РАМКОВИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ ДОГОВІР: КОНСТРУКЦІЯ ТА ПОРЯДОК УКЛАДЕННЯ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

РАМКОВИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ ДОГОВІР: КОНСТРУКЦІЯ ТА ПОРЯДОК УКЛАДЕННЯ

07.05.2014 01:21

[Секция 7. Хозяйственное право. Хозяйственное процессуальное право. Финансовое право. Банковское право]

Автор: Губренко Аліна Василівна, студентка Полтавського юридичного інституту НЮУ ім. Я. Мудрого


В процесі функціонування господарського обороту може виникати чимала кількість організаційних відносин координаційного типу, де відсутня управлінська складова. На сьогодні відносини, пов’язані з формуванням організаційно-правового підґрунтя тривалого співробітництва суб’єктів господарювання такого типу, законодавцем віднесено до господарсько-виробничих відносин, про що зазначено в п. 5 ст. 3 Господарського кодексу України (далі - ГКУ). Нагадаємо, що згідно з ч. 4 ст. 179 ГК України під час укладання господарських договорів їх зміст може визначатися на підставі вільного волевиявлення; примірного та типового договорів; договору приєднання. Не дивлячись на масштабне використання в сфері господарювання рамкових договорів, які також називають генеральними, загальні положення щодо них так і не отримали законодавчого закріплення [1, c.145].

Теоретичний та практичний аналіз дає підстави наголосити на наступному. По-перше, конструкцію рамкового договору варто відмежовувати від інших конструкцій організаційного характеру. Найбільш схожим до конструкції аналізованого договору є попередній договір. Проте, якщо останній передує укладенню лише одного конкретно визначеного у ньому договорі, на підставі генерального договору розробляється план тривалого співробітництва, що опосередковується договірним блоком. Як зазначає Мілаш В., прикладом рамкового договору може бути договір про відкриття кредитної лінії, транспортного експедирування, комерційного представництва, франчайзингу, договори про сумісну підприємницьку діяльність тощо [4, c. 82].

Другою особливістю генерального договору є те, що організаційний зв’язок, який виникає на його підставі, не зникає після виконання сторонами належним чином своїх зобов’язань. Причиною цього є чинність згаданого блоку інших договорів, що укладаються на підставі рамкового [2, c.74].

За загальним правилом, договір вважається укладеним за умови досягнення між сторонами домовленості щодо всіх істотних умов. Відповідно до ч. 3 ст. 180 ГКУ при укладенні господарського договору сторони зобов’язані погодити предмет, ціну та строк дії договору. Якщо дані норми використовувати для рамкових договорів, тоді за відсутності, наприклад ціни, означений договір потрібно визнавати неукладеним. Утім, як вважають провідні науковці в галузі господарського права, ч. 3 ст. 180 ГКУ в частині ціни як істотної умови господарського договору доцільно застосовувати лише до тих договорів, відповідно до яких одна сторона зобов’язана сплатити іншій певну грошову суму. Оскільки ж рамковий договір безпосередньо не породжує певние грошове зобовязання, встановлення ціни мати місце не може. Аналізуючи позицію Белякевича О.А. стосовно істотних умов генеральних договорів, варто наголосити також на тому, що, виходячи з аналізу сутності даного договору, він не повинен охоплювати усі істотні умови поточних господарських операцій, запланованих у межах ділового співробітництва сторін [5, c.129].

Аналізуючи особливості рамкового договору, окремо варто зупинитись на його предметі, який, на відміну від інших договорів у сфері господарювання, є встановленням організаційно-правових основ спільного співробітництва сторін у визначеній сфері господарювання. Встановлення таких засад є вираженням наміру сторін про ділову співпрацю, що, як вже було зазначено, в більшості випадків теж набуває договірних форм. У цьому контексті може виникнути питання про юридичну силу обов’язків сторін рамкового договору щодо укладення поточних договорів, зокрема і в судовому порядку. Хоча на теоретичному рівні дане питання досі не вирішене, вважаємо за доцільне не підходити до даного питання односторонньо розрізняти рамкові договори за можливістю настання наслідків при їх порушенні [3, c. 34].

Останнє, на що варто звернути увагу це те, що на відміну від попереднього договору, генеральний до¬говір не втрачає своєї юридичної сили з моменту укладення поточного договору. Припинення його чинності може бути пов’язано або з його розірванням, або зі спливом встановленого сторонами терміну його дії. При цьому визначальним чинником, від якого залежить втрата юридичної сили поточних договорів, укладених на основі генерального, є початок їх виконання [4, c. 83].

Підсумовуючи зазначене вище, вважаємо за доцільне законодавче закріплення загальних положень про рамковий договір, а саме про особливості його укладення та виконання, що допоможе на нормативному рівні здійснити його відмежування від суміжних договірних конструкцій і спростити його практичне застосування.




Література:

1. Беляневич О. А. Господарський договір та способи його укладання : навч. посіб. / О. А. Беляневич. – К. : Наук. думка, 2002. – 278 с. 

2. Бервено С. М. Проблеми договірного права України : монографія / С. М. Бервено. – К. : Юрінком Інтер, 2006. – 392 с. 

3. Теньков С. О. Коментар судової практики з господарських справ / С. О. Теньков. – К. : Юрінком Інтер, 2004. – 384 с.

4. Черешнюк В. Н. Неоднозначність законодавчих положень щодо форми господарського договору / В. Н. Черешнюк // Юридична Україна. – 2007. – № 1. – С. 81–84.

5. Теньков С. Відсутність договору в письмовій формі як окремого документа ще не свідчить про відсутність факту його укладення / С. Теньков // Вісник господарського судочинства. – 2006. – № 3. – С. 127–132.

__________________________________


Науковий керівник: Гриценко Г.Г. 





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота