УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА

26.05.2023 17:06

[1. Экономические науки]

Автор: Власенко Анна Сергіївна, студенка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


У сучасних ринкових відносинах вирішальною передумовою того, чи може підприємство працювати гармонійно, є фінансові ресурси. Вони відіграють важливу роль у забезпеченні розвитку господарської діяльності, розширенні та модернізації основних фондів, оплаті праці та соціальних заходах.

У наукових дослідженнях більшості авторів фінанси постають як категорія господарського життя і є невід’ємною частиною ринкової економіки [1]. Відповідно до [2] успіх підприємницької діяльності безпосередньо залежить від стану фінансових ресурсів суб’єкта господарювання та вибору стратегії його фінансових ресурсів. В Україні фінанси розглядаються як економічна категорія в системі грошових відносин, що відображає формування, розподіл і використання фінансових ресурсів фондів (на макрорівні – ВВП і національний дохід, на мікрорівні – доходи і прибуток) і задоволення інтересів і потреб громадськості.

Найважливішим завданням управління фінансовими ресурсами є визначення кількості, джерела та форми фінансових ресурсів для залучення до господарської діяльності підприємств. Їх формування відбувається, як правило, за рахунок різних джерел: власного капіталу підприємства, позикових і залучених фінансових ресурсів. 

Процес управління фінансовими ресурсами поділяється на три основні напрями [3]:

1) здійснювати загальний аналіз і планування майнового та фінансового стану підприємства, загальну оцінку активів і джерел фінансування підприємства;

2) Забезпечувати підприємство достатніми фінансовими ресурсами, тобто керувати джерелом формування фінансових ресурсів підприємства;

3) Оптимальний розподіл і використання фінансових ресурсів здійснюється в рамках політики підприємства щодо управління капіталом, управління активами та інвестиційної політики.

Серед етапів управління фінансовими ресурсами виділяють наступні [4] :

1. Визначення і постановка проблеми.  

2. Збір та обробка даних згідно поставленої проблеми. 

3. Аналіз отриманої інформації. 

4. Прийняття управлінських рішень на основі проведеного аналізу. 

5. Реалізація прийнятих рішень. 

6. Оцінка результатів реалізації рішень.

До методів управління фінансовими ресурсами підприємства відносять традиційні та прогресивні методи. До традиційних методів відносять збільшення власного капіталу за рахунок отримання внесків до статутного фонду від засновників та акціонерів, одержання податкових пільг, фінансова допомоги на безповоротній основі та збільшення позикового капіталу шляхом отримання товарних кредитів, отримання банківських кредитів та отримання допомоги на поворотній основі. В свою чергу, до прогресивних методів управління фінансовими ресурсами відносять збільшення власного капіталу шляхом розміщення депозитарних розписок на міжнародних фінансових ринках, розміщення похідних цінних паперів та акцій підприємства, розміщення корпоративних облігацій на національному та міжнародному ринках, отримання вексельного комерційного кредиту, дисконтування дебіторської заборгованості, застосування товаророзпорядчих цінних паперів, застосування лізингу [5]. 

Описані вище методи управління фінансовими ресурсами підприємства можна згрупувати та представити у вигляді схеми, що представлена на рисунку 1.




Рисунок 1 – Методи управління фінансовими ресурсами підприємства

Таким чином, можна зробити висновок, що на сучасному етапі розвитку економічної теорії управління фінансовими ресурсами підприємства з використанням сучасних методів та підходів є головним чинником його економічного зростання.

Література:

1. Єрешко Ю. О. Методологічні засади управління фінансовими потоками підприємства / Ю. А. Єрешко // перекл. з англ. Економіка та держава: міжнародний науково-практичний журнал. – 2017. № 11. – с. 72-76.

2. Ткаченко П. І. Управління фінансовими ресурсами підприємств: управління ефективністю формування та використання [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://www.investplan.com.ua/pdf/19_2013/12.pdf.

3. Бондаренко О. С. Інформаційно-аналітичне забезпечення управління фінансовими ресурсами суб’єктів господарювання / О. С. Бондаренко // Економіка та держава: міжнародний науково-практичний журнал. – 2018. - №6. – 21-24.

4. Бланк И. А. Финансовый менеджмент: Учебный курс / И.А. Бланк. – К.: Ника-Центр, 2008. – 528 с.

5. Гайдук І.О. Класифікація фінансових ресурсів підприємства/ Гайдук І.О. // Збірник наукових праць. – 2018. – с. 363.


________________________

Науковий керівник: Мapчeнкo Вaлeнтинa Микoлaївнa, доктор eкономічних наук, пpoфесор, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота