НАЦІОНАЛЬНА АНТИКОРУПЦІЙНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

НАЦІОНАЛЬНА АНТИКОРУПЦІЙНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ

18.03.2019 14:38

[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Судоустройство. Правоохранительные органы, прокуратура и адвокатура]

Автор: Гапич Катерина Вікторівна, студентка Міжрегіональної академії, управління персоналом, Інститут права ім. князя Володимира Великого


Анотація: В роботі проаналізовано сучасний стан антикорупційної політики України, особливості її розвитку та проблеми впровадження. Розглянуто актуальні питання розвитку законодавства в сфері боротьби з корупцією та запропоновано шляхи їх вдосконалення.

Ключові слова: корупція, національна антикорупційна політика(НАП), антикорупційне законодавство.

Тема роботи є досить актуальною через свою новизну, оскільки  досить гостро постало питання боротьби з корупцією після  взяття Україною курсу на Євроінтеграцію. З моменту укладання Угоди про асоціацію України та ЄС, Україна повинна набути відповідності критеріям для вступ до ЄС. Одним із ключових завдання стало завдання боротьби з корупцією, оскільки відповідно до результатів дослідження Transparency International “Індекс сприйняття корупції” (CPI) за останні роки рівень корупції в Україні має дуже високі показники.

Метою роботи є дослідження стану формування та втілення антикорупційної політики в життя, здійснення аналізу її ефективності з врахування постійного реформування антикорупційного законодавства.

Стан дослідження теми. З набуттям Україною незалежності питання корупції та політики нашої держави спрямованої на її подолання перебувають в центрі уваги науковців. Великий внесок в дослідження рівня корупції та шляхів її подолання зробили вітчизняні вчені, а саме А.Новак, А.Прохоренко, М.Камлик, Д.Заброда, Т.Кушнарьов. 

Основні положення. Проблема корупції як суспільно-політичного явища завжди була актуальною для України, але найбільшої актуальності вона набула в умовах вирішення завдань, визначених положенням Угоди про асоціацію України та ЄС та набуття Україною відповідності критеріям для вступу до ЄС. Беручи напрям на відповідний курс перед Україною постала необхідність у розробці діючої антикорупційної політики.

Курс на європейську інтеграцію є природним наслідком здобуття Україною незалежності. Його витоки — в історії нашого народу й усвідомленні права жити в демократичній, економічно розвинутій, соціально орієнтованій країні.

На основі проведеного аналізу досліджень вітчизняних вчених можливо виділити наступні загрози корупції як загроза незалежності та суверенітету держави, ефективній роботі державного апарату та виникнення негативного розвитку суспільних відносин.

Ціллю антикорупційної політики на думку вчених стало зниження рівня корупції, шляхом попередження корупційних правопорушень, забезпечення відповідальності за вчинені корупційні правопорушення, відшкодування шкоди, завданої корупційним правопорушенням, формування суспільної антикорупційної свідомості.

З 2011 року стартував процес оновлення антикорупційного законодавства та його приведення у відповідність до міжнародних стандартів. Реформування антикорупційного законодавства тягне за собою низку нових проблем, що зумовлюються недосконалістю правових норм, що спрямовані на запобігання корупції. Відбувається періодична зміна кримінально – правових та адміністративно - правих норм, що направлені на забезпечення відповідальності за корупційні правопорушення. 

В рамках Національної антикорупційної політики(НАП) було утворено Національне агентство з питань боротьби з корупцією(НАЗК), Національне антикорупційне бюро України(НАБУ), Державне бюро розслідувань(ДБР), та прийнято Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» від 07 червня 2018 року № 2447 –VIII, відповідно до якого, Антикорупційний суд повинен бути створений до червня 2019 року.

Висновки.

Протягом останніх років державною владою було зроблено активні кроки на шляху боротьби з корупцією в Україні, що зумовлює необхідність дослідження проблем, що пов’язані із здійсненням діяльності органів державної влади, щодо забезпечення законності в країні, додержання прав та свобод людини і громадянина, що гарантуються Конституцією України. Сучасна антикорупційна політика нашої країни, повинна відповідати сучасним умовам розвитку держави, враховувати масштаби розвитку корупції, розробляти дієві механізми моніторингу, оцінки та звітності за результатами здійснення антикорупційної політики.

Список використаних джерел та літератури

1. Індекс сприйняття корупції -2017 [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ti-ukraine.org/research/indeks-koruptsiyi-cpi-2017/

2. Закон України «Про запобігання корупції» від 14 жовт. 2014 року № 1700-VII. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1700-18

3. Бусол О. Ю. Протидія корупційній злочинності в Україні у сучасний період : [монографія] / О. Ю. Бусол – К. : Ін Юре, 2014. – 564 с.

4. Бортник С. М. Запобігання корупційним схемам у сфері бюджету / С. М. Бортник // Вісник Чернівецького факультету Національного університету «Одеська юридична академія». – 2015. – Вип. 4. – С. 45-56



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота