НАПРЯМИ ОПТИМІЗАЦІЇ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛІКВІДНОСТІ БАНКІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ ОПТИМІЗАЦІЇ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛІКВІДНОСТІ БАНКІВ

30.10.2018 15:06

[Cекция 6. Банковское дело. Деньги, финансы и кредит]

Автор: Орищишина Оксана Юріївна, магістрант, Вінницький національний аграрний університет,


Проблеми оптимізації грошово-кредитної політики перебувають в центрі уваги економістів, зокрема О.Дзюблюк [1]. З метою створення умов для оперативного управління ліквідністю банківської системи та забезпечення виконання її функції посередництва у платежах НБУ необхідно перейти до класичного механізму усереднення обов’язкових резервів, тобто фактично дозволити банкам у разі потреби повністю використовувати свої кошти на кореспондентських рахунках, забезпечуючи при цьому дотримання норми резервування в середньому за місяць. 

Вагомим аспектом у процесі підвищення ефективності управління ліквідністю банківської системи можуть бути заходи з оптимізації функціонування міжбанківського кредитного ринку. Зважаючи на те, що основним інструментом управління ліквідністю банківської системи України сьогодні є рефінансування банків, то цілком очевидно, що сам механізм рефінансування також потребує доопрацювань і вдосконалення в умовах кризи. Так, з метою визначення платоспроможних комерційних банків, які можуть отримати доступ до кредитів рефінансування чи до участі у тендерах ліквідності, НБУ доцільно було б розробити відповідний рейтинг банків на основі щоквартального стрес-тестування.

Наступним заходом з удосконалення механізму рефінансування, а відтак і підвищення ліквідності банківської системи, може стати впровадження спеціальної програми прив’язки рефінансування комерційних банків до попиту на кредитні ресурси підприємств пріоритетних галузей економіки за ставкою, яка дорівнює обліковій. Іншими словами, ця програма має бути спрямована на стимулювання кредитування реального сектору економіки.

Перспективним напрямом удосконалення механізму рефінансування у контексті управління ліквідністю банківської системи України є також формування єдиного пулу забезпечення кредитів рефінансування. Цей пул забезпечення має включати як ринкові (державні та корпоративні цінні папери), так і неринкові (векселі, права вимоги за кредитними договорами) активи, під забезпечення якими банки зможуть отримати декілька кредитів рефінансування під єдине забезпечення. 

Окрім цього, з метою підвищення ефективності грошово-кредитної політики у контексті управління ліквідністю банківської системи НБУ необхідно розглянути можливість реалізації певних заходів щодо активізації впливу на очікування економічних агентів.

Таким чином, для оптимізації грошово-кредитної політики в контексті управління ліквідністю банківської системи України необхідно обмежити можливості для спекулятивних операцій комерційних банків на валютному ринку, що дозволить ефективно регулювати ліквідність банківської системи шляхом зміни процентних ставок та надання довгострокових кредитів рефінансування. Оптимізація інституційної структури фінансового ринку, підвищення ефективності комунікаційної політики НБУ та оприлюднення цілей монетарної політики в кількісному вираженні сприятиме підвищенню довіри до банківського сектору, виникненню позитивних ділових очікувань економічних агентів та дозволить будувати середньострокові стратегії розвитку бізнесу, створюючи належні передумови для довготривалого і стійкого економічного зростання в Україні.

Література

1. Дзюблюк О. Оптимізація грошово-кредитної політики в контексті управління ліквідністю банківської системи України/ О. Дзюблюк, В.Рудан//Банківська справа. - 2015. - №4-5. – С.3-21. 

________________________

Науковий керівник: Руда Оксана Леонтіївна, кандидат економічних наук, доцент, Вінницький національний аграрний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота