КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ ЯК НАЛЕЖНА МЕТОДОЛОГІЧНА ОСНОВА УДОСКОНАЛЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ ЯК НАЛЕЖНА МЕТОДОЛОГІЧНА ОСНОВА УДОСКОНАЛЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

28.02.2024 13:08

[2. Юридические науки]

Автор: Лисюк Ярослав Юрійович, аспірант Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України


Проблема впливу Конституції України на цивільне процесуальне законодавство та конституційних підстав правосуддя у цивільних справах. Як слушно зазначається в юридичній літературі, сьогодні конституції є не лише основним джерелом відповідної галузі права, а й стрижнем національних правових систем для більшості країн світу [1, С.29]. Незважаючи на безперервну значущість такої проблематики, стверджувати про завершення формування будь-якої цілісної концепції впливу Конституції України на галузеве законодавство та встановлення сфер правового регулювання, на нашу думку, поки що передчасно. У найзагальнішому вигляді, говорячи про зміст такої концепції, йдеться про систему теоретичних поглядів і положень, виникнення яких обумовлено юридичними особливостями Конституції як специфічного нормативного акта та форми вираження права, що розкривають можливі способи та форми її впливу на процесуальні правовідносини, що складаються між різними суб’єктами цивільного процесу під час розгляду та вирішення спірних судових справ. 

Очевидно, що саме Конституція України може і має стати належним методологічним базисом становлення, інтерпретації та удосконалення національного законодавства. Не можна не враховувати і значення Конституції України для розвитку цивільної процесуальної доктрини, численні предмети вивчення якої незмінно детерміновані важливістю всебічного пізнання цивільного судочинства, пошуку та обґрунтування сукупності нових теоретичних знань, розуміння сучасних глобальних тенденцій його руху. Тим паче, видається необхідним в цих умовах зосередження уваги дослідників на вузлових, ключових характеристиках аналізованої концепції, що визначає, з одного боку, конституційно-правові основи діяльності судової влади та цінності судових процедур, з іншого – напрями еволюційного розвитку правосуддя у цивільних справах.

Такими нам вбачаються вихідні передумови дослідження впливу Конституції України на цивільне процесуальне законодавство. Зауважимо, що основні теоретико-прикладні розробки цієї проблематики традиційно склалися в рамках науки конституційного права, де набули широкого розвитку уявлення про поняття і сутність конституції, її структуру і функції, конституціоналізм як правове явище та елемент сучасних правових демократичних держав і деякі інші. 

Вже стали, мабуть, хрестоматійними тези про Конституцію України як кодифікований, парламентський і загальнодержавний нормативно-правовий акт, що має найвищу юридичну силу і виражає волю всього українського народу; як основне джерело національного права України; верховенство Конституції України в системі конституційного права та інших галузей права; конституційні норми як норми прямої дії; особливий порядок ухвалення Конституції України і внесення в неї змін; постійний характер її дії; Конституції України як системоутворюючого чинника пізнання явищ правової дійсності та інші. 

Ці теоретичні положення можуть бути взяті за основу при розробці механізму впливу та взаємодії конституції та галузевого законодавства. При цьому відзначимо, що в контексті цієї роботи окремий науковий інтерес становить вчення про функції конституції, під якими зазвичай розуміють основні напрями впливу конституції на формування та розвиток державних і суспільних відносин, що зумовлені, з одного боку, її внутрішньою правовою специфікою, а з другого – обʼєктивною потребою соціальної системи [2, С.16].

Вважаємо, що доктринальне вивчення функцій Конституції України тільки продовжиться, але вже на новому витку розвитку конституційно-правової думки в Україні, подальшого формування в нашій країні демократичної та правової держави.

Звернемося до аналізу юридичних функцій Конституції України, які визначають не лише взаємозв’язки Основного закону і суспільних відносин, а й характер системного впливу конституційних норм на встановлення сфер правового регулювання і, зокрема, на цивільне судочинство. 

Як правило, в правовій теорії заведено виокремлювати такі загальні юридичні функції конституції: регулятивну, установчу та правоохоронну. Тією чи іншою мірою вони впливають на розвиток усієї системи суспільних відносин. Водночас здається було б неповним розгляд регулятивної та інших функцій конституції тільки з позиції її безпосереднього впливу на конкретні суспільні відносини, хоча це і має першорядне значення.

Роль Конституції все ж таки цим не вичерпується. Конституційні норми покликані сформувати таку модель суспільних відносин, яка реально існує. Неможливо використовувати застарілі правові конструкції, які не відповідають очікуванням і потребам сучасного суспільства. В іншому разі протиріччя, що формуються, матимуть негативний вплив на розвиток суспільства і держави. Розвиток цивільного судочинства та його доктрини має ґрунтуватися на положеннях Конституції України як однієї з основних методологічних платформ удосконалення процесуального законодавства та практики його застосування.

На наш погляд, це актуалізує важливість дослідження сутності судової влади та її реалізації в цивільному судочинстві, теоретичних проблем правосуддя в цивільних справах і верховенства права в контексті формування нової системи принципів процесуальної діяльності.

Література:

1. Проблеми теорії конституційного права України / За заг. редакцією Ю. С. Шемшученка. К.: Парламентське вид-во, 2013. С. 29. 616 с.

2. Скрипнюк О. В. Конституція України та її функції: проблеми теорії та практики реалізації. До десятої річниці прийняття Конституції України. К.: Академія правових наук України, 2005. С. 16. 168 с.

______________________

Науковий керівник: Тимченко Геннадій Петрович, доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота