ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ НА РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ: ВИКЛИКИ ВОЄННОГО ЧАСУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОВОЄННОГО РОЗВИТКУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ НА РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ: ВИКЛИКИ ВОЄННОГО ЧАСУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОВОЄННОГО РОЗВИТКУ

21.12.2022 10:43

[1. Экономические науки]

Автор: Yuliia Teres, Ph.D. researcher Faculty of Law, Economics and Finance (FDEF) at the University of Luxembourg


На сьогодні економіка України є ринковою економікою, що розвивається. В умовах інтеграції України до європейської та глобальної світової економіки, залучення іноземних інвестицій є однією з форм розвитку національної економіки. З перших днів незалежності України іноземні інвестиції виступали одним з найважливіших факторів розвитку економіки держави. Впродовж останніх років, з часів проголошення Україною курсу на євроінтеграцію роль іноземних інвестицій у економіці України набула ще більшого значення.

У сучасних умовах масштабної збройної агресії Російської Федерації проти України та введення воєнного стану залучення іноземних інвестицій є одним з основних заходів щодо підтримки національної економіки. Внаслідок військової агресії Російської Федерації економіка України зазнала значних збитків. 

За оцінками Світового банку, Єврокомісії та українського уряду, вартість відбудови України та її економіки вже зараз сягає близько 349 мільярдів доларів США. За понад шість місяців від початку вторгнення Російської Федерації Україна зазнала масштабних руйнувань. Зокрема у доповіді Світового банку йдеться, що наслідки вторгнення відчуватимуться упродовж кількох поколінь.

Без перебільшення, Україна зіткнулися з цивілізаційною загрозою для незалежності, соборності й самого існування держави та українського народу. Це важке випробування і для економічної системи держави. Практично щодня агресор завдає по території нашої держави нищівних і жорстоких ударів, руйнуючи економічну інфраструктуру країни. 

Також у доповіді Світового банку підкреслюється, що попри критичну важливість поетапного підходу до реконструкції протягам кількох років у короткостроковій перспективі Україна потребує близько 105 мільярдів доларів для відновлення соціальної інфраструктури, зокрема, шкіл та лікарень, відновлення транспортних зав’язків та підготовки до можливої нестачі енергії цієї зими.   

На жаль із початком війни вливання коштів приватних іноземних інвесторів в українську економіку фактично зупинилося. Тільки за підсумками першого кварталу 2022 року, прямі іноземні інвестиції в Україну скоротилися на 314 млн дол. США, інвестиції з України становили 106 млн дол. США, в результаті негативне сальдо (відтік капіталу) досягло 420 млн дол. США.

Вплив прямих іноземних інвестицій важко переоцінити, вдало розподілене фінансування на технологічне переоснащення компанії, навчання персоналу, підвищення якості продукції  все це допоможе не лише бути конкурентною здатною країною, але і мати переваги на ринку.

Слід відзначити, що обравши шлях євроінтеграції Україна після 2017 року активно імплементувала європейські директиви та найкращі правила країн ЄС щодо залучення іноземних інвестицій. Це сприятиме більшій прозорості, зрозумілим та чесним правилам роботи та взаємодії між державою і бізнесом. Крім того, Уряд України продовжував переводити спілкування між державою та бізнесом в електронну форму, аби такі відносини були максимально комфортними, прозорими та зручними. Наразі на електронному порталі Дія доступно понад 30 електронних сервісів для підприємств та фізичних осіб, при цьому послуги з реєстрації бізнесу є одними з найшвидших у світі.

Перед війною в середині грудня 2021 року Уряд України очікував іноземних інвестицій в розмірі майже 6,5 млрд дол. США, включаючи реінвестиції. Це мав бути найбільший обсяг іноземних інвестицій за останні 5 років. 15 млрд доларів інвестицій щороку, починаючи з 2025 року, — такий показник було затверджено в Національній економічній стратегії. 

На жаль військова агресія РФ проти України загальмувала усі прогресивні інвестиційні процеси в країні, і на сьогодні мова йде про виживання нації. Через десять місяців після російського вторгнення війна серйозно вплинула на економіку України, яка стикається з надскладними завданнями. Стабільність макроекономічного та фінансового секторів має важливе значення для подальшого функціонування економіки та підтримки військових зусиль. Підтримка та стимулювання реальної економіки є ключовими елементами її економічної стійкості.

Список літератури:

1. Rasvanis E., Tselios V. Geography as a locational determinant of foreign direct investments in tourism and transport in Greece: a comparison with domestic investments. GeoJournal. June 2022. Volume 87, Issue 3, Pages 1593 – 1617 

2. Soare E., Chiurciu I.-A., David L., Bəlan A.-V., Dobre I. Study on foreign direct investments in Romania and their impact onto the economy. Proceedings of the 25th International Business Information Management Association Conference - Innovation Vision 2020: From Regional Development Sustainability to Global Economic Growth, IBIMA 2015. Pages 2727 – 2742

3. https://www.kmu.gov.ua/news/denis-shmigal-okresliv-7-klyuchovih-prioritetiv-uryadu-dlya-zaluchennya-inozemnih-investicij



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота