ВПЛИВ ІТ-РИНКУ НА ПОВОЄННИЙ РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ІТ-РИНКУ НА ПОВОЄННИЙ РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ

23.12.2022 01:20

[1. Экономические науки]

Автор: Кречетова Ірина Геннадіївна, студентка, Львівський національний університет імені Івана Франка



З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну постраждали практично всі галузі національної економіки, що призвело до спаду соціально-економічного розвитку країни, а окремих її регіонів до депресивних територій. Кожна з ланок економічної системи, що приносили прибуток та податки для країни, змушені були зменшити, переналаштувати обсяги виробництва продукції чи послуг, або взагалі ліквідувати підприємства.

Зазначимо, що ІТ-компанії також зазнали впливу різних чинників, дія яких  посилилася чи виникли після вторгнення. Але в той час, як інші сфери, що приносять вагомі прибутки та податки, наприклад, сільськогосподарського та промислового виробництва зазнають високих ризиків, ІТ-сфера має більше шляхів та способів для продовження роботи. І навіть в окремих регіонах для розвитку. Відбувається це завдяки специфічності ринкових відносин працедавця та робітника в даній сфері, що в більшості випадків є орієнтуванням на вивіз товарів та послуг. В кінцевому результаті ІТ-сфера не є повністю залежною від локальних умов, що допомагає пристосуватися до них (менш залежна від географічних та ресурсних умов).

На даний час майже усі клієнти продовжують працювати з українськими ІТ-компаніями. Великі ІТ-компанії стверджують, що зберегли всю свою робочу силу та грошові виплати, залучають нових співробітників та продовжують виплачувати податки державі. У тому числі виплати мобілізованим ІТ-фахівцям. Однак, певну кількість спеціалістів довелося евакуювати за кордон (до 20% працівників галузі) для продовження роботи. Також частину офісів перебазовано на території західних областей України.

За даними IT Ukraine Association, у першому кварталі 2022 р. український ІТ-сектор приніс до бюджету України 2 млрд доларів США. Зазначається, що це рекордна кількість надходжень до держбюджету саме від IT-галузі. Наприклад, у першому кварталі 2021 р. українські компанії заклали в бюджет 1,44 млрд доларів США. Такі дані свідчать, що обсяг ІТ-експорту зріс на третину. У звіті вказується, що завдяки цьому галузь є фінансово стабільною, з регулярними надходженнями іноземної валюти в українську економіку та державний бюджет. Проте, не зважаючи на всі незгоди, більше третини українських компаній були спроможні залучити нових клієнтів, та більш ніж половина очікують на зростання прибутків на чверть.

Попри великий внесок для підтримання економіки країни на плаву ІТ-компанії допомагають наблизити перемогу України, надаючи допомогу працівникам різними шляхами, створюючи фонди різного спрямування, сплачуючи податки наперед, забезпечуючи необхідним технічним забезпеченням та гуманітарною допомогою.

Впевнено можна сказати, що це одна з небагатьох сфер, що не тільки найменше зазнала шкоди від початку війни, але й змогла вистояти, маючи розроблені плани реагування в екстрених умовах та досвід у веденні діяльності дистанційно, швидко налаштовує необхідні умови та зв'язки для продовження принесення високих результатів у виконанні контрактів та підтриманні держави. 

На річні результати функціонування IT-ринку впливатимуть такі фактори як: терміни закінчення війни; сценарії досягнення перемоги України; кількість мобілізованих представників IT-галузі; наявність механізму для виїзду за кордон представників експортних галузей у бізнес-цілях тощо. Через війну існує ціла низка ризиків, які можуть стати критичними для ІТ-сфери. Їх постійно потрібно відстежувати, обговорювати та знаходити рішення для нейтралізації. Проте ІТ-сфера й надалі залишається основним каталізатором соціально-економічного розвитку країни, оскільки може задовольнити запит українського, європейського та світового бізнесу на якісні послуги та роботи.

Література:

1. Ukraine IT Report 2021. URL:http://surl.li/djclv

____________________

Науковий керівник: Шевчук Ірина Богданівна, доктор економічних наук, професор, Львівський національний університет імені Івана Франка




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота