СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВ ЛЮДИНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВ ЛЮДИНИ

27.12.2018 12:27

[Секция 1. Теория и история государства и права. Философия права. История политических и правовых учений]

Автор: Мельник Русана Вікторівна, студентка юридичного факультету, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки; Щирба Мар'яна Юріївна, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри теорії та історії держави і права, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки


Постановка проблеми. Механізм забезпечення реалізації прав є фактичним втіленням механізму реалізації прав та включає гарантії реалізації прав, юридичні елементи механізму реалізації, процес практичного втілення права у дійсність, тобто сам процес його реалізації як такий, умови і фактори такого процесу. Проте механізм реалізації прав повинен бути не лише забезпечений державою, а й втілюватись самим суспільством у життя через інститути громадянського суспільства, щоб зробити права людини «реальними та живими», а тому ефективна реалізація прав людини вимагає не лише втручання держави, а й залученості суспільства.

Мета дослідження полягає у визначенні  доступних  соціально-правових  механізмів реалізації прав людини, які стоять перед державою. 

Результати дослідження. Соціально - правовий механізм реалізації прав людини досліджувалися у наукових роботах таких вчених як: Б.В. Бабіна, М.І. Козюбри, П.М. Рабіновича, С.С. Алєксєєва, Б.І. Стахури, К.Г. Волинки, Г.В. Пеньковської, А.М. Колодія, Ю.А. Олійника та інших дослідників. Однак, незважаючи на внесок зазначених вище науковців, проблематика соціально-правового механізму реалізації прав людини потребує подальшого теоритичного обгрунтування.

Забезпечення прав і свобод людини і громадянина - складний і багатогранний процес. Він відбувається у конкретному соціальному середовищі і залежить як від юридичних, так і від соціальних факторів. Визнання соціальної обумовленості самого існування прав і свобод та системи їх забезпечення призвело до того, що у науковій літературі тема дослідження прав людини досліджується у двох аспектах. Одні науковці розглядають в аспекті соціальної категорії, яка перебуває за межами правової сфери, інші як суто юридичної категорії [1; с.11-12].

О.Ф.Скакун хоч і незаперечує такі аспекти, проте має своє власне бачення, наголошуючи на тому, що поняття «соціально-правовий механізм забезпечення прав людини» підкреслюється, що правовий механізм – частина соціального і діє з ним у єдності» [3; c. 112].

Цікавою є позиція Л.С. Явича, котрий вказує на особливу роль реалізації права і звертав увагу на те, що здійснення права завжди було і буде, здійснення права – це засіб його буття, існування, дії, виконання ним своєї головної соціальної функції. Неможливо зрозуміти право, якщо відвернутися від механізму його реалізації в житті суспільства [4; c. 282]. Тому для досягнення зазначених цілей використовуються не лише юридичні, а й економічні, політичні та соціальні засоби забезпечення прав і свобод особи. 

Аналогічний підхід підтримує К.Г. Волинка, зазначаючи про те, що не можна зводити цей процес «до реалізації лише окремих юридичних засобів забезпечення без врахування економічних, соціальних, політичних та інших факторів соціального середовища, без вивчення загальносоціальних умов їх фактичного здійснення» [2; c. 216].

Висновки. Отже, враховуючи різні наукові позиції щодо механізму реалізації прав людини, чи в соціальному аспекті, чи в юридичному, варто зазначити, що правильне та чітке визначення забезпечить реальну можливість використання людиною своїх прав і захист від усіх можливих посягань. 

Список літератури

1. Бочарова Н.В. Соціально-правовий механізм забезпечення прав людини: до питання про зміст та структуру поняття // Науковий вісник Ужгородського національного університету – 2015- С.11-13

2. Волинка К.Г. Теорія держави і права : навч. посіб. / К.Г. Волинка. – К. : МАУП, 2003. – 240 с.

3. Скакун О. Ф. Теорія держави і права : підручник / О. Ф. Скакун ; пер. з рос. – Х. : Консум, 2001. − 556 с. 

4. Явич Л.С. Общая теория права / Л. Явич. – Л. : Изд-во ЛГУ им. А.А. Жданова, 1976. – 285 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота