ЗМІНИ В ОБЛІКОВІЙ ПОЛІТИЦІ ПОДПРИЄМСТВА З ВВЕДЕННЯМ ВОЄННОГО СТАНУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЗМІНИ В ОБЛІКОВІЙ ПОЛІТИЦІ ПОДПРИЄМСТВА З ВВЕДЕННЯМ ВОЄННОГО СТАНУ

29.11.2022 14:52

[1. Экономические науки]

Автор: Шавріна Юлія Віталіївна, студентка спеціальності Облік і оподаткування, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна; Нестеренко Оксана Олександрівна, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри статистики, обліку та аудиту, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна


При формуванні наказу про облікову політику необхідно враховувати, що для цілей оподаткування в ньому необхідно прописати всі ті правила і методи, якими суб’єкт господарювання має намір керуватися при розрахунку і сплаті податків та зборів. Введення військового стану в Україні сприяло внесенню багатьох змін до Податкового кодексу України, які необхідно прописати в обліковій політиці. Розглянемо їх більш детально.

Законодавчі зміни. Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо норм на період воєнного стану» №2120-ІХ від 15.03.2021 року вніс ключові зміни в оподаткування підприємств, які стосуються:

- Податку на прибуток;

- ПДВ;

- ПДФО;

- Військового збору;

- Земельного податку;

- Екологічного податку [1].

Введення військового стану та відповідних змін в поточне оподаткування законодавчо потребує внесення коректив в облікову політику підприємств на цей та визначений законодавством післявоєнний термін, адже саме облікова політика чинить вагомий вплив на досягнення економічної безпеки, а її відсутність або нераціональна розробка призводить до значних недоліків організації діяльності підприємства, а згодом проблем в функціонуванні систем внутрішнього контролю і управління підприємством [1]. Податкові відносини в умовах воєнного стану – складний процес, що потребує уваги оскільки вони є важливими для підтримки як економіки країни, так і окремих підприємств. 

Вищезгаданний Закон №2120-ІХ передбачає певні податкові зміни щодо:

- Сплати податків

- Податкових перевірок

- Дії строків

- Податкової відповідальності, тощо.

Сплата податків. З 1 квітня 2022 року та на період дії воєнного стану для ФОПів, платників єдиного податку І та ІІ групи, сплата Єдиного податку є добровільною. Той, хто не бажає сплачувати податок у період воєнного стану, просто не заповнює декларацію за вказаний період.

Під час мобілізації ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку ІІ та ІІІ груп, можуть за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до лав ЗСУ.

З 1 квітня 2022 року ФОП та юридичні особи, в яких упродовж минулого календарного року дохід не перевищив 10 мільярдів гривень, можуть перейти на сплату єдиного податку ІІІ групи за ставкою 2% із урахуванням наступного: 

- до таких платників Єдиного податку не застосовуються будь-які обмеження щодо кількості найманих працівників;

- платники єдиного податку не є платниками ПДВ;

- авансовий внесок єдиного податку сплачується щомісячно до 15 числа за підсумками попереднього місяця;

- звітність подається щоквартально у строки, передбачені для квартальної звітності.

При цьому не зможуть стати платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, які:

- організовують та проводять азартні ігри, лотереї та парі; 

- займаються обміном іноземної валюти; 

- виробляють, експортують імпортують та продають підакцизні товари; 

- здійснюють видобуток та реалізацію корисних копалин; 

- займаються певними видами фінансової діяльності, зокрема страхові/перестрахові брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, страхові компанії, інвестиційні фонди і компанії, тощо.

З 1 березня 2022 року по 21 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний стан платники податку звільняються від сплати плати за землю за земельні ділянки, на яких ведуться/велися бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, а також платники податків звільняються від сплати мінімального податкового зобов’язання за такі земельні ділянки на 2022 та 2023 податкові роки.

До того ж , платники податків звільнено від сплати Екологічного податку за об’єкти, що розташовані на територіях, на яких ведуться/велися бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф [2].

Податкові перевірки. На період дії воєнного стану дозволено проводити лише фактичні податкові та камеральні перевірки декларацій, до яких подану заяву про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ. Будь-які інші перевірки проводити заборонено, а ті перевірки, що розпочато до 24.02.2022 р. призупинено до закінчення дії воєнного стану [2].

Дія строків. Під час воєнного стану в Україні дія строків, визначених податковим законодавством призупинено.

Податкова відповідальність. До моменту припинення дії воєнного стану заборонено: нарахування штрафів за недотримання вимог сплати єдиного внеску, застосування покарань за порушення порядку здійснення розрахункових операцій.

Виключення: розрахункові операції щодо продажу підакцизних товарів та невідшкодування державою шкоди унаслідок незаконних дій або бездіяльності [2].

Висновки. З огляду на вищезазначені положення можемо зазначити, що облікова політика підприємств потребує значних змін, з метою відповідності поточним реаліям. Але тут варто зазначити, що облікова політика застосовується до господарських операцій з моменту їх виникнення, а отже і має визначати вплив її зміни на події минулих років [3]. А оскільки зміни мають бути впроваджені посеред облікового року, цей процес значно ускладнюється, оскільки має бути проведений цілий ряд процедур, як наприклад перерахунок показників, що забезпечить їх співставність із фінансовими витратами на доплату донарахованих зобов’язань по податках/зборах із подальшим їх відображенням у фінансовій звітності.

Література:

1. Євсєєва О.О., Євсєєв А.С., Ковальоа Д.А. Фахові аспекти формування облікової політики підприємства в контексті розбудови його ефективної системи економічної безпеки. Міжнародна транспортна інфраструктура, індустріальні центри та корпоративна логістика: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (3-4 червня 2021 року, м. Харків, Україна). Харків: УкраДУЗТ, 2021. С.131-138.

2. Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2021 року «2120-ІХ. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2120-20#Text

3. Власова І.О., Гейєр Е.С., Наумчук О.А., Чацкіс Ю.Д. Організація бухгалтерського обліку. Навч. Посібник. К.: Центр учбової літератури, 2011. 564 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота