ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ

31.05.2018 18:50

[Секция 1. Экономика, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами]

Автор: Діденко Єлизавета Андріївна, студентка, Київський національний торговельно-економічний університет , м. Київ


За умов ринкової економіки значно зростає роль своєчасного та якісного аналізу фінансового стану підприємств, оцінки платоспроможності, фінансової стійкості та пошуку шляхів підвищення і зміцнення фінансової стабільності. Важливою характеристикою фінансового стану підприємства є оцінка його платоспроможності, під якою прийнято розуміти спроможність підприємства розраховуватися за своїми зобов’язаннями.

Існує чимало визначень поняття «платоспроможність» як вітчизняними так і зарубіжними вченими, деякі з них наведені в таблиці 1 [1].

Таблиця 1

Підходи до визначення економічної сутності платоспроможності підприємства





Метою оцінки платоспроможності підприємства є розробка і реалізація заходів, направлених на швидке її відновлення, відновлення достатнього рівня фінансової стійкості підприємства, встановлення можливості підприємства продовжувати свою господарську діяльність, подальшого розвитку, забезпечення прибутковості і зростання потенціалу і ухвалення відповідних рішень [2].


Платоспроможність підприємства визначається системою показників, наведеної  в таблиці 2


Таблиця 2


Показники платоспроможності підприємства







Для підвищення ефективності використання фінансових коштів підприємства необхідно впровадити заходи, які сприятимуть збільшенню прибутку, зменшенню вартості матеріальних активів та дебіторської заборгованості, а також оптимізації структури капіталу підприємства [38].


Перш за все, підприємствам потрібно здійснювати аналіз та пошук внутрішніх резервів по збільшенню прибутковості діяльності  за рахунок підвищення якості товарів, зниження їх собівартості, раціонального використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.


Оскільки метою є підвищення показників ліквідності та платоспроможності, підприємству слід ввести управління запасами з метою оптимізації запасів матеріалів, незавершеного виробництва та готової продукції. Оптимізація їх рівня має вплинути на перерозподіл обігових коштів підприємства, в результаті чого очікується збільшення величини ліквідних грошових коштів та зменшення величини неліквідних виробничих запасів. 


Один з варіантів підвищення платоспроможності підприємства є збільшення грошових коштів, що в свою чергу збільшить коефіцієнт абсолютної ліквідності. Це дозволить підприємству брати позики в банку для фінансування поточної діяльності. Збільшення грошових коштів можна забезпечити за рахунок реалізації та здачі в оренду виробничих фондів.


Як було зазначено, необхідно оцінювати платоспроможність балансу шляхом регулярних розрахунків відповідних коефіцієнтів. 


У процесі аналізу балансу на ліквідність та платоспроможність можуть бути виявлені відхилення убік  зниження мінімально припустимих значень, як на досліджуваному підприємстві. У такому випадку  потрібно привести показники у норму, за рахунок скорочення насамперед кредитів, заборгованості й інших видів залучених ресурсів, а також за рахунок збільшення власних засобів [4].


Крім того, для більш підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності підприємству необхідно планувати свою фінансову діяльність та контролювати виконання фінансових планів. Необхідно вивчати господарські та фінансові умови на ринку, специфіку клієнтури і тд.


Отже, основними заходами підвищення платоспроможності підприємства є:


- забезпечення достатнього розміру власного капіталу і його приросту в необхідних розмірах;


- зменшення собівартості продукції;


- підтримання оборотності запасів і дебіторської заборгованості на  оптимальному рівні;


- комплексний та  ретельний аналіз показників ліквідності і платоспроможності підприємства;


- управління запасами підприємства;


- систематичне планування і прогнозування необхідного розміру ліквідних засобів шляхом обліку всіх належних платежів і обліку грошових надходжень;


- визначення мінімально необхідної потреби в грошових активах для поточної господарської діяльності; 


- забезпечення прискорення обороту грошових активів; 


- першочергове спрямування прибутку на поповнення власного оборотного капіталу, тобто на збільшення частки власних коштів у джерелах покриття оборотних активів; 


- використання можливості отримання довгострокових кредитів і позик у підприємницькій діяльності


Як бачимо, вирішення проблеми підвищення фінансової стійкості і ліквідності підприємства, що аналізується та збільшення наявності власних коштів є реальним і можливим перш за все за рахунок подальшого збільшення обсягу реалізації продукції, розмірів прибутку та підвищення рівня прибутковості.


Список використаної літератури


1. Надточій С. І. Аналіз грошових потоків підприємства з використанням динамічної мультиплікативної оцінки їх ефективності та дослідження їх рядів ди наміки / С. І. Надточій // Формування ринкових відносин в Україні. - 2006. - № 8 (63). - С. 82-85. 


2. Коваленко Л.О., Ремньова Л.М. Фінансовий менеджмент// Знання, 3-тє вид. – 2008.


3. Ремньова Л. М. Управління ліквідністю та платоспроможністю підприємства як складова фінансового менеджменту / Л. М. Ремньова // Актуальні проблеми економіки. - 2014. - №2 (32). - С. 87-95. 


4. Подольська В.О., Ярім О.В. Фінансовий аналіз: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури. – 2008. – 488с 


5. Ярошевська О.В.  Методи оцінки ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства // Ярошевська О.В. - 2016. С.202-219 


______________________________________

Науковий керівник: Рибак Руслана Іванівна, старший викладач, Київський національний торговельно-економічний університет




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота