ПРЕФІКСАЛЬНО-СУФІКСАЛЬНИЙ СПОСІБ СЛОВОТВОРЕННЯ (ПАРАСИНТЕЗ) В УТВОРЕННІ ФІЗИЧНИХ ТА ТЕХНІЧНИХ ТЕРМІНІВ (НА МАТЕРІАЛІ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ) - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРЕФІКСАЛЬНО-СУФІКСАЛЬНИЙ СПОСІБ СЛОВОТВОРЕННЯ (ПАРАСИНТЕЗ) В УТВОРЕННІ ФІЗИЧНИХ ТА ТЕХНІЧНИХ ТЕРМІНІВ (НА МАТЕРІАЛІ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ)

26.04.2023 23:37

[8. Филологические науки]

Автор: Галян Оксана Віталіївна, кандидат філологічних наук, Волинський національний університет імені Лесі Українки



Парасинтез є специфічним видом одночасної афіксації, тобто паралельного приєднання префікса та суфікса до твірної основи [2,  с. 221]. Основне семантичне навантаження у похідній термінологічній одиниці (ТО) несе префікс, що уточнює значення твірної основи, а суфікс виконує структурну роль творення нової ТО. Такий процес деривації не має спеціальних афіксальних морфем, які були властиві лише парасинтезу, а використовує засоби префіксального та суфіксального словотворення. 

У фізичній та технічній термінології парасинтетичне словотворення виникає, коли існує сильний семантичний зв’язок між вихідним терміном і тим, що утворився внаслідок префіксально-суфіксальної деривації. Наприклад, прикметник interatomique ‘міжатомний’ походить від atome ‘атом’ і вказує на те, що знаходиться або що відбувається між атомами. За такою самою моделлю «префікс + основа іменника + суфікс» парасинтетичним словотворенням організовано всі прикметникові фізичні та технічні терміни: son ‘звук’ → hypersonique ‘надзвуковий’, molécule ‘молекула’ → bimoléculaire ‘бімолекулярний’, ‘cylindre’ циліндр → polycylindrique багатоциліндровий, atome ‘атом’ → monoatomique ‘одноатомний’. 

Парасинтетична деривація малопродуктивна в утворенні іменників [2,  с. 222]. У фізичній та технічній терміносистемах існує невелика кількість субстантивних похідних, які організовані префіксально-суфіксальним способом словотворення: filtre ‘фільтр’ → hyperfiltration ‘суперфільтрація’, presse ‘прес’ → suppression ‘зменшення тиску, усунення (перешкод), presse ‘прес’ → dépression ‘розрідження, зменшення тиску, вакуум’, limite ‘межа; границя’ → délimiteur ‘обмежувач’. Вони формуються за тією ж моделлю, що й прикметникові парасинтетичні словоформи.

Префіксально-суфіксальний спосіб словотвору має найбільшу продуктивність щодо термінів-дієслів. Вони утворені з допомогою префіксів dé - , é-, та em- і, зазвичай, належать до першої групи: forme ‘форма, модифікація’ → déformer ‘деформувати’,  place ‘місце’ → déplacer ‘заміщати, витісняти (атоми речовини)’, clair ‘світлий’ → éclairer ‘освітлювати’. Заперечно-привативний префікс dé- разом із суфіксом -er надають дієсловам значення дії, яка нейтралізує або заперечує семантичні риси вихідного слова. Похідні, утворені з допомогою é-, та em- виражають приведення до  стану, його зміну або надання нової якості. Крім того, знаходимо декілька прикладів парасинтетичних дієслів із префіксом a-, що належать до другої групи: faible ‘слабкий, слабкої сили’ → affaiblir ‘послаблювати, затухати’, douce ‘м’яка, ніжна, прісна (вода)’ → adoucir ‘полірувати, пом'якшувати (воду)’. Приклади свідчать, що терміни-дієслова, які утворені парасинтезом, сформовано за моделлю «префікс + основа іменника (прикметника) + суфікс».

У фізичній та технічній терміносистемах  парасинтетична деривація не має такого поширення, як суфіксальна чи префіксальна [1,  с. 8]. Це пов’язано з тим, що новий термін неможливо утворити простою комбінацією афіксальних морфем з основами слів. Основа критерію відбору – це семантична та морфологічна сполучуваності префіксів та суфіксів з основами лексичних одиниць.

Література:

1. Галян О. В. Формування та функціонування фізичних термінів у французькій мові: автореф. дис. … к-та філол. наук: 10.02.05 «романські мови». Луцьк : Вежа-Друк, 2018. 20 с.

2. Смущинська І. В. Французька лексикологія. К : Видавничий дім Дмитра Бураго, 2015. 600 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота