ВПЛИВ ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

24.11.2023 19:30

[1. Экономические науки]

Автор: Шпак Яна Олександрівна, здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, Державний податковий університет


Епоха активного розвитку світової економіки породжує необхідність пошуку нових способів для забезпечення умов успішного суспільного прогресу. Це досягається через впровадження економічних змін, які ґрунтуються на перетвореннях в інституційній сфері. Вчені як із-за кордону, так і в Україні присвятили свої дослідження питанню формування інституційного оточення та його впливу на соціально-економічні процеси. 

Визначення, запропоноване Д. Нортом і Л. Девісом, описує інституційне середовище як комплекс фундаментальних політичних, соціальних і юридичних правил, що становлять основу для виробництва, обміну, розподілу і споживання обмежених ресурсів [1, с. 145].

Рівень розвитку інституціонального середовища відіграє велику роль у впливі на економічні процеси через поліпшення ефективності обігу товарів і грошей та надання суб'єктам ринку широкого спектру послуг, що створюють сприятливі умови для виробництва та господарської діяльності.

В економічній науці виокремлюють інституціональні складові макроекономічного характеру, такі як науково-технічні, фінансові, інвестиційні та соціальні. До цих складових також належать заходи, спрямовані на покращення управління на різних рівнях економічного середовища.

Ці складові суттєво впливають на ефективність діяльності ринкових учасників та на підвищення їх конкурентоздатності. Вони пов'язані з управлінням та регулюванням окремих секторів економіки.

Сучасна Україна, незважаючи на проблему нерівноваги в структурі економіки, має амбіції досягти значного просування у соціально-економічному розвитку й підвищити свої позиції у світових рейтингах. Ці цілі визначають стратегічний курс щодо функціонування інституційного середовища у двох основних напрямках. Перший напрямок – вирішення нерівностей у ключових характеристиках національної економічної системи, а другий – сприяння прогресивному структурному оновленню, включаючи перехід до постіндустріального суспільства та досягнення основних цілей сталого розвитку [2, с. 31].

При оцінці інституційного середовища в Україні важливо зазначити наявні проблеми майже у всіх аспектах адміністративної, політичної, організаційно-правової, фіскально-монетарної політики. Причинами цього є високий рівень корупції, недостатня прозорість інституцій, непередбачуваність урядової політики та недоліки у захисті прав власності.

Висока відповідність законодавства в країні є важливим фактором для успішного інституційного середовища. Цю взаємозв'язок можна пояснити так: чим вище рівень виконання законів, тим ефективніше інституційне оточення в країні, що сприяє прискоренню темпів економічного зростання [3, с.155]. 

В Україні акцент на інституційну модернізацію сьогодні фокусується на боротьбі з корупцією, чий високий рівень призводить до зміцнення тіньових процесів в економіці та значних соціально-економічних втрат. Наприклад, розмір нелегального сектору, відомого як «Тіньова економіка», становить 50% ВВП країни. Розповсюдження корупції зумовлене не лише слабким розвитком демократичних інститутів та громадянського суспільства, але й неохочістю уряду проводити реформи, оскільки це може призвести до втрати можливостей отримання адміністративних переваг [4, с. 142]. 

Спираючись на те, що ефективність національної економіки залежить від якості інституційного середовища, потрібно покращити це середовище. Для досягнення цієї мети слід вжити такі заходи:

1. Аналіз інституційних складових макроекономічного рівня. Це дозволить визначити найбільш проблемні напрямки інституційних перетворень і розробити підходи до їх вирішення.

2. Розвиток державних інститутів з використанням регуляторних методів. Це може включати монетарні та фіскальні інструменти для підтримки економіки.

3. Удосконалення ринкових механізмів. Це охоплює регулювання валютних курсів та процентних ставок, а також стабілізацію на основі розвитку інфраструктури.

4. Розвиток інститутів, що орієнтовані на соціальну сферу. Тут важливо подолати бідність, підтримати населення та підвищити рівень життя.

5. Впровадження інновацій через привертання інвестицій в економіку. Це допоможе стимулювати розвиток суспільства.

Отже, сьогодні інституційне середовище має величезний вплив на економічний розвиток, більший, ніж будь-коли раніше. Вирішення основних проблем, які існують у цьому середовищі, стає критичним на цьому етапі, оскільки рівень розвитку економіки та суспільства держави визначається якістю її інституційної структури.

Література:

1. Васильців Т. Г. Удосконалення інституційного середовища розвитку малого бізнесу в малих містах. Стратегічні пріоритети. 2009. № 3(12). 184-190 с.

2. Васіна А. Ю. Аспекти моделювання інституційного середовища структурної модернізації національної економіки: Науковий вісник Херсонського державного університету. 2017. № 22. 40-45 с.

3. Ткач А. А. Інституціональна економіка. Нова інституціональна економічна теорія : навч. посіб. К. : Центр учбової літератури. 2007. 304 с.

4. Шевчук Ж. А. Проблеми розвитку інституційного середовища в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2016. № 6. 141-144 с.

__________________

Науковий керівник: Теліщук Мирослава Миколаївна, старший викладач кафедри економічної політики та сталого розвитку, Державний податковий університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота