ПРОЦЕСУАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРАВ СТОРІН У ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ: ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРАВ СТОРІН У ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ: ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ

26.02.2024 19:13

[2. Юридические науки]

Автор: Бандура Володимир Іванович, аспірант відділу проблем цивільного, трудового та підприємницького права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України


Сьогодні Україна пише нову сторінку своєї непростої історії. Історії, що пов’язана з небувалою самовідданістю та героїчною боротьбою українського народу за свою державність, за право бути серед європейських народів, за ті характерні для нас почуття власної гідності та справедливості, які черпають свої витоки ще у козацькому праві Запорізької Січі та правових пам’ятках періоду національного-визвольного руху. Україна вже вкотре довела, що є невід’ємною частиною європейської спільноти. Попереду час необхідних реформ усіх сфер державної влади та управління. Важливо позбутися будь-яких пережитків радянського минулого, вийти на новий рівень взаємовідносин влади та суспільства, забезпечити належний рівень реалізації прав і свобод людини. Зрештою, затвердити усталені європейські цінності демократії та верховенства права.

Звісно, такі перетворення не можуть не торкнутися судової влади та цивільного судочинства. Йдеться про повернення втраченої довіри до судової системи, підвищення ефективності цивільного судочинства, забезпечення винесення справедливих судових рішень. Одним із можливих напрямів законодавчої роботи є розробка та вдосконалення процесуальних гарантій прав сторін у цивільному судочинстві. У порядку цивільного судочинства варто передбачити не лише послідовність здійснення процесуальної діяльності судом, а й забезпечити заінтересованим особам широкі процесуальні можливості щодо захисту та відстоювання своїх прав та інтересів. У такому контексті якісне реформування правосуддя у цивільних справах безпосередньо залежить від точного визначення необхідних процесуальних гарантій прав сторін, вимог до судової влади та цивільної процесуальної форми її здійснення.

Не можна сказати, що цивілістична наука зовсім позбавлена досліджень процесуальних гарантій у цивільному судочинстві. Сучасні дослідники звертаються до окремих інститутів цивільного процесуального права крізь призму вітчизняного законодавства або фрагментарно досліджують деякі процесуальні гарантії для виявлення особливостей правового регулювання цивільної процесуальної діяльності та обґрунтування своєї авторської позиції. У цьому сенсі наукові праці українських правознавців закладають концептуальну основу для всебічного осмислення цивільного судочинства та системного вдосконалення цивільного процесуального законодавства з позиції новітньої судової практики та теоретичних концептів його розвитку.

Сьогодні важливою є доктринальна розробка процесуальних гарантій у цивільному судочинстві, в основі якої теоретичні положення, що розкривають призначення цивільної процесуальної діяльності, головні принципи та етапи її проведення, основні характеристики з огляду на європейський і вітчизняний досвід здійснення правосуддя у цивільних справах, сучасні наукові та практичні підходи до його нормативної регламентації та необхідність нової кодифікації цивільного процесуального законодавства. Це необхідно для подальших досліджень актуальних проблем науки цивільного процесуального права, внесення змін і доповнень у діючий Цивільний процесуальний кодекс України; використання судом при трактуванні цивільних процесуальних норм або при обґрунтуванні судових рішень.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота