СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВА ПОЛІТИКА ПОЛЬЩІ ТА ПОРТУГАЛІЇ ВІДНОСНО БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ ПІСЛЯ 24 ЛЮТОГО 2022р. - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВА ПОЛІТИКА ПОЛЬЩІ ТА ПОРТУГАЛІЇ ВІДНОСНО БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ ПІСЛЯ 24 ЛЮТОГО 2022р.

21.12.2022 22:47

[2. Юридические науки]

Автор: Кязимова Галина Хадирівна, кандидат історичних наук, Одеський національний морський університет, м. Одеса


Напад Росії на Україну вразив увесь світ та змінив увесь світ. Складно знайти аналог величезній хвилі обурення народів проти агресора та всебічної підтримки нашого народу.   Польща та Португалія – дві краіни Євросоюзу, що розташовані на різних кінцях Європи і які мають дуже не схожу історію стосунків з Україною. Та не лише різну історію стосунків, а й свою власну та дуже не схожу одна на одну історію, політику, економіку. Але світ змінюється, глобалізація наберає темпи, а російська агресія  проти України  створила безприцидентну ситуацію в світі в плані взаємодії всіх держав у справі захисту України. При тому, кожна з країн має свої  особливості  у ставлені до біженців, які базуються на відносинах з Україною, своєрідності  устрою кожної держави, менталітеті  її  громадян, тощо. Тому цікаво простежити ставлення до українських біженців саме у порівнянні досить різних країн – Польщі та Португалії.  Вся історія Польщі тісно пов'язана з Україною, вона має  з нею спільні кордони. Не завжди ці відносини були безхмарими, але навряд чи можна порівняти реакцію Польщі на українських біженців з реакцією інших держав. Ні в якому разі не зменшуючи їхньої участі можна однозначно сказати, що вона поставилася до нашої трагедії, як до власної. Були  проголошені наступні умови для укранців: Якщо ви є громадянином України або чоловіком/дружиною громадянина України без польського громадянства, і легально перетнули кордон з України до Польщі в період з 24 лютого 2022 року і хочете залишитися в Польщі,  українці отримували такі права: - легально перебувати в Польщі впродовж 18 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року. Право легально перебувати в Польщі поширюється також на ді тей, які народилися після  в'їзду до Польщі.

- отримували  персональний номер PESEL (польський ідентифікаційний персональний номер), завдяки якому перебування в Польщі було офіційно зареєстровано.

- Протягом перших кількох днів перебування в Польщі  надавалася широчена допомога у пункті прийому біженців, де  можна було переночувати та отримати харчування і базову медичну допомогу.

- Біженці отримували право працювати в Польщі без необхідності отримання дозволу на роботу або заяви про намір працевлаштувати  іноземця, навіть якщо  не було чинного паспорта – достатньо було документа, що засвідчує особу. Роботодавець був зобов'язаний підписати договір зрозумілою  мовою та повідомити про працевлаштування у районне управлінння зайнятості протягом 14 днів після прийому на роботу. В пошуку роботи допомогав центр  зайнятості.  Українці  отримували право започаткувати як індивідуальне підприємство, так і фірму. Для створення індивідуального підприємства було необхідно отримати номер та довірений профіль в управлінні ґміни та зареєструвати  його безкоштовно.

Українців повідомляли про право на медичне обслуговування та право на безкоштовну освіту: «У Польщі всі діти мають не лише право, а й обов'язок здобувати освіту. Якщо у вас є дитина шкільного віку, якнайшвидше запишіть її до найближчої школи. Діти, які не володіють польською мовою, мають право отримати додаткові уроки польської мови та корекційні заняття». Правом на соціальну допомогу можна було скористуватися у муніципалітеті. Гарантувалося право на допомогу у вигляді разової грошової допомоги у розмірі 300 злотих на особу, призначену для покриття  витрат на проживання, зокрема на харчування, одяг, взуття, засоби особистої гігієни та оплату житла.  Громадяни України до  25 березня 2022 мали змогу  безкоштовно їздити у потягах 2 класу в вагонах з місцями для сидіння. Необхідно  було пред'явити паспорт, посвідчення особи чи інший документ, що підтверджував  громадянство. Перевезення вантажів та тварин здійснювалося безкоштовно та необмежено. 

Безумовно величезні витрати, затягування війни спонукали  Польщу запланувати внесення змін до спеціального закону  про допомогу біженцям з України, який був прийнятий в країні з початком війни. Так, згідно з нинішніми правилами, українські біженці, які понад дев'ять місяців перебувають у Польщі, повинні подавати заявку на продовження терміну дії посвідки на проживання. У МВС хочуть зробити це продовження автоматичним. «Створюючи на початку березня закон про агресію росії проти України, ми до кінця не знали, наскільки велика група людей до нас прибуде, наскільки велика група людей візьметься у нас працювати. Адже самі біженці говорили, що приїжджають сюди ненадовго» - пояснюють чиновники.  МВС планує з січня 2023 року ввести плату для біженців за перебування в місцях колективного розміщення; це центри, хостели, гостьові будинки й так далі. З 1 січня ті, хто може утримувати себе і сім'ю, покриватимуть половину витрат на проживання. Причому перший платіж доведеться зробити за три місяці вперед. А якщо через ці три місяці люди не зможуть знайти роботу, найняти житло та покинути центр, їм доведеться відшкодовувати 100% відсотків витрат. Крім того, уряд заморозить польські соціальні виплати для біженців тим людям, хто не перебуває на території Польщі щодня.

Від 24 лютого Португалія надала 54 976 дозволів на тимчасовий захист громадянам України та іноземцям, які проживають в Україні, з них 32 259 жінкам і 22 717 чоловікам, згідно з останніми даними муніципальних органів.  Серед міст Португалії, які надали дозволи на тимчасовий захист, Лісабон на першому місці з 11 933 дозволами. Далі йдуть Кашкайш (3381), Порту (2760), Сінтра (1856) і Албуфейра (1348). Деякі біженці в Португалії отримали житло в муніципальних закладах, наприклад, готелях. Іншим доводиться орендувати житло. В Португалії існує проблема з житлом та державні органи не взмозі допомогти всім біженцям. Тому на перших порах українців просто брали у свої домівки португальці, але з часом стало питання про оренду житла. Найчастіше в містах, де є робота, доводиться платити по 500-600 евро за  квартиру, в селах можна знайти за 300 євро. У Лісабоні  ціна  досягає вище 1000 євро. 

Непрацюючим дорослим в Португалії  встановлена соціальна плата189 євро на місяць. Людям без коштів на проживання можуть виділити субсидії на оренду житла. Програма субсидій для українців триває до 18 місяців. Є можливість жити в «туристичних» квартирах, але оплта не мала - від 50 євро на добу,або в квартирах на довгострокову оренду, де були відключені комунальні послуги. Орендар підключає їх сам. У таких квартирах може не бути меблів. Тому часті оголошення в групах для українців  про пошук дешевих меблів в порожню квартиру. 

Стосовно освіти дл школярів:  є кілька суботніх шкіл, які працюють з Міністерством освіти України, і по закінченню класу видають диплом державного зразка. Це школи в Лісабоні, Порту.  Але українські школи платні: 40-60 євро на місяць, а якщо відвідування українських шкіл без- коштовне для біженців, то це  за рахунок інших батьків і вчителів. 

Перша леді України Олена Зеленська відвідала в португальському місті Кашкайш українських біженців. За словами дружини Президента, перші дві з половиною сотні переселенців з України прибули до португальського міста Кашкайш ще у середині березня. Вона додала, що люди в стані першого шоку від війни та вимушеного переїзду одразу отримали теплий і продуманий прийом у центрі екстреної допомоги. Умови для українських переселенців забезпечила команда SOS UCRÂNIA під керівництвом мера міста Кашкайш Карлуша Каррейраша. Після російських злочинів у Бучі та Ірпені Кашкайш захотів стати побратимом цих міст. І це братерство лише підтверджується щодня, бо справжніх братів видно з їхніх вчинків. 

Кашкайш – друге місто у десятимільйонній Португалії за кількістю зареє- строваних тимчасово переміщених осіб з України: їх тут вже 3310. Для українців діє безкоштовна юридична підтримка, курси з вивчення мови є доступ до освіти, охорони здоров’я, а також сприяння у пошуках роботи. Муніципалітет дотепер продовжує збір та відправку гуманітарної допомоги в Україну.  Нещодавно SEF повідомила гарну новину для українців про те, що відкрила доступ до ще 42.000 процесів по легалізації в Португалії. Проте, як згодом з’ясувалося, обробляти ці запроси на отримання Сертифікатів про тимчасовий захист мають лише 50 співробітників установи.  Відтак українці в Португалії вимушені місяцями чекати на документи. Повільне оформлення номерів SEF також відбивається на неможливості отримати фінансову допомогу від держави, стати на облік до Служби зайнятості, мати доступ до медичних послуг, знайти житло, тощо. Фактично це призупиняє будь-які процеси з легалізації людини в Португалії.  Коли саме ситуація в Службі з питань іноземців та кордонів зміниться – невідомо. Адже навіть дотелефонутися туди, щоб записатися на прийом  вкрай складно, або навіть неможливо. Про відповідний досвід розповідають багато українців в соцмережах.  Одже, умови дещо різні, але одне чітке прагнення держав та суспільства – допомогти Україні та українцям.  Європейська комісія продовжила ще на один рік правила приймання і надання захисту українським біженцям  та планує і далі надавати  фінансову підтримку для семи країн-членів, які приймають найбільше біженців з України.

Література:

Інтернетресурс:  Migrant info.pl.  Zmina. Financ.ua.  Uamedia.eu



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота