ВРАХУВАННЯ РИЗИКІВ В ПРОЦЕСІ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВРАХУВАННЯ РИЗИКІВ В ПРОЦЕСІ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

01.10.2018 20:20

[Секция 2. Менеджмент]

Автор: Кононова Ірина Володимирвна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку, економіки і управління персоналом підприємства, Державний вищий навчальний заклад «Придніпровська державна академія будівництва і архітектури»


В сучасних умовах функціонування, управління розвитком національної економіки має спрямовуватись в тому числі і на врахування та усунення можливих ризиків. Саме грамотне та продумане врахування  ризиків створить умови для досягнення найвищого з можливих значення показників розвитку [1].

Основними ризиками було визначено неможливість залучення приватного та іноземного капіталу з метою інвестування; розгортання інфляційних процесів в економіці, конкурування між доларом та євро та коливання валютного курсу гривні; нестабільність кон’юнктури світового ринку на продукцію, що експортується з України; застосування державами та міжнародними організаціями (ООН, МВФ, НАТО, ОЄСР тощо) заходів, що суттєво погіршують ситуацію України; відставання від розвинутих країн в частині розвитку техніки та технологій та неможливість її подолання; відтік кадрів за кордон та зростання масштабів прихованої зайнятості. Саме на врахування цих ризиків, подолання їх наслідків має спрямовуватись стратегія розвитку.

Водночас, існують ризики, що можуть суттєво вплинути на зменшення значень показників розвитку національної економіки в прогнозному періоді. Дослідженням встановлено, що такими ризиками є недоотримання інвестицій та недофінансування інноваційної діяльності. Саме грамотне та продумане врахування цих ризиків створить умови для досягнення найвищого з можливих значень показників розвитку та покращення цільового параметру соціально-економічної системи.

Вплив ризику на показники, що є імпульсами, наведено в таблиці 1.. Відхилення за показниками розраховано шляхом порівняння оптимістичного та песимістичного сценаріїв зміни прогнозних значень показників. 




Як видно з таблиці 1, внаслідок настання ризику недоотримання інвестицій обсяг капітальних інвестицій може бути меншим за оптимістичне значення на 1376,7 млн. євро. Внаслідок настання ризику недофінансування інноваційної діяльності, витрати на неї можуть бути меншими за прогнозну величину за оптимістичним сценарієм на 104,4 млн грн.

Таким чином, для забезпечення максимально можливого обсягу капітальних інвестицій слід стимулювати зростання обсягів фінансування за рахунок власних та залучених коштів організацій та населення (зростання їхньої питомої ваги у загальному обсязі інвестицій з 83,0 до 83,9%) поряд із зростанням обсягів інвестування за рахунок іноземних джерел (зростання їхньої питомої ваги з 1,4 до 2,2%). Для забезпечення максимально можливого обсягу витрат на інноваційну діяльність слід стимулювати зростання обсягів фінансування інноваційної діяльності за рахунок власних коштів організацій та приватних вітчизняних замовників (зростання їхньої питомої ваги у загальному обсязі з 37,9 до 41,5%) поряд із зростанням обсягів витрат з іноземних джерел (зростання їхньої питомої ваги з 24,4 до 26,2% в загальному обсязі витрат).

Отже зважаючи на виявлені імпульси розвитку, саме оптимізація структури капітальних інвестицій та витрат на інноваційну діяльність повинні стати основними заходами при реалізації розробленої стратегії управління розвитком соціально-економічної системи (рис. ) в сучасних умовах, що в подальшому сприятиме інвестиційній та інноваційній активності в національній економіці. 

Література:

1. Економічний  ризик: методи оцінки та управління  [Текст] : навч.  посібник  /  [Т. А. Васильєва, С. В. Лєонов, Я. М. Кривич та ін.] ; під  заг.  ред.  д-ра екон. наук,  проф.  Т. А. Васильєвої, канд. екон. наук  Я. М. Кривич. – Суми : ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2015. – 208 с.

2. Клебанова Т. С., Кизим Н. А., Благун И. С. и др. Модели оценки, анализа и прогнозирования социально-экономических систем: монографія. Харьков: ИНЖЭК, 2010. 277 с.

3. Мартиненко М.М., Ігнатьєва І.А. Стратегічний менеджмент: Підручник. - К.: Каравела, 2006. - 320 с.

4. Статистична інформація / Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/oper_new.html (дата звернення: 26.06.2018)



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота