думають багато людей після 40 або 50 років, замість щастя жити у віці мудрості і розуміння та дякувати за це; безініціативність – ініціатива, навіювання і впевненість втрачається в того, хто вирішив, що він старий для прояву цих якостей; прагнення омолоджуватися – виглядає в очах  середовища, як намір наслідування поведінки молоді.

В психології страху прийнято враховувати  флюїди, які протікають із свідомості однієї людини в свідомість іншої так само швидко, як коливання голосу з радіо. Висловлюючи вголос негативні думки людина отримує руйнуючу віддачу з різних напрямків. Мозок, що пульсує негативними думками різко знижує здатність до творчого навіювання і це потрібно пам’ятати. Присутність у свідомості негативних емоцій «заряджає» людину, тому від неї відвертаються і часто проявляють ворожість. 

Людині необхідно націлитись на досягнення успіху, який бере початок в імпульсах думки. Треба контролювати свідомість, приймаючи відповідальність за те, що користуються нею. Людина є хазяїном своєї судьби, де вона володіє владою над своїми думками. Вона може впливати на своє оточення, наближаючи життя до свого ідеалу. Щоб дожити до похилого віку, важливо жити в радості, бути в колективах де навчаються люди, відвідувати університети похилого віку, які в Україні широко розповсюджені територіальними центрами.

Страх смерті. Цей страх діє найжорсткіше. Думка про смерть частіше може бути віднесена до релігійного фанатизму. Думки про пекельне покарання заважають цікавості до життя і роблять щастя неможливим. Ніякий релігійний лідер не в змозі гарантувати вознесіння в рай, а  ні влаштувати похід у пекло ( у зв’язку відсутністю такого). Сама думка про пекло важким тягарем лягає на навіювання, начисто паралізує розум і формує страх смерті.

Симптоми страху смерті: думки про смерть – виникають внаслідок відсутності мети існування, або не вмінню відшукати необхідну прогресію. Найкращі ліки – велике бажання досягти чого-небудь. Зайнята людина про смерть не думає; зв’язок зі страхом злиднів – наближення особистих злиднів, або злидні внаслідок чужої смерті; зв’язок із захворюваннями або нерівновагою – захворювання приводить до депресії. Сильний невроз, розчарування у відношеннях людей, релігійний фанатизм, несамовитість можуть стати причиною смерті.       

Треба запам’ятати – життя створене з енергії і матерії. Ні енергія, ні матерія не можуть бути ні створені, ні зруйновані. Вони видозмінюються, але не руйнуються. Наше життя ні що інше, як енергія. І подібно іншим формам енергії, вона може переносити  різні трансформації і зміни. А смерть – теж тільки трансформація. Якщо це так, то після смерті настає довгий, мирний, вічний сон, а його нема чого боятися. боритеся – поборете!

Крім шести описаних вище страхів, люди страждають від ще одного зла - підданості негативним впливам. Це зло — не страх, а живильне середовище для всіляких невдач. Воно невловимо і його присутність важко встановити. Якщо людина досягає успіху, вона повинна бути готовою до супротиву цьому демону. Треба розібратися в собі. Якщо не працювати над самоаналізом, можна попрощатися з мрією. Боротися з цим злом надзвичайно важко, оскільки воно контролює людину, яка навіть не підозрює про його існування, незалежно від того, спить вона чи працює. Афірмація негативного впливу – це стан особистої свідомості. Іноді воно з’являється в людині зі словами її рідних, що не мають при цьому нічого поганого. Іноді воно виникає зі складу розуму людини та її характеру, але воно завжди є отрутою, хоч і вбиває повільніше.

Захищатись від особистого впливу, або впливу поганих людей, що є в оточені, треба силою волі. Силою волі треба користуватися постійно і тоді вона вибудує в свідомості людини імунітет. Є тільки один вихід – виробити навики протидії негативним впливам. Контролювати людина може все, навіть особисті думки, це найбільш значимий фактор, що надихає. Якщо людина не контролює свою свідомість, значить вона не контролює нічого. Свідомість – це духовний капітал людини. Такого роду контроль буде результатом самодисципліни і звичок. Або людина управляє свідомістю, або вона управляє людиною – компромісів не існує. Найпродуктивнішим з методів контролю над свідомістю, зайняти її рухом до якої-небудь конкретної мети – за планом. Успіху, що не управляється просто не існує.

Література

1. Коваль Т.В. Страх старості як чинник буття сучасної людини : дис. ... канд. філос. наук : 09.00.04 / Т. В. Коваль. – Житомир, 2012. – 188 с.

2. Мовчан М.М. Страх як проблема буття людини в соціальному середовищі: монографія / М. М. Мовчан. – Полтава: ПУЕТ, 2019. – 356с.

3. Негативні думки — причина хвороб і депресії.  [Режим доступу]: https://www.epochtimes.com.ua/zdorovyi-sposib-zhyttya/negatyvni-dumky-prychyna-hvorob-i-depresiyi-71817

4. Романовський О.Г. Педагогіка успіху : підручник / О.Г. Романовський,

В.Є. Михайличенко, Л.М. Грень. Харків: НТУ «ХПІ», 2011. 368 с.

5. Хілл Н. Думай и багатей: Деловой бестцеллер. / Сост. В.В. Шарпило – Мн.: Парадокс, 1998. – 400 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота