ЗАХИСТ ПРАВ УЧАСНИКІВ ПРАВОВІДНОСИН У СФЕРІ ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА ЯК НАУКОВА ПРОБЛЕМА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЗАХИСТ ПРАВ УЧАСНИКІВ ПРАВОВІДНОСИН У СФЕРІ ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА ЯК НАУКОВА ПРОБЛЕМА

26.02.2024 19:34

[2. Юридические науки]

Автор: Процков Сергій Васильович, аспірант відділу проблем цивільного, трудового та підприємницького права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України


Житлове будівництво у всьому світі є важливою частиною загальної державної політики щодо створення нових робочих місць, інвестиційної привабливості різних сфер підприємницької діяльності, підвищення рівня життя громадян. Побудова успішної держави неможлива без належного економічного розвитку, гарантування мінімальних соціально-економічних прав та інтересів. Досвід провідних європейських країн доводить правильність цієї тези. З огляду на те, в яких умовах перебуває сьогодні Україна, ведучи повномасштабну війну з агресором, є підстави вважати, що сфера житлового будівництва може стати одним із можливих напрямів, що забезпечують необхідне постійне економічне зростання.

Для виконання цієї мети першорядним є формування концептуального підходу до правового регулювання сфери житлового будівництва, в рамках якого буде здійснюватися захист прав усіх учасників правовідносин, і не лише у сфері вкладення інвестицій. Житлове будівництво передбачає послідовність виконання певних робіт, які правомірно розглядати як його цикли. Як показує судова практика, починаючи від вибору земельної ділянки та отримання дозволу на будівництво, самого будівництва об’єкта до введення його в експлуатацію, неминуче виникають різні конфліктні ситуації. Необхідно мінімізувати можливість порушення права у цій сфері, сформулювавши пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства та рекомендації судовій практиці щодо розгляду та вирішення спірних питань.

Наука цивільного права та процесу вже приділяла деяку увагу проблемам правового регулювання інвестиційної діяльності, майнових прав, фондам фінансування будівництва, способам захисту майнових прав інвесторів у сфері будівництва та іншим. Проте комплексного дослідження проблемних питань захисту прав учасників правовідносин у сфері житлового будівництва, так і не було проведено. Мій більш ніж десятирічний досвід адвокатської діяльності в області, що розглядається, теоретичні знання та практичні навички дозволяють мені говорити про необхідність поліпшення правового регулювання сфери житлового будівництва та запропонувати авторське бачення його розвитку в Україні.

Важливою є розробка теоретичних положень як підґрунтя формування концепції захисту прав учасників правовідносин у сфері житлового будівництва, спрямованої на удосконалення законодавчої моделі регулювання цієї сфери та практики вирішення судових спорів.   

Для досягнення поставленої мети мають бути вирішені такі завдання: узагальнити досвід становлення та розвитку законодавства у сфері житлового будівництва; проаналізувати стан наукової розробленості проблеми захисту прав учасників правовідносин у сфері житлового будівництва; визначити проблемні питання нормативної регламентації начальних етапів житлового будівництва; дослідити переваги та недоліки існуючих форм інвестиційної діяльності в сфері житлового будівництва; розглянути порушення права, що виникають на стадії введення в експлуатацію об’єкта будівництва та реєстрації права власності; сформулювати пропозиції і рекомендації щодо удосконалення вітчизняного законодавства та практики його застосування.

Об’єктом такого дослідження є суспільні відносини, що виникають у сфері житлового будівництва. Предметом дослідження є проблеми захисту прав учасників правовідносин у сфері житлового будівництва, норми українського законодавства та практика їх застосування. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота