МІЖНАРОДНІ РОЗРАХУНКИ ТА ЇХ ВИДИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

МІЖНАРОДНІ РОЗРАХУНКИ ТА ЇХ ВИДИ

19.05.2023 17:56

[1. Экономические науки]

Автор: Смола Марина Русланівна, студентка спеціальності «Облік і оподаткування» економічного факультету, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м.Чернівці


Україна, як країна з відкритою економікою, є активним «гравцем» на ринку міжнародної торгівлі, і це в результаті дає можливість не лише більш ефективно використовувати ресурси, а й задовольняти населення тими благами, які не є поширеним на вітчизняному ринку. Активна участь України на ринку міжнародних економічних відносин обов’язково супроводжується виникненням договірних умов, їх розробкою та аналізом. Відповідно, одним із важливих аспектів обговорення є платіжні умови, а саме вибір найефективніших форм розрахунків, які були б оптимальними для усіх учасників угоди.

Міжнародні розрахунки включають у себе, як розрахунки у процесах обміну товарами та послугами, так і розрахунки за операціями, що несуть некомерційний характер, також за кредитами та операціями обміну капіталами між різними країнами.

Виникнення міжнародних розрахунків є результатом розвитку і поглиблення інтернаціоналізації товарного виробництва, який відображає відносну відокремленість грошових потоків у міжнародному розподілі внаслідок невідповідність періодів виробництва і безпосередньої реалізації товарів та віддаленості ринку збуту [1,с.29].

Форми міжнародних розрахунків – це визначені правила та порядки документального оформлення розрахунків між учасниками зовнішньоекономічної діяльності, які формуються інститутами різних напрямів, органами держаної влади та міжурядовими угодами.

Міжнародні розрахунки – це урегулювання платежів і грошових вимог та заборгованостей, що  виникають в результаті економічних, політичних і культурних відносин між суб’єктами різних країн. Вони включають у себе, як і формальну складову, тобто умови і порядок їх здійснення, так і практичну діяльність, яка відображається у діяльності банків по їх проведенню.

Зазвичай міжнародні розрахунки здійснюються без готівкою на банківські рахунки.

Найчастіше учасниками міжнародних розрахунків є експортери, імпортери та банки. Перші учасники укладають угоду про рух товару та еквіваленту у вигляді грошей, поточного оформлення цих операцій. Банки в свою чергу не є лише посередниками, адже вони можуть бути і кредиторами, які здійснюють фінансування угод, контролю, а також гарантами. Рівень впливу банківських установ встановлюється відповідно до масштабів зв’язків країни, купівельної спроможності валюти, особливостей банківської системи, фінансового стану та репутації підприємств-учасників.

Виділяють 4 основні форми розрахунків: акредитивний платіж, інкасо, авансовий платіж, відкритий рахунок. До форм не включають розрахунки через чеки, векселі та звичайні банківські перекази, адже їх доцільніше віднести до способів оплати, за допомогою яких відбувається реалізація основних форм.[2]

Вибір форми платежу визначається типом товару, попитом і пропозицією,  характером економічних відносин між сторонами угоди, способом транспортування товару і фінансовим становищем сторін. Вибір також  визначається співвідношенням часу між поставкою товару та сплатою ціни. Як наслідок, за умови оптимального вибору, форма оплати в  угоді може також слугувати юридичним інструментом забезпечення боргу. 

Варто розглянути кожен вид міжнародних розрахунків детальніше.

Аванс – це форма оплати, згідно із якою імпортер оплачує товар самостійно або через свій банк чи банк експортера під час передачі товарів або послуг експортеру. Вона використовується лише тоді, коли кредитоспроможність імпортера викликає сумніви або коли імпортер має труднощі зі збором необхідних коштів для виробництва замовлених товарів,однак, остаточний розрахунок залежить від підтвердження всіх документів банком імпортера.

Акредитив – це договір, за яким банк на прохання клієнта зобов'язується сплатити третій особі (експортеру-бенефіціару), на користь якої відкрито акредитив, грошові кошти, акцепт переказного векселя, виставленого бенефіціаром, інегоціацію (купівлю) документа, виставленого експортером (бенефіціаром), відповідно до визначених умов.

Порівняно з іншими видами розрахунків, акредитиви мають більше можливостей для захисту інтересів експортерів. Тривалість та умови акредитива повинні бути узгоджені до здійснення платежу (безакцептного або акцептного).Також, варто зазначити, що існує декілька типів акредитивів – відзивний, безвідзивний, револьверний, переказний, покритий, акредитив з оплатою проти документів

Інкасо – це банківська операція, під час якої банк за дорученням клієнта отримує від імпортера платіж за товари або послуги, відвантажені імпортеру, і депонує платіж на банківський рахунок експортера.

Відкритий банківський рахунок використовується, коли продажі здійснюються на кредитних умовах, узгоджених між експортером та імпортером. Ця форма кредитує не вигідною для експортера, але дуже вигідною для імпортера. Імпортер не тільки отримує товар, але й має можливість  продати його до здійснення платежу, спосіб оплати, при якому продавець просто надсилає рахунок-фактуру  покупцеві, а покупець повинен оплатити його протягом певного часу після отримання і не вимагає документального підтвердження і використовується тільки для філій та інших невеликих компаній.

Усі міжнародні платежі пов'язані з ризиками як для експортера, так і для імпортера такі для імпортера. Це залежить від низки факторів, таких як тип товару, ступінь взаємної довіри партнерів, платоспроможність партнерів, надійність банків, що беруть участь в угоді.

Тому кожна сторона угоди намагається обрати ту форму розрахунків, яка є для найбільш вигідною і менш ризикованою.

Кожна форма міжнародних розрахунків має свої переваги та недоліки. Наприклад авансовий платіж є дуже привабливим для експортерів,оскільки вони отримують свої гроші та гарантії , а іноді імпортери, з іншого боку, використовують авансовий платіж ще до того,як товар буде вироблений, тому що вони змушені шукати додаткові ресурси.

Застосування типу відкритого рахунку навпаки не вимагає від імпортера вилучати кошти з обороту для того, щоб мати можливість оплатити оплатити рахунок постачальника через деякий час після продажу товару.  

Акредитиви та форми інкасо позбавлені цих недоліків та є більш надійними і здійснюються за участю банківських установ, що призводить до значного подорожчання таких форм розрахунків.[3]

Таким чином, міжнародні розрахунки – це система організації та регулювання платежів між фінансовими вимогами і заборгованостями, що виникають у процесі зовнішньоекономічної діяльності між країнами, підприємствами та організаціями, між державами, підприємствами, господарюючими суб'єктами та громадянами різних країн.

Вироблена міжнародною практикою форма міжнародних розрахунків є своєрідним інструментом захисту від валютного ризику, і вони відрізняються за своєю структурою і ступенем гарантій, а також формою участі банків у розрахунках. 

Список літератури

1. Бердар М.М. Фінанси підприємств / М.М. Бердар [навч. посіб]. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 352 с. 

2. Офіційне інтернет представництво національного банку України «Нормативно-правові актиз питань безготівкових розрахунків» [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www.bank.gov.ua/control/uk /publish/article?art_id=66326

3. Міжнародні розрахунки і валютні операції : навчальний посібник / Зянько В. В., Єпіфанова І. Ю., Мельничук Д. П. – Вінниця : ВНТУ, 2021. – 106 с.

___________________

Науковий керівник: Танасієва Марина Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м.Чернівці 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота