ВІДНОВЛЕННЯ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ ПІСЛЯ ВІЙНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВІДНОВЛЕННЯ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ ПІСЛЯ ВІЙНИ

25.05.2023 18:35

[1. Экономические науки]

Автор: Черненко Тетяна Віталіївна, здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, Державний податковий університет


Повномасштабне вторгнення росії на територію України вплинуло на всі сфери людського життя, особливо на економіку України. На початку 2022 року інфляція в країні становила 3,2 %, проте вже до кінця року її загальний рівень склав 26,6 %, а падіння реального ВВП становило 30 % [1]. Наразі продовжують впливати на економіку країни падіння виробництва, ріст числа безробітних, загроза валютній стабільності та інші наслідки війни.

Дані, надані Державною службою статистики, свідчать, що найбільше постраждало металургійне виробництво, яке скоротилось на 70 %, будівництво, де падіння становить 67,6 %, переробна промисловість – 43,1 % та енергетика –  32,5 % [1]. Постраждали також і банки, які продовжують втрачати доходи та значні частини свого кредитного портфелю. В теперішніх умовах банкам все важче бути ліквідними та платоспроможними. 

Прогнози подальшого зростання економіки України теж не досить втішні. Національний банк України прогнозує, що у 2025 році відбудеться зростання не більш як на 6,4 %. Фахівці стверджують, що ця цифра занадто мала, навіть якщо брати до уваги теперішні реалії та умови післявоєнного відновлення. Ось чому так важливо розробити чіткі та ефективні способи відновлення економіки країни. 

Насамперед Україна повинна розробити потужну державну політику підтримки зайнятості. Згідно зі звітом Міжнародної організації праці 4,8 мільйона людей втратили роботу з початку повномасштабного вторгнення [2]. Основними напрямами в цій сфері повинні бути: підтримка малого бізнесу, допомога з відновленням знищеної інфраструктури або ж релокація знищених підприємств. 

Те, як швидко відновлюватиметься ринок праці, напряму залежить від того, скільки українців повернеться з-закордону. Тому також слід подбати і про те, щоб надати українцям гідні умови праці та достойну зарплатню, щоб заохотити людей повертатись в Україну.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор Case Україна, вважає, що для того, щоб досягти економічної стабільності після війни, слід дотримуватися плану з трьох пунктів [3]: 

а) забезпечити в державі верховенство права, що забезпечить зв’язок між законодавством та впровадженням цього законодавства в дію;

б) спростити законодавство, що стимулюватиме економічне зростання для малих та середніх підприємств. 

в) сек’юритизувати відносини між державою та інвесторами, що допоможе залучити великі приватні інвестиції. 

З цими кроками важко не погодитись, проте на нашу думку їх буде замало для того, щоб відновити зруйновану за час війни економіку. Для того, щоб ці дії були ефективними, їх слід реалізовувати реформами, які просто необхідні для нормального функціонування держави після війни. 

Економічне зростання повинне відбуватись за допомогою потенціалу банківської системи. Як зазначає, Богдан Данелишин: «Потрібно стимулювати банки, вкладати кошти у державні облігації та повернутись до практики гарантій та порук НБУ» [4]. 

Крім цього, слід подбати і про державну політику, яка теж негативно впливає на економіку. Експерти радять не замикати грошову масу в фінансових активах, а навпаки вкладати її в виробництво нових товарів та послуг. 

На нашу думку, важливу роль у відновленні економічної стабільності також грає і боротьба з корупцією. Через корупційні явища Україна кожного року втрачала приблизно 1,5 - 3 % росту ВВП. В умовах воєнного та післявоєнного часу такі втрати є недопустимими. Саме корупція знижує нашу обороноздатність, тому вона аж ніяк не буде корисною після війни. Важливим кроком в подоланні корупційних правопорушень є реформування судових та правоохоронних органів, щоб забезпечити справедливе правосуддя та назавжди позбутись корупції в країні. 

Отже, війна несе не тільки людські втрати, але й руйнує країну з середини, поступово знищуючи економіку. Для того, щоб побороти її наслідки потрібно провести ряд реформ після завершення війни. Найперше, що слід зробити, це відбудувати інфраструктуру, забезпечити людям робочі місця та реформувати фінансовий сектор. Для того, щоб всі ці реформи працювали, варто також здійснити зміни і у законодавстві, судовій та правоохоронній системах.

Література:

1. Дані, надані Державною службою статистики. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/nac_r.htm (дата звернення 19.05.2023)

2. Звіт Міжнародної організації праці. URL: https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_844625/lang--en/index.htm (дата звернення 19.05.2023)

3. Звіт Case Україна «Економічні пріоритети для повоєнної України». URL: https://cost.ua/case-ukrayina-predstavyv-zvit-ekonomichni-priorytety-dlya-povoyennoyi-ukrayiny-u-varshavskij-shkoli-ekonomiky/ (дата звернення 19.05.2023)

4. Майбутнє фінансового сектору в післявоєнній Україні. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/03/3/697664/ (дата звернення 19.05.2023)

____________________

Науковий керівник: Теліщук Мирослава Миколаївна, старший викладач кафедри економічної політики, Державний податковий університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота