ЩОДО ВПЛИВУ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА ФІНАНСОВИЙ СТАН ДЕРЖАВИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЩОДО ВПЛИВУ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА ФІНАНСОВИЙ СТАН ДЕРЖАВИ

22.12.2022 00:09

[2. Юридические науки]

Автор: Квітка Юлія Валеріївна, студентка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Зруйновані будинки, об’єкти інфраструктури, ведення бойових дій, окупація – усе це стало наслідком міграції для українців. Хоча варто сказати, що міграційні процеси в нашій державі відбувалися ще і до початку війни. Причинами таких процесів були незадоволеність законодавством та владою, гендерна нерівність та дискримінація, поширення корупції, низький рівень соціального забезпечення, тощо. Проте міграційні процеси, викликані війною вважаються найбільшими за останній час.

Звернемося до статистики. За даними ДПСУ, протягом 24 лютого — 3 червня 2022 року з України виїхали понад 5,2 млн осіб, переважна більшість яких є громадянками України. За даними Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), станом на 9 червня 2022 року у країнах Європи перебувало понад 4,9 млн біженок, які покинули Україну через війну [1]. Звісно, в перші місяці війни міграційні процеси збільшувались з кожним днем, проте з плином часу деякі українці почали повертатися на батьківщину. 

Які підстави міграції для українців? Окрім того, що значна кількість будинків, інфраструктури була зруйнована чи пошкоджена, існувала і продовжує існувати небезпека життю існують ще інші підстави для міграції. Серед яких можна виділити такі: наявність багатьох соціальних програм від країн, які передбачають отримання виплат, страхування та навіть спонсора для проживання у країні; допомога з працевлаштуванням; надання допомоги з харчуванням, медикаментів та одягу; можливість безкоштовного користування громадським транспортом та відвідування музеїв чи інших культурних закладів. Окрім цього, великими перевагами користуються незахищені верстви населення серед мігрантів, наприклад інваліди, які мають можливість отримувати більшу соціальну допомогу від держави та перебувати в країні, яка більш пристосована для їх умов життя. В цілому, певна частина громадян почне нове життя – знайде високооплачувану роботу та згодом придбає житло, особливо ті, хто його втратив в Україні.

Щодо наслідків таких міграційних процесів, треба звернути увагу що вони можуть бути і позитивні і негативні для України. Серед позитивних можна виділити набуття досвіду, навичок, покращення рівню іноземної мови, збільшення рівню ВВП за рахунок грошових переказів з-за кордону, можливість українцям – особливо уразливим групам осіб, перечекати цей час у безпечному місці та отримати необхідну допомогу. Щодо негативних наслідків, О. Чічіріна у своїй роботі зазначає про такі: вимивання інтелектуального людського капіталу та робочої сили; зниження статусу українських робітників для іноземців через роботу українців над працемісткими товарами замість наукомістких чи капіталомістких; зникнення сіл через переміщення українців до міст; зменшення бюджету, тощо [2, с. 32-33].

Слід звернути увагу і на внутрішню міграцію українців. Внутрішня міграція дуже впливає на розвиток людського капіталу і може стати істотним фактором перерозподілу людських ресурсів усередині країни. Дослідження внутрішньої міграції в Україні, проведене Міжнародною організацією з міграції (МОМ) у період з 9 по 16 березня, показало, що майже 6,48 мільйона людей є переміщеними особами в Україні внаслідок війни - переважна більшість з них залишила свої будинки або на початку війни, або коли вона досягла їхнього району [3, с. 14]. Більшість внурішньо переміщених осіб втратили свою роботу і дохід та вимушені шукати нову у містах, де наявний значний попит та конкуренція. До того ж, маємо справу справу зі спадом економічної активості на сході на півдні України – більшість підприємств припинили свою роботу через руйнування або пошкодження. Наслідком цього, стало і підняття або навіть дефіцит окремих продуктів. Особливо важливим є ситуація на окупованих територіях, які втратили значну кількістю працюючих виробництв та бізнесу, що призвело до втрати великої кількості податків. 

Таким чином, міграційні процеси, пов’язані з великомасштабним вторгненням військ рф до України, дещо змінили ситуацію в країні. Безумовно, є певна кількість громадян, які вже не повернуться і почнуть нове життя закордоном, проте сподіваємося, що значна кількість українців повернеться та прийматиме участь у відбудові держави. Перед Україною стоять важливі завдання по закінченню війни, які є необхідними для виконання задля забезпечення нормального життя українців. Існує потреба у відбудови житлових об’єктів та обкатів інфраструктури, забезпечення тимчасовим житлом громадян, надання гарантій працевлаштування, матеріальної допомоги, компенсації тим, хто втратив бізнес та надання грантів чи іншого виду підтримки для нового бізнесу, тощо.

Список використаних джерел

1. Вимушена міграція і війна в Україні (24 березня — 10 червня 2022) [Електронний ресурс] // Cedos – Режим доступу до ресурсу: https://cedos.org.ua/researches/vymushena-migracziya-i-vijna-v-ukrayini-24-bereznya-10-chervnya-2022/. 

2. Чічіріна О. А. Кваліфікаційна робота «Міграція в Україні: тренди, сучасні виклики та наслідки» [Електронний ресурс] / О. А. Чічіріна. – 2022. – Режим доступу до ресурсу: http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/23231/Chichirina_Bakalavrska_robota.pdf?sequence=3. 

3. Економіка України під час війни: оперативна оцінка, квітень 2022 [Електронний ресурс] / [Г. Вишлінський, М. Репко, Ю. Гайдай та ін.] // Центр економічної стратегії. – 2022. – Режим доступу до ресурсу: https://ces.org.ua/wp-content/uploads/2022/04/UKR_%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%96%D0%BA%D0%B0-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%96%D0%B4-%D1%87%D0%B0%D1%81-%D0%B2%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B8.pdf 

____________________

Науковий керівник: Кобильнік Дмитро Анатолійович, доктор юридичних наук, доцент, Національний юридичний  університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота