ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ВИДІВ СУЧАСНОГО ВОКАЛУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ВИДІВ СУЧАСНОГО ВОКАЛУ

07.04.2023 14:33

[7. Искусствоведение]

Автор: Захарова Валентина Вікторівна, викладач кафедри естрадного та народного співу, Харківська державна академія культури, м. Харків, Україна


З давніх-давен великою популярністю користувалось вокальне мистецтво. Це один із найдавніших видів музичного виконавства, коли головна роль належить голосу співака. Традиційні форми вокалу поступово змінювались, розвивались, вдосконалювались, що призвело до того, що сучасний вокал має різні види, стилі та типи.

Зараз наявні три вокальні стилі: 

– співочий, який передбачає плавну мелодію і є основою класичного вокального мистецтва;

– декламаційний, який дуже близький до інтонації мовлення; 

– колоратурний, в якому зв'язок із текстом практично втрачено та спів дуже схожий на гру музичного інструменту.

Важливо звернути увагу, що сучасний вокал може включати в себе, як спів зі словами, так і без них. Виділяють хоровий, ансамблевий та сольний тип співу. Серед яких сольний є найскладнішим та вищим рівнем розвитку здібностей окремої особистості.

Основними видами сучасного вокалу слід назвати:

– естрадний вокал;

– академічний вокал (оперний, класичний);

– народний вокал та інші. 

Найбільш класичним видом сучасного вокалу є академічний, адже саме він є еталоном музичного мистецтва. Робота над голосом в академічному вокалі здійснюється за класичними принципами. Також слід звернути увагу, що академічний вокал використовується в класичних жанрах музики, а саме в романсах, оперетах, мюзиклах тощо. 

Специфічність академічного вокалу полягає в певній вокальній позиції, так званій оперній або класичній, саме це і відрізняє цей вид вокалу від естрадного або народного.

Так естрадний співак має можливість підсилити свій вокал на концерті за рахунок використання різної апаратури та, як правило, естрадний вокал обробляється різними ефектами, в той час, як академічний вокал передбачає можливість «тримати» зал лише силою свого голосу. А щоб звук був не тільки гучним, але і красивим, унікальним, вокаліст має направити його в потрібну точку, задіяти різні м'язи, голосові резонатори і правильне дихання.

Тобто, можна зробити висновок, що академічний вокал є одним із найскладніших і є базовим, який може значно полегшити опанування інших видів сучасного вокалу. Адже тренування за принципами класичної освіти вимагає постійного удосконалення вокальної техніки, використання різних вокальних вправ та напрацювання вокальних навичок на високому рівні майстерності.

Одним із найпопулярніших і більш легким видом сучасного вокалу є естрадний вокал. Естрадний вокал – один із видів сучасного вокалу, який включає велику кількість різновидів пісень: народний спів, авторську пісню, рок-музику тощо. Цей напрямок сучасного вокалу включає цілий спектр вокальних навичок, якими має володіти естрадний вокаліст. Цей тип вокалу в першу чергу призначений для співу на сцені, а сама назва естрадний вокал часто асоціюється з популярною і легкою музикою.

Головна особливість та відмінність естрадного вокалу від класичного полягає у якостях звучання, адже естрадний вокал передбачає використання природнього голосу вокаліста, без якихось особливих надзусиль над ним. Втім співочі здібності співака все одно потребують роботи над голосом, диханням, адже сучасний естрадний вокаліст має вміти відтворювати голосом найтонші відтінки емоційного стану людини. 

Часто естрадний вокал передбачає певні елементи драматургії, які також потребують глибоко занурення співака у внутрішні емоції та думки людини.

Естрадний спектакль заснований на величезній концентрації творчих зусиль для досягнення художнього образу за мінімальний час. Співак на сцені – це ведучий – співрозмовник, здатний змусити інших слухати себе, підпорядкувати глядача під час свого виступу. Уміння впливати на зал, налагоджувати безпосереднє спілкування з аудиторією - ось ті специфічні навички, якими повинен оволодіти естрадний співак, використовуючи при цьому мікрофон як засіб і інструмент для досягнення мистецької мети.

Наступним видом сучасного вокалу є народний. Народний вокал займає проміжне місце між академічним і естрадним видами. Головною відмінністю народного вокалу від академічного є більш відкрите звучання. Крім того, він передбачає використання особливостей рідної мови, адже має з нею прямий зв'язок. Це включає в себе і необхідність врахування особливостей артикуляції, слів рідної мови, її специфіки тощо.

Якщо звернутися до питання техніки звукоутворення в народному вокалі, то надзвичайно важливою є робота голосових зв'язок, спрямованість звуку та правильне використання природних резонаторів грудної клітини та голови. Адже саме від дії зазначених резонаторів залежить характер і тембр голосу. 

У народній пісні головне – ясність і виразність тексту. Тому співаки народного хору зосереджуються на дикції, тембрі мови та яскравості виконання. 

Таким чином, на даний момент існують різні види сучасного вокалу, проте кожний з них передбачає кропітку роботу над собою, розвиток вмінь голосу, тренування дихання, формування інших здібностей, які дозволять вокалісту виступати на високому рівні майстерності, демонструвати всі можливості свого голосу, зацікавлювати аудиторію тощо.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота