ПРАВОСЛАВНІ МОНАСТИРІ ЯК ДУХОВНІ НАТХНЕННИКИ ВИЗВОЛЬНОЇ БОРОТЬБИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОСЛАВНІ МОНАСТИРІ ЯК ДУХОВНІ НАТХНЕННИКИ ВИЗВОЛЬНОЇ БОРОТЬБИ

30.10.2022 14:59

[5. Исторические науки]

Автор: Чистякова Катерина Віталіївна, студентка 1-го курсу магістратури, Черкаського національного унівеситету імені Б. Хмельницького; Постоєнко Віталіна Сергіївна, студентка 1-го курсу магістратури, Черкаського національного унівеситету імені Б. Хмельницького


Черкащина, як центр України, завжди мала велике значення в історії. Адже саме на її землях було створено перший козацький полк, і саме їй судилося стати центром національно-визвольної боротьби українського народу проти польського гніту. 

Деякі історики вважають, що визвольний рух на черкаських землях розпочався ще 1640-х рр. Адже постійні утиски православ’я, зловживання з боку польських магнатів, намагання ліквідувати козацтво вилилось в масове невдоволення населення, яке згодом переродиться в національно-визвольну боротьбу (1648 – 1657 р.р). Варто зазначити, що роль церкви та монастирів у цій боротьбі була досить великою. Адже більшість тогочасного населення України сповідувало православ’я і Православна церква була для них найбільшим авторитетом. Заручившись підтримкою церкви, Богдан Хмельницький зумів прихилити на свій бік широкі верства українського населення, які відстоювали національні та релігійні інтереси. У церкві та монастирях козаки знайшли опору. 

Одним із найшанованіших монастирів Черкащинни є Трахтемирівський монастир. Варто зазначити, що монастир був духовним осередком всього Війська Запорозького. Тривалий час  в монастирі розміщалась напівофіційна козацька резиденція. 

У Війську Запорозькому існувала давня традиція облаштування шпиталів та лазаретів при монастирях. Одним з таких монастирів був Трахтемирівський.  В монастирі лікували поранених, смертельнохворих козаків та просте населення. 

Чигиринський Свято-Троїцький монастир – є одним з найбільш відомих монастирів Правобережної України  XVIІ ст. Достеменно нічого не відомо про засновника монастиря. Деякі дослідники вважають, що засновником Свято-Троїцького монастиря був І. Виговський, який згодом взяв монастир під свою опіку. Під час визвольної війни під проводом Б. Хмельницького монастир опиняється в вихорі історичних подій. Ченці допомагали козакам де порадою, а де і своєю міцною рукою. Так, обитель стала однією з найбільш упорядкованих і процвітаючих в Україні. 

Перлиною архітектури Канева є Канівський монастир. Історичні джерела свідчать, що в Каневі у 1097 – 1098 роках, на одній із гір, був заснований монастир, але не наземний, а підземний – за зразком Києво-Печерської лаври. В період національно-визвольної боротьби, у Каневі був організований козацький монастир, в якому доживали вік бездомні та покалічені козаки. В монастирі надавали медичну допомогу пораненим та хворим. Ченці монастиря не рідко бралися до зброї, захищаючи землю від нападників. До кінця третьої чверті XVII століття Канівський монастир і собор Святого Георгія користувався повагою не лише з боку населення, а й був відомий у всій Київській митрополії.

Так, монастирі Черкащини відіграли значну роль у збережені духовної єдності українського народу, виступили осередками у формуванні національної свідомості в боротьбі проти дискримінації українського народу.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Мельниченко В. М. Початок Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького [Електронний ресурс] / В. М. Мельниченко // Землі Черкащини в ХVІІ – ХVІІІ ст. – [Черкаси]. – Режим доступу: http://nsku.ck.ua/. – Краєзнавча Черкащина.

2. Мицик Ю. Православна церква та її духовна опіка над Військом Запорізьким у період національно-визвольної війни (1648-1657) [текст] / Ю. Мицик // Історичні студії. – 2004. - №17. – 17 – 21 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота