ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

15.12.2017 20:40

[Секция 10. Мировая экономика и международные экономические отношения]

Автор: Чопюк Олександра Валентинівна, студентка 1 курсу Чернівецького торговельно-економічного інституту


Зовнішньоекономічна безпека - це відповідність зовнішньоекономічної діяльності економічним національним інтересам, що забезпечує мінімізацію збитків держави від дії зовнішніх економічних факторів та створення оптимальних та пригожих умов піднесення внутрішньої економіки. Суть зовнішньоекономічної безпеки полягає у відповідності результатів зовнішньоекономічній діяльності національно-державним інтересам України. Політика, спрямована на досягнення зовнішньоекономічної безпеки, повинна забезпечити стійкий, незалежний розвиток країни як цілісної господарської структури, її природне економічне зростання на основі раціональних і ефективних зовнішньоекономічних взаємозв'язків, новаторський переворот в різних сферах людської діяльності. З моменту проголошення незалежності України посилилась інтеграція економіки в світову систему, що зумовлює необхідність чіткого нормативно - правового регулювання зовнішньоекономічної безпеки національного господарства на мезорівні. Україну розглядають з двох ракурсів, з одного боку вона виступає як країна, котра має унікальне розташування, що дає широкі транзитні можливості та місткій внутрішній ринок, а з іншого, як сировина база для інших країн які більш індустріально розвинуті.

Економічну діяльність суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності регіону регулюють такі основні документи: На державному рівні: укази Президента, Закони України(«Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про стимулювання розвитку регіонів»; постанови Кабінету міністрів України; постанови Верховної Ради України; ратифіковані правові інструменти Ради Європи, державні програми й стратегії соціального та економіного розвитку України, державні стратегії й концепції регіональної політики(Концепція державної регіональної політики, Державна стратегія регіонального розвитку економіки на період до 2015 р.) На регіональному рівні: регіональні програми в сфері зовнішньоекономічної діяльності, регіональні програми економічного і соціального розвитку, регіональні стратегії розквіту. На субрегіональному рівні:(Стратегії та Програми розвитку субрегіонів; Стратегії та Програми розвитку міст, районів, сел;) 

Слід відмітити, що повністю відкритої економіки, тобто коли товари, капітал чи робоча сила перетинають державні кордони без будь-яких обмежень не має жодна держава в світі. Відкриття економіки здійснюється шляхом перебудови та поступовими етапами з урахуванням особливостей України. Після аналізу конкурентоспроможності національної безпеки та мінімізації ризиків для внутрішніх виробників здійснюється поступове відкриття економіки. Якщо відкрити економіку без обмежень для зовнішніх більш впливовіших іноземних конкурентів це може призвести до усунення вітчизняних виробників з ринку. 

На сьогодні для характеристики зовнішньоекономічної безпеки використовують широкий спектр показників. Детально аналізуючи кожний з показників дозволяє знаходити причини змін в економіці країни. Можна виділити наступні:

1. Коефіцієнт покриття імпорту експортом. Оцінює збалансованість зовнішньої торгівлі. 

2. Відношення обсягу експорту до ВВП. Цим показником можна визначити експортну залежність національної економіки, чим вище цей показник тим більше вразлива національна економіка до зовнішніх подій; 

3. Відношення обсягу імпорту до ВВП. Цим показником можна виміряти залежність національної економіки від інших країн. 

4. Сальдо зовнішньоторговельної діяльності; 

5. Частка іноземних інвестицій до ВВП. Слід чітко розуміти й визначити граничний рівень інвестицій, щоб не допустити економічної загрози. Необхідна чітка політика недосягнення критичної межи. Поки для України залучення інвестицій залишається проблемою. 

6. Відношення суми виплат та основної частини зовнішнього боргу до експорту товару. Для збільшення цього показника необхідний план заходів для зменшення боргу та зростання експорту; 

7. Товарна будова імпорту та експорту. Цей показник дуже важливий для аналізу зовнішньоекономічних загроз; 

8. Взаємозв'язок між обсягами національного виробництва та експорту до певних країн; 

9. Питома вага імпорту та експорту науково місткої продукції в загальному обсязі імпорту;

10. Ефективний валютний курс національної валюти;

Висновки: Отже, на сьогодні забезпечення зовнішньоекономічної безпеки України вимагає посиленої зацікавленості представників адміністративних структур, політичних і суспільних рухів. 

Література:

1. Аранчій В.І. Зовнішньоекономічна безпека України в контексті міжнародної інтеграції // В.І. Аранчій, І.В. Перетятько // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2012. – № 2. – С. 150-161.

 2. Григорова-Беренда Л.І. Зовнішньоеконмоічна безпека: сутність та загрози / Л.І. Григорова-Беренда // Проблеми економіки. – 2010. – № 2. – С. 39-46. 

3. Лiпкан В. А. Національна i міжнародна безпека : у визначеннях та поняттях : словник-довiдник : / В. А. Лiпкан, О. С. Лiпкан – 2-ге вид., доп. i перероб. – К. : Текст, 2008. – 398 с.

4. Ковальчук Т. Т. Економічна безпека i політика : із досвiду професiйного аналiтика / Т. Т. Ковальчук, В. П. Горбулiн. – К. : Знання, 2004. – 638 с.

______________________

Науковий керівник: Руснак Лариса Романівна, кандитат економічних наук, Чернівецький торговельно-економічний інститут

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота