ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЙОГО ПОКРАЩЕННЯ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЙОГО ПОКРАЩЕННЯ

21.12.2017 16:06

[Cекция 6. Банковское дело. Деньги, финансы и кредит]

Автор: Прокопенко Юлія Миколаївна, студентка, Національний авіаційний університет


В сучасних умовах від того, наскільки ефективна інвестиційна політика держави, залежить: рівень оснащення підприємств основними фондами та стан виробництва, розв’язання проблем екології та соціології, науково-технічний прогрес країни. Інвестиції для будь-якої країни є підґрунтям не тільки для розвитку підприємства окремих галузей, а й є фундаментальним чинником для розвитку країни в цілому. При прийнятті рішення про залучення інвестиційного ресурсу іноземні інвестори спираються саме на інвестиційний клімат країни. Саме тому це завдання для України є одним з найважливіших в сьогоденні.

Інвестиційний клімат — це сукупність політичних, соціально-економічних, фінансових, соціально-культурних, організаційно-правових і географічних факторів, які притаманні певній країні і визначають її привабливість для іноземного інвестора [1].

Чинниками, що формують інвестиційний клімат, є: стан інвестиційного ринку, умови в яких діють інвестиції, рівень розвитку продуктивних сил, умови реєстрації іноземних інвестицій, стан кредитної та фінансової систем, стан інвестиційної сфери.

Інвестиційний клімат безпосередньо впливає на основні показники соціально-економічного розвитку країни. Позитивний інвестиційний клімат сприяє вирішенню соціальних проблем, забезпечує високий рівень зайнятості населення, дозволяє оновлювати виробництво, проводити модернізацію й нарощування основних фондів підприємств, впроваджувати новітні технології тощо[2]

В Україні є декілька чинників, які є перепоною для формування сприятливого інвестиційного клімату. До них, зокрема, відносять:

 низький рівень професійної кваліфікації підприємців;

 низький рівень захисту прав і свобод інвесторів;

 недосконалість податкового законодавства;

 недієве законодавство в питаннях корпоративного управління, що стає  причиною конфліктів та нагнітання соціальної напруженості;

 негативний імідж серед іноземних інвесторів, викликаний відсутністю вдалих інвестицій, які могли б бути прикладом сприятливого інвестиційного клімату.

Оцінюючи інвестиційний клімат України в цілому за міжнародними стандартами, використовуючи такі критерії, як політична і соціальна стабільність, динамізм економічного зростання, міра лібералізації зовнішньоекономічної сфери, наявність розвиненої промислової інфраструктури, банківської системи і системи телекомунікацій, наявність ринку відносно дешевої кваліфікованої робочої сили та інших, можна стверджувати, що практично за усіма цими параметрами Україна поступається більшості країн світу [3].

Отже, підвищити інвестиційну привабливості в Україні можна шляхом:

 формування сприятливого інвестиційного іміджу, приймаючи участь в інвестиційних проектах, міжнародних виставках, публікування статей в журналах та газетах відповідного напрямку та інших заходах;

 стимулювання національних інвесторів шляхом інформування про потенційні можливості інвестування;

 розвиток інвестиційної інфраструктури;

 державна підтримка малого та середнього підприємництва, адже саме малий і середній бізнес створюють конкурентне ринкове середовище, швидко реагують на потреби споживачів і зміну кон’юнктуру ринку;

 доступність кредитів та зниження їх вартості;

 спрямування грошових потоків в ті напрямки, які є лідерами в розвитку національної економіки;

 вдосконалення системи оподаткування;

 створення механізму захисту прав власників та інвесторів;

 зниження рівня корумпованості.

Це тільки мала частина заходів які може зробити Україна для встановлення сприятливого інвестиційного іміджу та підвищення міжнародного іміджу для зацікавлення не тільки на найближчий час, а й на довготермінову перспективу. Тобто першочерговим завданням державної політики є трансформація системи формування інвестиційного клімату України.

Література:

1. Мойсеєнко І. П. М74 Інвестування: Навч. посіб. — К.: Знання, 2006. — 490 с.

2. Долінська Т., Юр'єва Т. Інвестиційний клімат України та шляхи його формування // Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. Збірник наукових праць.  - 2010. - Вип.25.

3. Сазонець І. Л. Інвестування: міжнародний аспект: Навчальний посібник / І. Л. Сазонець, В. А Федорова. – К.: Центр учбової літератури, 2012 р. – 192с.

________________________

Науковий керівник: Задерака Наталя Миколаївна, старший викладач, Національний авіаційний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота