ЩОДО ПИТАННЯ ПОРУШЕННЯ НОРМ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА РОСІЙСЬКОЮ ФЕДЕРАЦІЄЮ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЩОДО ПИТАННЯ ПОРУШЕННЯ НОРМ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА РОСІЙСЬКОЮ ФЕДЕРАЦІЄЮ

26.04.2023 23:04

[2. Юридические науки]

Автор: Мартиненко Юлія Андріївна, студентка ІІІ курсу факультету філології, історії та політико-юридичних наук Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя


В ХХІ столітті, агресивна війна, яку розв’язала Росія проти України, стала загрозою для всього цивілізованого світу та світового порядку, який був вибудуваний після Другої світової війни. Саме тоді людство усвідомило всі наслідки війни і взяло курс на забезпечення світової безпеки та миру. Намагаючись повернути статус «світової держави», Росія нівелює саме поняття міжнародного права, не дотримується підписаних договорів та нехтує принципами міжнародного права, вчиняючи міжнародні злочини.

Дослідженням питання агресії Росії проти України та небезпеки діяльності держави-агресора займалися такі вчені, як: Задорожній О., Мережко О., Василенко В., Перепелиця Г., Явір В., Важна К. та інші. У час, коли Росія веде агресивну війну, дана тематика є надзвичайно актуальною.

З часів розпаду СРСР зовнішня політика Росії не набула суттєвих змін. Мережко О.О. зазначив, суть доктрини нинішнього диктатора полягає в тому, щоб під приводом «захисту російського та російськомовного населення» втручатися в країни пострадянського простору та створювати там квазідержави, в яких Росія явно або опосередковано підтримує сепаратистські рухи, що призводить до «заморожених конфліктів» і дозволяє державі-агресору контролювати сусідні держави і перешкоджати їхньому намаганню інтегруватись в європейські структури і збудувати демократичну правову державу [1, с. 345]. Загалом протягом 32 років, після розпаду СРСР, Росія приймала участь більше ніж в 10 збройних конфліктах, більшість з яких вона сама і розпочинала [2].

Втручання у внутрішні справи інших держав та порушення їх територіальної цінності, є далеко не єдиним злочином Російської Федерації. Будучи членом ООН, вона вдало користується правом вето на свою користь. Внаслідок застосування нею права вето 15 березня 2014 року Рада Безпеки ООН не вжила заходів запобігання порушенню територіальної цілісності України [3, с. 941]. Користуючись перевагами постійного члена Ради Безпеки вона перешкоджала розслідуванню справи щодо збиття авіалайнера Boeing 777 на території Донецької області, над частиною якої Російська Федерація мала загальний контроль. Також Росія маючи право вето, разом з Китаєм блокувала створення спеціального трибуналу щодо Сирії [4]. Такий її статус створює загрозу міжнародному миру і безпеці в цілому. 

Агресивні дії Росії підірвали також міжнародну систему довіри, на який значною мірою базується міжнародне право. За час повномасштабного вторгнення Росія вчинила ряд міжнародних злочинів: вбивство, катування, взяття у рабство чи для інших цілей цивільного населення окупованої території; вбивство заручників; пограбування державної або приватної власності; знищення міст чи сіл; розорення, не виправдане військовою необхідністю, депортація або насильницьке переміщення населення, поміщення у в'язницю або інше жорстоке позбавлення фізичної свободи на порушення основоположних норм міжнародного права; тортури; зґвалтування тощо [5].

Варто відзначити і те, що російські військові порушують норми Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, ухвалену в 1929 році. Доказом цих порушень є відео, на яких російські військові катують, розстрілюють та жорстоко вбивають військовополонених.

Недотримання норм міжнародного права та ухилення суб’єктів від відповідальності за тяжкі злочини, їх безкарність дають підставу світовій спільноті сумніватися у ефективності та можливостях міжнародного права. Особливо, якщо воєнні злочини скоюють держави, які взяли на себе зобов’язання підтримувати мир та безпеку. Діяльність Російської Федерації, як одного з постійних членів Ради Безпеки ООН, ставить під загрозу основи системи безпеки та призводить до втрати здатності Ради Безпеки ООН виконувати свої функції, які є ключовими для забезпечення миру та безпеки у світі загалом. Вважаємо, що безкарність Росії може призвести до того, що інші держави почнуть вчиняти так само. Тоді вся система міжнародних відносин буде охоплена хаосом, а війни, які виникнуть між державами матимуть катастрофічні наслідки для людей та планети загалом.

Література:

1. Українська Революція гідності, агресія РФ і міжнародне право : колект. монографія. / уклад. Задорожній О.В. Київ : К.І.С., 2014. 997 с.

2. Збройні конфлікти за участю росії з 1991 року до повномасштабного вторгнення в Україну. Центр протидії дезінформації. URL : https://cpd.gov.ua/main/czpd_analizuye-6/ (дата звернення 15. 04.2023)

3. Політичні підстави та міжнародно-правові проблеми постійного членства Російської Федерації в Раді Безпеки ООН. Українська Революція гідності, агресія РФ і міжнародне право: колективна монографія / Буроменський М.В. та ін. Київ: К.І.С., 2014. 1014 с.

4. Олександр Водянніков. Мистецтво юридичної війни: трибунал для Путіна.URL: https://lb.ua/blog/oleksandr_vodennikov/530839_mistetstvo_yuridichnoi_viyni_tribunal.html (дата звернення 15.04.2023).

5. Які злочини скоює Росія в Україні? Український інститут національної пам’яті. URL: https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/rosiysko-ukrayinska-viyna-istorychnyy-kontekst/yaki-zlochyny-skoyuye-rosiya-v-ukrayini (дата звернення 17.04.2023).

____________________


Науковий керівник:  Геєць Ірина Віталіївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри політології, права та філософії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота