ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ІННОВАЦІЙ У СУДОВОМУ ПРОЦЕСІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ІННОВАЦІЙ У СУДОВОМУ ПРОЦЕСІ

21.12.2022 23:25

[2. Юридические науки]

Автор: Коваленко Інна Ігорівна, аспірантка кафедри нотаріального, виконавчого процесу та адвокатури, прокуратури, судоустрою Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, м. Київ, Україна


Право на звернення до суду за захистом своїх прав та право на справедливий судовий розгляд є основоположними правами кожної людини.

Відповідно до Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки, що була затверджена Указом Президента Українивід 11 червня 2021 року № 231/2021, недостатній рівень упровадження цифрових технологій у здійсненні правосуддя визначено як однією з проблем, які зумовлюють необхідність подальшого удосконалення організації функціонування судової влади та здійснення правосуддя [1]. 

З метою покращення доступу до правосуддя у Стратегії було визначено, що необхідно забезпечити врегулювання питання щодо надання судді безпосереднього доступу до автоматизованих інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування; розвиток електронного судочинства з урахуванням світових стандартів у сфері інформаційних технологій, його інтегрування у національну інфраструктуру електронного врядування шляхом запровадження можливості розгляду онлайн певних категорій справ незалежно від місцезнаходження сторін і суду та інших сервісів електронного судочинства; впровадження сучасного електронного діловодства в суді, електронного ведення справ, електронних комунікацій із судом, кабінету судді та кабінету учасника процесу.

Говорячи про запровадження інформаційно-комунікаційних технологій слід зазначити, що Україна орієнтується на принципи побудови електронного судочинства, закладені в Стратегії європейського електронного правосуддя (Strategy on European e-Justice) [2]. Основним пріоритетом Стратегії є створення й підтримка функціонування Європейського порталу електронного правосуддя, який визначається як застосування в організації роботи суду інформаційних та комунікаційних технологій, задля забезпечення високого рівня поінформованості громадян щодо їх прав і надання їм доступу до широкого спектра інформації й послуг усередині судових систем, різноманітну інформацію про діяльність органів судової влади, правила звернення до суду, процесуальне законодавство і судові системи країн-членів ЄС.

Вплив таких криз як COVID-19, відсутність належного фінансування та війна  зумовили надзвичайну актуальність використання в судовій діяльності інноваційних технологій, здатних забезпечити стабільність, безперервність і доступність системи судового захисту прав та інтересів осіб.

У липні 2021 Державна судова адміністрація України повідомила про початок  спільно з Мінцифрою роботи по інтеграції сервісів "Електронний суд" (https://id.court.gov.ua) та сервісів порталу "Дія" (https://diia.gov.ua/) з метою реалізації актуальних та соціально важливих для громадян електронні сервіси в рамках "Суду у смартфоні" порталу "Дія", таких як: надсилання користувачам "Дія" повісток та викликів до суду, інформування про час та дату судових засідань; надсилання користувачам "Дія" повного тексту судового рішення у справі учаснику справи; надсилання користувачам "Дія" виконавчого документа у відповідній судовій справі; можливість сплати користувачами "Дія" штрафів та судового збору за рішенням суду у справі про адміністративне правопорушення [3].

19 серпня 2022 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо додаткових способів інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах воєнного чи надзвичайного стану", яким, зокрема, передбачено, що додатковим способом інформування про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання, може бути надання інформації з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку Порталу Дія [4].

Програмними засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі мобільного застосунку Порталу Дія, може бути також забезпечено додаткове інформування сторін спору, авторизованих через Єдиний державний веб-портал електронних послуг або через мобільний застосунок Порталу Дія, шляхом відображення в електронній формі судового рішення у справі, виконавчого документа.

Цим же Законом передбачено, що під час дії воєнного чи надзвичайного стану, а також під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), збори суддів можуть проводитися дистанційно, у режимі відеоконференції, з дотриманням вимог цього Закону.

Відповідно до статті 12-2 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені. Тобто суди зобов'язані працювати та відправляти правосуддя. Враховуючи неможливість багатьох суддів в умовах військового чи надзвичайного стану провести розгляд справ, а учасників справи - прибути у судове засідання чи знайти можливість для участі в засіданні суду у строки встановлені законодавством, з метою забезпечення сталості правосуддя та убезпечення учасників судового процесу, представників апарату суду і суддів законопроектом 7316 від 26.04.2022 пропонувалось внести змін до КАС України, ЦПК України та ГПК України щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану, а саме розгляду справ у режимі онлайн та участі секретарів і суддів із підключенням з безпечних місць [5]. 

Це законопроект було відхилено, але актуальність цього питання залишається. Зокрема, ВС розробив пропозиції про внесення змін до КАС України, ЦПК України та ГПК України щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану, а саме розгляду справ у режимі онлайн та участі секретарів і суддів із підключенням з безпечних місць. Прийняття такої ініціативи важливе для забезпечення сталості правосуддя та убезпечення учасників судового процесу, представників апарату суду і суддів [6].

Отже, судова система України продовжує пристосовуватися до нових воєнних реалій. Особливе значення для забезпечення права на судовий захист має ефективне застосування судами  інноваційних технологій. Станом на даний час існує потреба у запровадженні нових для України інститутів, зокрема – дистанційного розгляду справ,  та дистанційного підписання судових рішень. Крім того, існують проблеми, пов'язані із недостатнім матеріальним та технічним забезпеченням судів, які на наш погляд можуть бути вирішені шляхом відповідної підтримки з боку іноземних партнерів України. Вважаємо доцільним продовження застосування напрацьованих у попередні роки механізмів, зокрема, проведення судових засідань у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, після завершення дії воєнного стану та зняття карантинних обмежень. 

Список використаних джерел:

1. Про Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки: Указ Президента Українивід 11 червня 2021 року № 231/2021 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/231/2021#Text.

2. Strategy on European e-Justice https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52019XG0313(01)&rid=7.

3. Завдяки заходам цифровізації суд стає ближчим до громадя [Електронний ресурс] // Державна судова адміністрація України (офіційний веб-портал). URL: https://dsa.court.gov.ua/dsa/pres-centr/news/1150172/.

4. Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо додаткових способів інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах воєнного чи надзвичайного стану: Закон України 27 липня 2022 року № 2461-IX URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2461-20#n6.

5. Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України та Господарського процесуального кодексу України (щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану): проект Закону 2332-IX від 01.07.2022 URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39489.

6. Делегація Верховного Суду відвідала Верховний суд Естонії для поглиблення інституційної співпраці URL: https://court.gov.ua/press/news/1337577/.

__________________

Науковий керівник: Стефанчук М.М., доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри нотаріального, виконавчого процесу та адвокатури, прокуратури, судоустрою, Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, м. Київ, Україна 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота