ОПОДАТКУВАННЯ ТА АУДИТ В УМОВАХ ОСОБЛИВОГО СТАНУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОПОДАТКУВАННЯ ТА АУДИТ В УМОВАХ ОСОБЛИВОГО СТАНУ

19.04.2023 13:17

[1. Экономические науки]

Автор: Балашов Геннадій Борисович, аспірант, Львівський національний університет імені Івана Франка


Що ми маємо на податковому просторі на теперішній день? Податківці стверджують, що на сьогоднішній день за порушення податкового законодавства усі види штрафів нараховуються, але постанови не складаються, поки не дана відповідна команда. 

Ми, постсовдепівське покоління, покоління 60-70х років у теперішній час покладаємо надії та мрії, у своїй більшості на нове покоління молодих розумних людей, які прийшли тепер до влади, у яких метою, мало би бути дорога - йти стежиною процвітання держави та виробляти відповідні підходи до цієї мети. Про те, окремі з них, дивлячись на згадане покоління, знову ж таки, у більшості, продовжують «тяготити» совдепівським нормам, а дехто схилятись до цих норм, тому що їм підійшли процеси заробляння грошей, як налагоджені прості для них схеми. Це небезпечно, і переконаний, що такий вектор веде країну до занепаду. Податківським можновладцям, у тому числі й народним обранцям, які на даний час приймають такі нові «драконівські» Закони та підзаконні акти, треба замислитися у теперішній час - час воєнного стану про те, як залучити кошти для озброєння, оснащення і переоснащення ЗСУ новими видами зброї, а також діяти шляхом виводу капіталу з тіні. На даний час у тіньовій сфері знаходиться близько 30% від ВВП і це нікого не бентежить. Можновладці бояться того, що таке явище як відкати, лобіювання інтересів третіх сторін та втратити свої «дивіденди» і, взагалі припинити їх своє існування. Якщо, наприклад бізнесмен, зрозуміє, що ті гроші, зібрані на «відкат», зекономивши свій власний прибуток треба віддати державі, а остання у законний, підкреслюю, законний спосіб, його захистить, він нерозмислюючи передасть ці кошти державі. І, якщо це буде на законодавчій базі, - «здасть» «кривдників» та зрадників держави правоохоронним органам. Тобто, від держави потрібен лише захист бізнесових законних інтересів. Впевнений, що захищений державою бізнесмен готовий поділитися для потреб війни, для захисту держави та українського народу своїм власним, знаючи, що кошти не підуть до кишені того чи іншого чиновника. Депутатів же пропоную піддати ретельній перевірці на предмет виявлення хабарників і не тільки за допомогою оргтехніки (поліграфа), оскільки останній при  налаштуваннях вже готовий для перевірок на похибку, при чому депутатів усіх рівнів. Як збільшити діапазон похибок спосіб нам вже відомий і поліграф тепер вже не панацея від виявлення неправди. Проведена ж попередніми урядами люстрація за допомогою поліграфа, довела свою неефективність у цьому. Крім того, не було враховано і продажність осіб, які їх проводили. Розуміємо, що президент Зеленський В.В., в однині або ж з невеликою горсткою прибічників цього не зробить. Суспільство на даному етапі вже зріле і готове йому у цьому допомогти, у тому числі й з проведенням націоналізації чи то обленерго, чи облгазів, з якою свого часу не справився екс-президент Ющенко В.А., переживаючи за своє життя, хоча близьке оточення, і при тому не зважаючи на чисельну підтримку народу України та нардепів у часи передвиборчої кампанії, яке переконувало його у тому (нардепи Рибачук О., Олійник П., Безсмертний Р, Томенко М, інші).

Вважаю, що дана стаття – це волевиявлення усього нашого українського народу, тому, що вже «наболіло», а крім того, прошу зважати (не закликаю) на наступних виборах кого ми обираємо, скільки брехливих обіцянок ми отримали від того, чи іншого обранця, якого, ймовірно, тепер ми, гадаю, не виберемо. 

Тепер щодо аудиту, який так жваво почав проводитися на всіх рівнях та структурах. На даний час, отримавши вказівку на проведення моніторингу, держаудитслужба України розпочала своє, так зване «полювання на відьом». Так, у цьому році, розпочато масові зупинення договорів підряду та закупівель через відповідні майданчики. Складені держаудитслужбами акти переважно носять один й той самий характер висновків, а у більшості суперечать взагалі дійсності. Так, наприклад, згідно з ідентифікатором закупівлі UA-2022-12-08-019984-a, особи, що проводять перевірку зазначають про відсутність довідок про судимість, про відсутність  залучення дитячої праці, про притягнення за корупційні діяння службової особи Учасника закупівлі, хоча зазначені документи були подані у складі тендерної документації. 

На моє глибоке переконання, держаудитслужба намагається такою «масовістю» складених неправомірних актів показати колосальний об'єм проведеної ними роботи, що ніби «не дарма хліб їдять», тобто відзвітуватись на «верхи». Гадаю, що у цей час, тим більше, воєнний стан, такі крайнощі та «перелами у податковій політиці, можуть призвести до наслідків обурення зі сторони ФОПів та середнього прошарку бізнесу, що буде мати негативні наслідки (протести, страйки, мітинги тощо). Це тільки на руку ворогу.

Ми йдемо у цілому європейським шляхом, а тому і підходи до податкового законодавства мають бути європейськими, а не «совдепівськими». Закликаю нинішніх посадовців та їх наступників про це. Впевнений, ми вже не повернемося у майбутньому до таких методів «праці», а їх прибічників позбудемося у законний спосіб.

____________________

Науковий керівник: Любенко Андрій Миколайович, доктор економічних наук, професор, Львівський національний університет імені Івана Франка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота