ЯК ЄВРОПЕЙСЬКІ ЦІННОСТІ ВИЗНАЧИЛИ ШЛЯХ УКРАЇНИ? - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЯК ЄВРОПЕЙСЬКІ ЦІННОСТІ ВИЗНАЧИЛИ ШЛЯХ УКРАЇНИ?

26.02.2024 14:59

[5. Исторические науки]

Автор: Христофоридіс Костянтин Панагіотіс, студент 2 курсу, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Amat victoria curam

Шлях України до свободи, незалежності та самовизначення є тернистим. Протягом всієї своєї історії український народ змушений виборювати право на вибір власного шляху. Свідома відмова від насаджуваних ззовні цінностей та світогляду здатна вивести нас з «пітьми» соціальної нерівності та байдужості до «світла» свободи, демократії та справедливого добробуту для кожного [2]. Таким я бачу і свій вибір шляху як українця, що прагне усвідомлено розбудовувати власну країну через ідентифікацію себе як громадянина, що прагне зберегти історичні і культурні багатства України, а також повернутися до спільних цінностей європейських народів, частиною яких є ми – українці.

24 серпня 1991 року Україна звільнилася від радянської в’язниці і почала цілеспрямовано діяти формуючи власну державність. Враховуючи 70-річний досвід союзу з Радянською Росією, а також такі його наслідки, як геноцид українського народу, голодомор, репресії, спроби знищення української культури, цинічне використання людських та природних ресурсів, Україна зрозуміла, що час завершити відносини, які призводять лише до виснаження [4].

З початку незалежного становлення Україна неодноразово підтверджувала вибір на користь та відданість Європейським цінностям. Яскравим прикладом є документи, що проголошували безповоротний курс на Євроінтеграцію, серед них: Постанова «Про Основні напрями зовнішньої політики України» від 2 липня 1993 року, у якій декларувався намір України стати членом Європейського Співтовариства та Угода про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС 1994 року.

Розмірковуючи над питанням про які саме цінності йдеться, можна навести низку документів. Одним з перших документів, який висвітлив європейські цінності є Лісабонська угода. У ньому втілено ідеали людської цивілізації, які Європа відстоювала століттями – свобода, рівність, демократія, верховенство права, повага до людської гідності та повага до прав людини.

Україна завжди була і є членом Європейської спільноти. Європейські цінності століттями пронизували генотип українців і передавалися із покоління в покоління. Українці неодноразово демонстрували здатність боротися за європейські цінності, які визнавали своїми [3]. Однією з головних цінностей для нас є свобода. Історія України – це багатовікова боротьба за свободу. Доказом цьому є історичні події: захист українських земель від монгольської навали 1237 – 1241 рр., Національно-визвольна війна 1648 – 1657 рр., радянсько-українська війна 1919 – 1921 рр. та ін.

Однією з ключових подій сучасної незалежної України, яка в чергове довела світу, що українці здатні заради свободи віддати своє життя, стала Революція Гідності. У той момент, коли ми відчули, що в нас хочуть забрати те, що ми так довго відстоювали, ми вийшли на публічний протест 21 листопада 2013 року. А вже 30 листопада, коли це були вже сотні тисяч людей у самому серці України – столичному місті Києві, все змінилося назавжди. Це був не виступ за підписання Угоди про асоціацію з ЄС, а справжня революція. Ми, українці, відстоювали власні цінності. Ми не розглядали Європейський Союз як політичний інститут, а як носія цінностей, які повністю збігалися з нашими принципами і поглядами на життя у вільній демократичній державі [1].

Влада Януковича все більш віддалялася від Європейської інтеграції, та, на жаль, все більше зближувалася з Росією. В країні розгорнулася небачених масштабів корупція, не було створено незалежні суди, а відтак не йшлося про повагу до прав людини. Залишалось лише демонстративно відмовити в підписанні Угоди про Асоціацію з ЄС, що й відбулося. Стало зрозуміло, що це пастка, в яку потрапили всі ми. Першими на захист своєї країни вийшли студенти, яким, насамперед, було небайдуже майбутнє країни. А після жорсткого розгону демонстрації, на їх захист вийшли батьки. Українці зрозуміли, що їх майбутнє в небезпеці і вимагали вже не підписання угоди, а відставки Президента. Ми боролися проти брехні, свавілля влади, корупції та неволі [5]. Ми боролися за наше майбутнє, за наші цінності. І ми перемогли. Загибель сотень людей призвела до усвідомлення владою, що українці є незламними. Україна відстояла свою гідність – свої цінності.

На Євромайдані 2013 – 2014 років українська незалежність виборена життями героїв, які віддали їх за свободу. Трагічно, що ці жертви не стали останніми. Адже боротьба за волю України триває. Боротьба за свободу, гідність та честь перетворилася на повномасштабну війну з Росією. Моя Україна, вперта і віддана, й досі бореться за свої європейські цінності. Маю віру, що Україна переможе і цього разу доведе, що Україна – це Європа.

Література: 

1. Марусик Я. Шлях України до європейської інтеграції //Етнічна історія народів Європи. – 2000. – №. 7. – С. 27–31.

2. Ткаченко І. Європйська перспектива: тернистий шлях України до Європи //Віче. – 2011. – №. 2. – С. 7-8.

3. Пахарь К. А. Шлях України до європейської інтеграції //The 1th International scientific and practical conference “Current issues of science and integrated technologies”(January 10-13, 2023) Milan, Italy. International Science Group. 2023. 799 p. – 2023. – С. 547.

4. Макаренко Н. А. Нові перспективи вступу України до Європейського Союзу: вплив російсько-української війни 2022 року на євроінтеграцію //Аналітично-порівняльне правознавство. – 2022. – №. 1. – С. 366-369.

5. Бурдяк В. І. Успіхи та поразки України на шляху до Євросоюзу //B: Панорама політичних студій: Науковий вісник РДГУ. Рівне. – 2011. – С. 5-6.

______________________

Науковий керівник: Петришина Марина Олександрівна, доцентка, кандидатка юридичних наук, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота