ФІСКАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ АДМІНІСТРУВАННЯ МИТНИХ ПЛАТЕЖІВ В УКРАЇНІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ФІСКАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ АДМІНІСТРУВАННЯ МИТНИХ ПЛАТЕЖІВ В УКРАЇНІ

24.12.2018 15:02

[Секция 7. Налоговая система. Бюджетная система]

Автор: Хміль Ольга Михайлівна, студентка магістратури, Університет митної справи та фінансів


На сьогоднішній день митні платежі займають провідне місце в формуванні дохідної частини бюджету України. Для України актуальним є розвиток розгалудженої системи митного оподаткування, яка б передбачала ефективне наповнення бюджету держави, основу якого займають митні платежі.

Митні платежі – це податки та збори, які нараховуються в установленому порядку при переміщенні через митний кордон країни товарів та інших предметів під контролем органів доходів та зборів. [1] 

Хотілося б зазначити, А. І. Крисоватий та О. М. Десятнюк зазначають, що митні платежі - це своєрідна плата за виконання митницею своїх обов’язків та послуг, яка використовується для розвитку системи митних органів [2].

Аналіз доходів від зовнішньоекономічної діяльності та їх роль у формуванні ресурсів Державного бюджету України відображено в табл. 1. 

Як показують дані табл. 1, завдяки постійному вжиттю Державною фіскальною службою України організаційних заходів та старанням кожного працівника митниці, вдалося забезпечити постійно зростаючу тенденцію надходження митних платежів до бюджету. В 2017 році вдалося мобілізувати до бюджету близько 94% надходжень від показника минулого року що в цілому позитивно характеризує роботу митних органів у даному напрямі. Найбільшу питому вагу у складі митних платежів займає податок на додану вартість з ввезених на територію України товарів - близько 68%. Питома вага митних платежів у складі доходів державного бюджету становить у середньому 44.5 %, у податкових надходженнях – 87.6 %. 




Необхідно відмітити, що основною зростання обсягів митних платежів є прискорення темпів економічного розвитку України. По-перше, позитивний вплив на обсяг митних надходжень від ЗЕД здійснювали відносна стабільність обмінного курсу гривні до іноземної валюти. Оскільки, розрахунок по зовнішньоекономічних контрактах здійснюється в іноземній валюті, надходження митних платежів до бюджету є чутливими до коливань євро та долара США. По-друге, збільшенням споживчого попиту на імпортні товари позитивно відобразилося на розмірі бюджетних надходжень від митних платежів. Збільшення обсягів митних платежів відбувається ще й за рахунок ефективності організаційних засад ДФС у напрямку посилення митного контролю, а саме, за правильністю визначення митної вартості товарів, країни походження та класифікації окремих видів товарів, а також попередження незаконного ввезення товарів на територію України.

Комплексно оцінити ефективність діяльності ДФС в Україні досить складно оскільки не існує методики. Це актуалізує потребу розробки і затвердження методики розрахунку ефективності адміністрування митних платежів на державному рівні, що сприятиме прозорості діяльності митних органів. Додатково необхідно звернути увагу на те, що в Україні варто вдосконалити законодавство на рахунок врегулювання проблематики та спрощення розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації.

Література:

1. Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. - Режим доступу : http://zakon2.rada. gov.ua/l aws/show/2755-17. 

2. Крисоватий А. І. Податкова система [Текст]: Навч. посіб. / А. І. Крисоватий, О. М. Десятнюк. - Тернопіль: ТАНГ, 2004. - 331 с.

3. Звіт про виконання плану роботи Державної фіскальної служби України за 2015 р. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://sfs.gov.ua/data/files/131201.pdf. 

4. Звіт про виконання плану роботи Державної фіскальної служби України за 2016 р. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://sfs.gov.ua/data/files/199244.pdf. 

5. Звіт про виконання плану роботи Державної фіскальної служби України за 2017 р. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://sfs.gov.ua/data/files/131201.pdf

__________________________

Науковий керівник: Панасейко Ірина Миколаївна, доцент, Університет митної справи та фінансів



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота