КОДЕКС ЕТИКИ ПРАЦІВНИКІВ ПІДРОЗДІЛІВ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

КОДЕКС ЕТИКИ ПРАЦІВНИКІВ ПІДРОЗДІЛІВ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ

27.12.2018 13:22

[Секция 4. Бухгалтерский учет, анализ и аудит]

Автор: Пушкарьова Олена Юріївна, аспірант, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана


У рамках реформування системи державного внутрішнього фінансового контролю з урахуванням досвіду провідних європейських країн з 01.01.2012 відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 № 1001 в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, а також обласних, Київській та Севастопольській міських, державних адміністраціях передбачено утворення підрозділів внутрішнього аудиту.

Одним з основних нормативно-правових документів, яким в своїй діяльності повинен керуватися працівник такого підрозділу є Кодекс етики працівників підрозділу внутрішнього аудиту, затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2011 № 1217.

Зазначений кодекс – задекларована в принципах система моральних і професійних цінностей та правил поведінки працівників підрозділу внутрішнього аудиту і щодо яких ними добровільно взяті зобов'язання на їх дотримання у професійній діяльності.

Про важливість цього документа в роботі внутрішніх аудиторів свідчить факт необхідності ознайомлення з його положеннями, про що робиться відмітка в особовій справі.

Основними принципами професійної діяльності, яких при виконанні службових обов'язків повинен дотримуватись внутрішній аудитор, є:

1) принцип сумлінності, який передбачає суворе дотримання правил поведінки при виконанні службових обов'язків та у стосунках зі співробітниками. Працівник зобов'язаний відповідально ставитись до виконання своїх службових обов'язків, дотримуватись вимог Закону України «Про державну службу», Закону України «Про запобігання корупції», принципів професійної діяльності та правил поведінки, нормативно-правових актів з питань внутрішнього аудиту, інших актів законодавства;

2) принцип незалежності та об'єктивності, який полягає у незалежності працівника від будь-яких зацікавлених груп або обставин, які загрожують інтересам органу, в якому він працює, чи виконанню службових обов'язків, перешкоджають йому бути об'єктивним під час провадження професійної діяльності. Аудиторські звіти, висновки та рекомендації, інші офіційні документи, що готуються внутрішнім аудитором, повинні складатися на підставі об'єктивної оцінки інформації, спиратися виключно на докази, зібрані з дотриманням вимог законодавства.

Внутрішній аудитор зобов’язаний вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів, наявність якого впливає/може вплинути на об'єктивність чи неупередженість прийняття ним рішень або на вчинення чи невчинення дій під час виконання службових повноважень. В свою чергу, керівник підрозділу внутрішнього аудиту зобов’язаний запобігати виникненню конфлікту інтересів у діяльності підлеглих працівників, а у разі виникнення – протягом двох робочих днів прийняти рішення щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у встановленому законодавством порядку;

3) принцип конфіденційності – неухильне дотримання встановлених законодавством вимог до використання та надання інформації, отриманої під час виконання внутрішнім аудитором службових обов'язків. Працівнику забороняється надавати в будь-якій формі третім особам відомості, отримані під час здійснення досліджень або оцінок, розголошувати і використовувати в інший спосіб інформацію з обмеженим доступом, за винятком випадків, передбачених законодавством та/або внутрішніми регламентами органу. Працівник зобов'язаний дотримуватися державної, комерційної та службової таємниці;

4) принцип професійної компетентності полягає у застосуванні аудитором знань, навичок та досвіду, необхідних для сумлінного, компетентного, вчасного, результативного і відповідального виконання службових обов’язків, недопущенні зловживань та неефективного використання державної і комунальної власності. Працівник повинен знати та застосовувати нормативно-правові акти з питань професійної діяльності, постійно підвищувати свій рівень знань і навичок шляхом вивчення відповідних нормативно-правових актів, у тому числі в сфері бюджетного законодавства, бухгалтерського обліку та звітності, внутрішнього аудиту та внутрішнього контролю, міжнародного досвіду в зазначеній сфері, брати участь у семінарах, навчаннях, проходити навчання на курсах підвищення кваліфікації.

Контроль за дотриманням працівниками цих принципів покладається на керівника підрозділу внутрішнього аудиту, який, у разі порушення аудиторами норм законодавства або недотримання вимог цього Кодексу, повинен в тому числі ініціювати їх притягнення до відповідальності згідно з законами України.

Таким чином, прийняття Кодексу етики працівників підрозділу внутрішнього аудиту є необхідним та важливим моментом для подальшого удосконалення системи державного фінансового контролю в Україні.

Література:

1. Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади: Постанова Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 № 1001. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://rada.gov.ua.

2. Кодекс етики працівників підрозділу внутрішнього аудиту: Наказ Міністерства фінансів України від 29.09.2011 № 1217. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://rada.gov.ua.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота