СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА

30.10.2018 14:16

[Секция 4. Бухгалтерский учет, анализ и аудит]

Автор: Манзевита Дарина Олегівна, студентка, Національний університет біоресурсів і природокористування України; Чухліб Алла Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України


Молоко і молочні продукти є одним із головних продуктів харчування населення України і важливим компонентом харчової та переробної промисловості.

Невирішеною на сьогодні залишається неузгодженість пропозиції молока-сировини з попитом на молочні продукти. Переміщення виробництва молока у приватний сектор дрібних господарств населення зумовило додаткові проблеми щодо ринків збуту, насамперед експорту молочної продукції. Нині українські виробники витісняються із зарубіжних молокопродуктових ринків.

Проблемні питання ефективного функціонування молокопродуктового підкомплексу висвітлено у працях вітчизняних науковців: В.Г. Андрійчука, П.С. Березівського, В.І. Бойка, В.М. Бондаренка, В.В. Вітвіцького, В.Н. Зимовця, М.М. Ільчука, М.В. Калінчика, М.П. Коржинського, О.В. Крисального, А.С. Лисецького, В.Я. Саблука, О.М. Шпичака та інших вчених.

Вивчення внутрішніх закономірностей молокопродуктового підкомплексу та його ланок неможливе без використання економіко-статистичних методів дослідження.

В Україні упродовж останніх років спостерігається тенденція до зменшення поголів’я великої рогатої худоби, у тому числі і корів (табл.1) [1]. В 2017 році порівняно з 2010 роком кількість поголів’я корів зменшилась на 22,9 % і становила 2108,9 тис. голів. Скорочення поголів’я корів відбулося через несприятливу ситуацію на молочному ринку, низьку ціну на молоко для його виробників. Крім того, у великих тваринницьких господарствах відбувається процес заміщення малопродуктивної великої рогатої худоби на більш продуктивне поголів’я, переорієнтації на корів суто молочного напряму. 




Водночас позитивною є тенденція до підвищення продуктивності корів, що призвело до зростання валового виробництва молока. Так, у 2017 році порівняно з 2010 роком валове виробництво молока корів молочного стада збільшилось на 24,6% і становило 2761,9 тис. т. Вирівняний ряд динаміки валового виробництва молока за рівнянням лінійного тренду, який абстрагований від випадкових коливань, характеризується систематичним ростом (рис.1).




Визначення прогнозних значень валового виробництва молока здійснюють за методом екстраполяції тренду. Точкове прогнозне значення виробництва молока у 2018 році становитиме У2018=2893,9 тис. т.

Література

1.  Виробництво основних видів продукції тваринництва [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота