ПРЕДМЕТ ВИВЧЕННЯ ЛІНГВІСТИЧНОЇ СЕМАНТИКИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРЕДМЕТ ВИВЧЕННЯ ЛІНГВІСТИЧНОЇ СЕМАНТИКИ

18.04.2023 17:28

[8. Филологические науки]

Автор: Логвин Руслана Олегівна, асистент кафедри мовознавства Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова



Семантика це вчення про значення, стоїть воно у самому центрі лінгвістики, метою якої є зрозуміти природу мови та мовні здібності людини. Чому? Тому що вираження значень їх передача - це те, що є основною функцією усіх мов. Щоб зрозуміти, як працює будь-яка конкретна мова, нам потрібно зрозуміти, як працює її індивідуальна структура, щоб виконати свою функцію складного пристрою для передачі значень. Так само, семантика має вирішальне значення для опису та обліку мовної компетенції - тобто знань, якими люди повинні володіти, щоб розмовляти та розуміти мову. Семантична компетенція є вирішальною частиною загальної мовної компетенції.

Інший аспект вивчення семантики полягає у висвітленні взаємозв’язку між мовою та культурою, а точніше, між мовами та культурами. Значна частина словникового запасу будь-якої мови і навіть частин граматики відображатиме культуру її носіїв. Дійсно, специфічні для культури концепції та способи розуміння значень, закладені в мові, є важливою частиною того, що становить культуру. Мова є одним з головних інструментів, за допомогою якого діти соціалізуються та дізнаються про цінності, системи переконань та традиції культури до якої вони належать.

Важко повірити в колосальну різницю значень слів у різних мовах. Наприклад, можна припустити, що, оскільки всі люди мають однакові тіла, усі мови мають слова з однаковим значенням, як наприклад, англійське слово "hand", що відноситься лише до долоні. Але це далеко не так. У багатьох мовах слово, яке позначає руку людини, може стосуватися як всієї руки, так і лише долоні; українське слово рука, наприклад, є одним з таких слів. Те саме можна припустити і про природні явища. Оскільки предмети навколишнього середовища в загальному збігаються для усіх не у всіх мовах їх називають однаково. Наприклад в українській мові ми маємо слова  дерево, гора та хмара. Але наприклад у мові австралійських аборигенів Янкунітьятьяра слово «punu» означає одночасно і дерево і кущ. Вони також не відрізняють гору від пагорба, для них це одне слово «apu». І навпаки вони мають кілька різних слів щоб називати різні види хмар але не мають одного загального слова, яке означало б поняття «хмара» [2].

Немає сумнівів, що значення слова пов’язане з його вживанням; насправді можна стверджувати, що значення слова є головною детермінантою його вживання. Але з ціллю обліку лінгвістичних компетенцій, теорію "значення є використання" слід відкинути або, принаймні, сильно змінити. Нашою метою є розглянути те, що люди знають про свою мову. Тільки сказати, що вони знають, як вживаються всі слова, не дуже коректно - нам слід було б далі описувати в кожному випадку, що саме вони знають про вживання. Важко також зрозуміти, як твердження "значення є використання" може пояснювати значення цілих речень чи висловлювань [1].

В англійській мові значення слова «linguistic» має декілька відтінків. Його можна розтлумачити як «такий, що відноситься до мови» або «такий, що стосуються лінгвістики». Таким чином термін лінгвістична семантика також може бути розтлумачений різними способами. Враховуючи те, що семантика це наука про значення, то можна сказати, що лінгвістична семантика може вивчати як значення слів в процесі використання їх у живому мовленні, так і значення в межах лінгвістики як дисципліни. 

Література:

1. Загнітко А. П., Домрачева І. Р. Основи мовленнєвої діяльності: навчальний посібник. – Донецьк, Український Культурологічний Центр, 2001. – С. 56

2. Lyons J. Linguistic Semantics: An Introduction / John Lyons. – New York: Cambridge University Press, 1995. – 376 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота