ЕКОНОМІКА, ОРГАНІЗАЦІЯ І УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ, ГАЛУЗЯМИ, КОМПЛЕКСАМИ РОЗВИТОК СУЧАСНОГО ПІДРИЄМСТВА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІКА, ОРГАНІЗАЦІЯ І УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ, ГАЛУЗЯМИ, КОМПЛЕКСАМИ РОЗВИТОК СУЧАСНОГО ПІДРИЄМСТВА

26.11.2018 14:21

[Секция 1. Экономика, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами]

Автор: Гальцева Олена Михайлівна, бакалавр, студентка Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна


Розвиток підприємництва є одним з головних елементів економічної системи та умов процвітання сучасного цивілізованого суспільства, і посідає провідне місце серед питань, які постають перед суспільством при переході до ринкової економіки. Підтвердженням цього є досвід багатьох країн світу: США, Канади, країн ЄС.

Питання розвитку підприємства досліджували велика кількість науковців, серед яких: О.Л. Гапонеко, Ю.А. Плугіна, Р.О. Поборежний та. ін.

Визначення поняття підприємства сформульовано у Господарському кодексі України так: «Підприємство – це самостійний суб’єкт господарювання, який здійснює виробничу, торговельну та іншу господарську діяльність для задоволення суспільних та особистих потреб та отримання прибутку» [2]. 

Сучасне підприємство – основа економіки будь-якої країни, адже саме воно утворює робочі місця, виробляє товари та надає послуги, створює додаткову вартість, яка формує ВНП та багатство країни в цілому. 

Характерними ознаками сучасного розвинутого підприємства є:

- висока конкурентоспроможність на ринку, яка досягається шляхом впровадження інновацій, нових технологій у виробничий процес та наділенням товарів характеристиками, які відрізняють його від товарів потенційних конкурентів;

- систематичне підвищення ефективності виробництва;

- зростання кваліфікаційного рівня співробітників підприємства;

- здійснення рекламних кампаній; 

- формування позитивного іміджу підприємства у свідомості громадян.

Задля зниження витрат на виробництво та збільшення прибутку підприємства в умовах ринкової економіки необхідно створювати конкурентні переваги над іншими підприємствами за рахунок інновацій. При чому, зі зростанням швидкості впровадження нових технологій у виробництво та наділенням товарів і послуг унікальними характеристиками, збільшується успішність підприємства. 

Для ефективного функціонування сучасного підприємства необхідно зменшувати можливі ризики, з якими пов’язані рішення підприємців. Для цього застосовують наступні методи:

- диверсифікація (тобто інвестування коштів у декілька проектів);

- розподіл ризиків між усіма учасниками проекту;

- страхування підприємства;

- залучення до роботи компетентних партнерів;

- прогнозування попиту на продукцію.

Таким чином, підвищення ефективності підприємства, його розвиток та функціонування в умовах сучасної економічної системи полягає в оновленні системи його управління, в удосконаленні виробництва, що дозволяє зміцнювати та накопичувати стратегічний потенціал з метою забезпечення подальшого зростання.

Література:

1. Економіка підприємства: Навч. посіб. / А. В. Шегда, Т. М. Литвиненко, М. П. Нахаба та ін.; За ред. А. В. Шегди. - 2-ге вид., стер. - К.: Знання-Прес, 2002. - 335 с.

2. Господарський кодекс України // ВВР. - 2003. - № 18-22. - Ст. 144.

___________________

Науковий керівник: Лісенний Євгеній Володимирович, кандидат економічних наук, доцент, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота