ОБЛІК ДОХОДІВ ВІД НАДАННЯ ПОСЛУГ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ: ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІК ДОХОДІВ ВІД НАДАННЯ ПОСЛУГ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ: ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ

23.12.2022 01:24

[1. Экономические науки]

Автор: Гринюк Ангеліна Валентинівна, здобувачка вищої освіти ступеня бакалавр ОПП «Облік і оподаткування» спеціальності «Облік і оподаткування», Львівський торговельно-економічний університет


У сучасних економічних умовах важливим аспектом ефективного менеджменту підприємств сфери інформаційних технологій є необхідність системного удосконалення облікового забезпечення системи управління про отримані доходи, що є важливою складовою для прийняття рішень, які в подальшому впливають на їх фінансові результати. 

Відповідно до НП(С)БО 15 “Дохід”, дохід - це збільшення активів або зменшення зобов’язань, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків засновників), за умови, що його оцінка може бути достовірно визначена.

Відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” доходи як економічна категорія в системі обліку ґрунтуються на принципах нарахування та відповідності. Зазначені принципи передбачають відображення доходів у системі обліку та звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів, а також використовуються з метою визначення фінансового результату, для одержання якого необхідно порівняти доходи і витрати звітного періоду .

Податкове законодавство України дохід тлумачить як дохід платника податку від будь-яких видів діяльності на території України так і за її межами, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах.

Дохід від надання послуг, визнається, виходячи зі ступеня завершеності операцій на дату складання балансу, якщо можна достовірно оцінити її результат. Відповідно до національних стандартів обліку, результат таких операцій може бути достовірно оцінений за наявності всіх наведених умов:  можливості достовірної оцінки доходу; імовірності надходження економічних вигод від надання послуг; можливості достовірної оцінки ступеня завершеності на дату складання звітності; можливості достовірної оцінки витрат, здійснених для надання послуг та необхідних для їх завершення.

Проведенні дослідження засвідчують доцільність ведення обліку доходів за місцями виникнення (центрами доходів). Ведення обліку доходів за місцями виникнення пояснюється тим, що певні структурні підрозділи досліджуваних підприємств можуть реалізовувати товар і надавати послуги споживачам окремо. Відповідно, на підприємствах ІТ-бізнесу можна виділити декілька центрів доходів. В основу виділення центрів необхідно покласти економічний зміст доходів. У подальшому доцільно визначати місця виникнення доходів за видами послуг та їх видами. Це дасть змогу побудувати систему обліку доходів за окремими бізнес-процесами. 

За результатами проведеного дослідження  пропонуємо доповнити існуючу класифікацію доходів підприємств сфери ІТ послуг такими класифікаційними ознаками: за видами реалізованих послуг (дохід від розробки нового продукту, дохід від доробки наявного продукту, дохід від послуг консультування); за замовниками (нерезидент, резидент).

На нашу думку, запропонована класифікація доходів підприємств ІТ-бізнесу дасть змогу ефективніше побудувати систему обліково-аналітичного інформаційного забезпечення системи управління, що сприятиме у формуванні достовірної інформації та дозволить оперативно впливати на зміни в структурі доходів за видами послуг, а також ефективно проводити внутрішній контроль та оперативний аналіз.

Пропонуємо застосовувати інтегрований підхід до робочого плану рахунків управлінського обліку, шляхом відкриття аналітичних рахунків з урахуванням особливостей діяльності та виділених нами класифікаційних ознак. Для цього у робочому плані рахунків до рахунка  703 “Дохід від реалізації робіт і послуг” відкрити аналітичні рахунки у розрізі видів послуг, що надаються ІТ-компаніями. Це дасть змогу сформувати аналітичну інформацію про суми отриманих доходів не лише за центрами відповідальності, а й за видами послуг, що надаються суб’єктом підприємництва. Це також дозволить формувати аналітичну інформацію для потреб управління, яка є необхідною для планування основної діяльності підприємства.

Таким чином, запропоновані напрями удосконалення обліку доходів від надання послуг у сфері інформаційних технологій забезпечать системність до визначення та відображення належної інформації щодо діяльності відповідного центру у розрізі наданих послуг, що виступатиме основою для прийняття ефективних управлінських рішень. Чіткий поділ доходів від різних видів послуг дає змогу ефективніше побудувати облік як належну інформаційну складову системи управління, що сприяє у формуванні достовірної інформації та дає можливість оперативно впливати на зміни в структурі доходів за видами послуг, а також ефективно проводити внутрішній контроль та оперативний аналіз. 

__________________

Науковий керівник: Марценюк Р. А., кандидат економічних наук, доцент, Львівський торговельно-економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота