ВПЛИВ ТРАНСНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ НА НАЦІОНАЛЬНУ ЕКОНОМІКУ ТА БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ТРАНСНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ НА НАЦІОНАЛЬНУ ЕКОНОМІКУ ТА БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ

31.05.2018 23:14

[Секция 10. Мировая экономика и международные экономические отношения]

Автор: П’ятигорець Анна Костянтинівна, студентка, Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського; Слюсаренко Андрій Вікторович, кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності, Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського


Процеси транснаціоналізації є основою сучасних світогосподарських відносин і сталою тенденцією розвитку економіки. За умов активізації міжнародної інвестиційної діяльності зростають і основні показники діяльності ТНК, зокрема експорт зарубіжних філій ТНК складає приблизно 1/3 від загальносвітового експорту товарів та послуг, ринкова капіталізація окремих ТНК перевищує 500 млрд дол., а щорічні обсяги продажу становлять 150-200 млрд дол.. Діяльність ТНК дає приймаючим країнам не тільки додаткові можливості для економічного зростання і розвитку, але може знижувати рівень економічної незалежності, випливаючи на формування державної політики регулювання ринків та секторів національної економіки, зовнішньоторговельну, фінансову політики тощо. 

Дослідженню цієї проблематики присвячено низка наукових праць вітчизняних вчених. Основні напрями та стратегії здійснення інвестиційної діяльності ТНК досліджено у працях Антоненко О. І. Чурилова О. А. [1], Семенов А.А., Крижанівська В.В.[2],  Рокоча В.В., Плотніков О.В., Новицький   В.Є.[3],  Шабаліна Л., Корнейченко М.[4] та ін. Водночас, незважаючи на такий науковий здобуток, діяльність ТНК постійно змінюється, їх вплив на економічні системи країн є неоднозначним, що потребує регулярного наукового аналізу та узагальнення процесів транснаціоналізації.

Економіка України приваблює іноземних інвесторів природно-сировинною базою, відносно дешевою робочою силою та високим технічним рівнем підготовки спеціалістів. Впливає також, що Україна є великим ринком збуту та відкритим простором для приватизації, особливо стратегічних об’єктів. ТНК здатні сприяти і проводити модернізацію капіталоємних виробництв, підвищуючи їх загальний технологічний рівень, посилити конкурентні переваги на міжнародних товарних ринках. 

Разом з тим, транснаціоналізація національної економіки може спричинити поступову втрату державного суверенітету, права на національне багатство, перетворення країни на джерело дешевих ресурсів та робочої сили.  Зацікавленість ТНК в максимізації прибутку, а отже виключно у високоприбуткових галузях економіки, негативно впливає на конкурентоспроможність таких нині важливих для України галузях, як машинобудування, нафтопереробка, металургія, хімічна промисловість тощо, оскільки вони є інноваційно залежними. В Україні процеси транснаціоналізації проходять шляхом поглинання стабільно функціонуючих підприємств. При чому замість впровадження нових технологій та обладнання на підприємстві впроваджуються нові програми виробництва без оновлення виробничих фондів. До того ж торгівля сировиною відбувається за трансфертними цінами і частіше за все з власними філіями. Для контролю цього процесу в Україні можуть бути запроваджені два основних шляхи: 

1. Регулювання діяльності іноземних ТНК згідно з національними інтересами. Для захисту вітчизняної економіки повинна бути сформована відповідна законодавча база, котра б врегульовувала процедуру виходу ТНК на місцевий ринок, надавала переваги місцевим інвесторам. 

2. Для України важливо сприяти створенню власних ТНК. Національний капітал, що формується за допомогою крупних фінансово-промислових груп, може конкурувати з ТНК. Розвиток українських ТНК через розширення зовнішніх ринків, активізацію інноваційно-інвестиційної діяльності може сприяти підвищенню економічної безпеки держави.

Процес становлення українських ТНК може бути значно прискорений та розширений при залученні іноземних партнерів. Розвиток вітчизняних ТНК за участю іноземного капіталу може стати фактором реінтеграції сегментів пострадянського економічного простору та має перспективи виходу на ринки третіх країн. Тому створення вітчизняних ТНК буде вагомим стимулом як для розширення виробничих потужностей, так і для покращення фінансово-економічних результатів, що, в свою чергу, сприятиме диверсифікації та нарощуванню темпів виробництва, дозволить Україні поглиблювати участь в глобальних економічних процесах.

Література:

1. Антоненко О. І. Деякі тенденції розвитку ТНК в Україні / О. І. Антоненко, О. А. Чурилова [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Fkd/ 2011_1/part3/56.pdf 

2. Семенов А.А. Діяльність ТНК в Україні та їх вплив на економічний розвиток країни / А.А. Семенов, В.В. Крижанівська // «Экономические науки/ Внешнеэкономическая деятельность». – 2008. – с.18-19.

3. Транснаціональні корпорації: навчальний посібник / [В.В.Рокоча, О.В. Плотніков, В.Є. Новицький та ін.]; за ред. В.В. Рокоча. – К.: Таксон, 2001. – с.87-90.

4. Шабаліна Л. Аналіз впливу транснаціональних корпорацій на економіку України / Л. Шабаліна, М. Корнейченко. – Донецьк: Економіка, 2012. – с.59-63.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота