ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО І ОПЕРАТИВНИХ ПРАЦІВНИКІВ ПІД ЧАС РОСЛІДУВАННЯ ШАХРАЙСТВА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО І ОПЕРАТИВНИХ ПРАЦІВНИКІВ ПІД ЧАС РОСЛІДУВАННЯ ШАХРАЙСТВА

26.04.2023 23:44

[2. Юридические науки]

Автор: Столяр Вікторія Сергіївна, здобувач вищої освіти бакалаврського рівня, Державний податковий університет


Під час розслiдування шахрайства працівниками правоохоронних органів, повинна бути безперервнiсть взаємодiї слідчого у процесуальній та непроцесуальній формах з іншими органами, тобто з моменту отримання повідомлення про кримінальне правопорушення, оперативний працівник погоджує свої дії зі слідчим, вони спільно вирішують питання про доцiльність і законнiсть виконання тих чи інших процесуальних дій, оперативних заходів. Ефективність поєднання сил і засобів під час розслідування шахрайства забезпечить швидке притягнення до вiдповідальності винних у вчиненні протиправного діяння.

Наразі, слiд звернути увагу, на те, що під час досудового розслідування, слiдчому часто доводиться ухвалювати рішення про черговість виконання окремих слiдчих (розшукових) дій з дефіцитом часу. На початковому етапі досудового розслiдування максимально звертається увага на кiлькість доказової інформації, яку слiдчий отримує від оперативного працівника, у розробці якого знаходиться пiдозрюваний, адже для одержання цілісної картини і виконання повного, всебiчного й об’єктивного розслідування слiдчий, крім іншого, дізнається про особу правопорушника, вивчає його особистiсть, що необхідно для ефективного розслідування кримінального правопорушення: одержання доказової інформації, висування обґрунтованих слідчих версiй, обрання найефективнішої тактики досудового розслідування, виявлення конкретних причин та умов вчинення кримінального правопорушення [1].

Однозначно, що  взаємодія між слідчим і оперативним працівником під час розслiдування шахрайства є запорукою успішного виявлення винних осіб. Формами взаємодії є виконання доручень слідчого про проведення слiдчих (розшукових) дій та негласних (розшукових) дій, а також надання матеріалів слiдчому, зібраних в ході оперативно-розшукових заходiв, для вирішення питання щодо внесення відомостей до ЄРДР.

Пiдсумовуючи, слiд звернути увагу на те, що сутність взаємодії між слiдчим і оперативним працiвником передбачає спільні зусилля у розкриттi та розслідуванні шахрайства шляхом поєднання наявних можливостей, притаманних їм, при чіткому розподiлі їх повноважень. Правильно організована співпраця повинна відповідати вимогам кримінально-процесуального та оперативно-розшукового законодавства, включаючи забезпечення дотримання загальних принципів кримiнального провадження. Ефективна взаємодія оперативних та слідчих підрозділів під час розслідування кримінальних проваджень є запорукою успiху в досягненні так званого принципу спільності інтересів (виявлення, припинення і розслідування кримінальних правопорушень, притягнення до встановленої законодавством відповідальності осіб, які їх учинили, відшкодування завданої кримінальними правопорушеннями шкоди, відновлення порушених прав та інтересів громадян і юридичних осіб) [2, с. 252]. 

Список використаних джерел:

1. Абламський С. Є., Юхно О. О., Лук’яненко Ю. В. Взаємодія слідчого з іншими органами і підрозділами при розкритті та розслідуванні кримінальних правопорушень: навч. посібник / за заг. ред. О. О. Юхна. Х.: ХНУВС, 2017. 152 с.

2. Грибовський О.В. Взаємодія оперативних і слідчих підрозділів під час виявлення, припинення та розслідування неправомірної вигоди. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2015. №1. С. 246–254.

_______________________

Науковий керівник: Яцик Тетяна Петрівна, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри фінансових розслідувань, Державний податковий університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота