ДО ПИТАННЯ ПРО ВИНИКНЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ЗА ПРОЕКТОМ ТРУДОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ДО ПИТАННЯ ПРО ВИНИКНЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ЗА ПРОЕКТОМ ТРУДОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

01.12.2015 23:05

[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственное право. Международное частное право. Трудовое право и право социального обеспечения]

Автор: Кіба Аліна Русланівна, студентка факультету підготовки кадрів до Державної пенітенціарної служби України Національного юридичного університету України імені Ярослава Мудрого


Трудовий договір посідає особливе місце в системі правового забезпечення суспільних відносин у сфері найманої праці. Він є одним із засобів реалізації трудових прав людини, які гарантовані Конституцією України. Так, відповідно до ст. 43 Конституції нашої держави: «Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується». Будучи підставою виникнення та існування у часі трудових правовідносин, трудовий договір виконує функцію їх регулятора. За його допомогою відбувається індивідуалізація та конкретизація умов праці.

Сьогодні в Україні основним нормативно-правовим актом, що регламентує трудові відносини, є Кодекс законів про працю (далі – КЗпП), який був прийнятий 10 грудня 1971 року.  Хоча до КЗпП була внесена велика кількість змін, все одно він не відповідає сьогоднішньому стану економічного та політичного розвитку нашої держави. Адже КЗпП був створений тоді, коли праця вважалася обов’язком кожного працездатного радянського громадянина, на відміну від сьогоднішнього права людини на працю. 

Тому актуальною є проблема удосконалення трудового законодавства. Одним із чинників у вирішенні цього питання є необхідність розробки та прийняття Трудового кодексу України, який повинен відповідати сучасним соціально-економічним умовам.

5 листопада 2015 р. Постановою Верховної Ради України № 760-VIII прийнятий за основу проект Трудового кодексу України (реєстр. № 1658).

Згідно зі ст. 31 проекту Трудового кодексу України (далі — ТК України) трудові відносини — це відносини між працівником і роботодавцем, відповідно до яких працівник за винагороду особисто виконує визначену роботодавцем роботу (трудову функцію) під його керівництвом та контролем з підляганням правилам внутрішнього трудового розпорядку. Підставою для виникнення трудових відносин є трудовий договір.

У частині 3 ст. 31 проекту ТК України встановлено: трудові відносини виникають з дня початку працівником роботи за наказом (розпорядженням) чи з дозволу роботодавця. Дозволом роботодавця вважається дозвіл, наданий особою, яка уповноважена від його імені укладати трудові договори.

Разом з тим, положеннями зазначеної статті передбачено, що трудові відносини виникають із встановленого у трудовому договорі дня початку роботи також у разі, якщо працівник не розпочав роботу у відповідний день у зв'язку з хворобою або іншими поважними причинами, визначеними сторонами трудового договору. Однак з таким підходом авторів законопроекту до встановлення моменту виникнення трудових правовідносин важко погодитись.

Укладення трудового договору не означає фактичного виконання трудових обов’язків. У практиці непоодинокі випадки, коли виникає розрив у часі між цими двома датами. Якщо існує домовленість між сторонами про початок роботи пізніше дати укладення трудового договору (зокрема, й на наступний день), то всі правові наслідки, пов’язані з виникненням трудових правовідносин, визначаються з дня початку роботи (фактичного виконання працівником його трудової функції). 

Важливою особливістю трудових правовідносин є те, що кожна з їх сторін виступає щодо іншої і як зобов’язана, і як така, що вправі вимагати. Права й обов’язки працівника та роботодавця є кореспондуючими, тобто певному праву працівника відповідає обов’язок роботодавця і навпаки. Так, у разі укладення трудового договору працівник має право вимагати надання йому обумовленої роботи та створення належних умов праці, а роботодавець зобов’язаний це виконати. В свою чергу, роботодавець вправі вимагати від працівника належного виконання його трудових обов’язків з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а працівник зобов’язаний дотримуватися трудової дисципліни. Виконання працівником роботи дає йому право претендувати на відповідний заробіток та соціальні гарантії. А роботодавець виконує це зобов’язання, коли фактично одержав певний результат праці від працівника. Якщо слідом за авторами законопроекту вважати трудовими правовідносинами, що виникли, випадки, коли працівник у визначений трудовим договором день не приступив до виконання роботи через поважні причини, то постає питання, які ж права і обов’язки породжуються у сторін таких відносин. Чи має право працівник вимагати оплати праці та забезпечення соціальних гарантій від роботодавця, якщо він ще жодного дня, жодної години протягом робочого дня не працював? Які в цьому випадку мають бути обов’язки роботодавця, адже він не отримав від праці працівника ніякого результату? Очевидно, що в описаних ситуаціях не варто говорити про трудові правовідносини як такі, що виникли. Справді, трудовий договір було укладено, але правовідносини за цим договором не виникли, оскільки однією із сторін (працівником) не виконано одну з необхідних умов трудового договору – умову про початок роботи. Тож такі випадки не повинні породжувати будь-яких правових наслідків для сторін трудового договору. Роботодавець має право відмовити працівникові в наданні роботи. Наказ чи розпорядження роботодавця та/або письмовий трудовий договір підлягають анулюванню. 

Тому пропоную у статті 31 «Виникнення трудових відносин» проекту ТК України абзац другий частини 3 – виключити. У статті 50 «Обов'язок працівника стати до роботи» в частині другій слова «без поважної причини» – виключити.

_____________________________

Науковий керівник: Юшко Алла Миронівна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри трудового права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого.





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота