ТРАНСПАРЕНТНІСТЬ ПРАВОСУДДЯ У ЦИВІЛЬНИХ СПРАВАХ: ПОСТАНОВКА НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ТРАНСПАРЕНТНІСТЬ ПРАВОСУДДЯ У ЦИВІЛЬНИХ СПРАВАХ: ПОСТАНОВКА НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМИ

26.02.2024 19:42

[2. Юридические науки]

Автор: Куркін Євген Вікторович, аспірант відділу проблем цивільного, трудового та підприємницького права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України


Забезпечення належного функціонування судової влади є одним із ключових завдань, які стоять перед Україною на шляху до її повноправного членства в Європейському Союзі. Прикметно, що посадові особи наших західних країн-партнерів наполегливо звертають увагу влади на важливість продовження розпочатої судової реформи, перебудови діяльності багатьох державних інституцій, реального впровадження верховенства права, створення дієвого механізму реагування на порушення прав та інтересів фізичних та юридичних осіб.

Останні корупційні скандали, що сталися в українській судовій системі, переконують в необхідності ще більш кардинальних змін законодавства, яке регламентує організацію судової влади та діяльність із здійснення правосуддя.

Очевидно, що зрозуміла та відкрита судова система потрібна не лише пересічним громадянам чи суспільству. Насамперед, у відкритості та прозорості судової влади має бути зацікавлена держава. Оскільки стан судової системи є показником не тільки розвиненості демократичних і правових засад, він свідчить про потенційну можливість захисту належного права від будь-яких посягань. Це важливо для майбутніх іноземних інвесторів, без яких неможливий процес відновлення та процвітання України.

Враховуючи ці обставини, перед юридичною наукою відкриваються нові можливості з обґрунтування та супроводу необхідних реформ, визначення оптимальних шляхів досягнення поставлених цілей, прогнозування розвитку законодавства та наслідків тих чи інших законодавчих рішень.

Одним із найважливіших аспектів реформування є відновлення втраченої довіри громадян до судів, до винесених судових рішень, які мають уособлювати собою приклади правильного застосування норм матеріального та процесуального права, справедливого вирішення конфліктної ситуації. Відновлення такої довіри можливе лише через здійснення відкритого та чесного цивільного судочинства. Тобто, йдеться про формування ефективної моделі транспарентності правосуддя у цивільних справах.

Цей напрямок наукового пошуку поки що є відносно новим для вітчизняної цивільної процесуальної науки. Як правило, дослідники цивільного процесу приділяють деяку увагу гласності судового розгляду як одному з принципів цивільного судочинства. Віддаючи належне проведеним дослідженням, все ж таки зауважимо, що межі вивчення транспарентності правосуддя у цивільних справах можуть бути суттєво розширені. Насамперед, за рахунок визначення поняття транспарентності правосуддя у цивільних справах в системі понятійно-категоріального апарату науки цивільного процесуального права, основних наукових підходів до розуміння об’єкта, що вивчається, в контексті переліку принципів цивільного судочинства та поза ним, виявлення сутності транспарентності з позиції якісної характеристики діяльності щодо здійснення правосуддя у цивільних справах. Це сприятиме розробці механізму забезпечення транспарентності правосуддя у цивільних справах, елементами якого є гласність та відкритість судового розгляду, поєднання усних та письмових засад в цивільному судочинстві, мова судочинства, порядок оголошення судових рішень та їх мотивованість.

Все це підтверджує важливість наукового дослідження транспарентності правосуддя у цивільних справах. Його метою є розробка теоретичних положень, висновків та рекомендацій як частини загальної наукової концепції удосконалення цивільної процесуальної діяльності та забезпечення транспарентності правосуддя у цивільних справах.

Для досягнення поставленої мети мають бути вирішені наступні завдання:

дослідити історико-правові аспекті розвитку ідей транспарентності правосуддя у цивільних справах;

провести огляд стану наукової розробленості проблеми транспарентності правосуддя у цивільних справах;

визначити наукові підходи до розуміння транспарентності правосуддя у цивільних справах, у тім числі, з огляду на еволюцію принципів цивільного судочинства, національного правозастосування та практики Європейського Суду з прав людини;

проаналізувати теоретико-прикладні проблеми транспарентності правосуддя у цивільних справах;

сформулювати пропозиції та рекомендації щодо удосконалення цивільного процесуального законодавства та практики його застосування.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота