ДО ПРОБЛЕМИ ЦІНОУТВОРЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УКРАЇНІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ДО ПРОБЛЕМИ ЦІНОУТВОРЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УКРАЇНІ

04.04.2023 19:06

[1. Экономические науки]

Автор: Андрусь Ольга Іванівна, кандидат педагогічних наук, доцент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Наточій Тетяна Олександрівна, студентка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Ринок лікарських засобів (ЛЗ) має важливе соціально-економічне значення у забезпеченні належного рівня життя населення. Однак, сучасна система охорони здоров'я в Україні не здатна у повній мірі задовольняти потреби населення у ЛЗ [1]. Однією з головних причин низької доступності ЛЗ є проблема недосконалої цінової політики та непрозорості процесів ціноутворення. Дане явище має глобальний характер, про що свідчать результати дослідження доступності ЛЗ, проведеного неурядовою організацією Civio Foundation у 61 країні світу. За останні 10 років ціни на ЛЗ у світі змінились несуттєво, проте в Україні лише за останні 3 роки вони зросли у декілька разів. Причинами такого стану ціноутворення на ЛЗ є неефективний механізм їх формування в Україні, обумовлений, по-перше, вільним ринковим ціноутворенням, відсутністю належного контролю формування цін на на ЛЗ з боку уряду, тоді як у більшості розвинених країн світу ціни на ЛЗ як предмети першої необхідності особливо ретельно контролюються державою [2]. 

Найбільш гострими проблемами регулювання цін на ЛЗ в Україні є неефективна система формування їх граничних цін, недосконалий механізм відшкодування вартості ліків, особливо для окремих категорій споживачів, значна частка імпорту ЛЗ, ціни на які суттєво залежать від нестабільного курсу іноземних валют; проблеми оподаткування ЛЗ ПДВ.

Особливо значущим завданням цінової політики ЛЗ є забезпечення можливості їх придбання населенням та окремих категорій споживачів без дискримінаційного обмеження прав виробників та продавців [3]. Зазначимо, що поширеною світовою практикою є змішане (регульоване та вільне) ціноутворення на ЛЗ. Методами регулювання цін ЛЗ є прямі та непрямі. До прямих методів належать: законодавче регламентування ціни, нормативи, накази, розпорядження, квоти, ліцензії, тендери, державні замовлення, ліміти тощо. Непрямі методи передбачають використання інструментів фіскальної, бюджетної, грошово-кредитної, інвестиційної, амортизаційної, інноваційної та інших політик, за допомогою яких держава законодавчо створює належне економічне середовище в інтересах усіх членів суспільства [1]. 

Таким чином, формування цін ЛЗ в Україні потребує комплексного підходу і вимагає прийняття науково обґрунтованих економічних рішень та сприятиме підвищенню його ефективності та доступності. Підтримання належної політики регулювання цін ЛЗ повинно бути орієнтованим на інтереси всіх зацікавлених суб’єктів – виробників ЛЗ, системи охорони здоров’я, конкретних пацієнтів, страхових компаній та держави, що сприятиме і захист здоров'я населення, і сприятиме розвитку фармацевтичної галузі  України.

Література:

1. Пінчук Д. В. Світовий досвід регуляторної політики у сфері торгівлі лікарськими засобами / Д. В. Пінчук // Економiка та держава. – 2017. – № 11. – С. 108-110.

2. Назаркіна В. М. Міжнародний досвід управління прайсингом як основа цінової доступності лікарських засобів / В. М. Назаркіна, А. С. Немченко  // Соціальна фармація в охороні здоров’я. – 2017. – Т. 3, № 2. – С. 24-33. 

3. Паєнтко Т. В. Необхідність та напрями фінансового регулювання цін на лікарські засоби / Т. В. Паєнтко // Економiка та держава. – 2015. – № 3. – С. 91-95.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота