ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИХОДУ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ЗІ СКЛАДУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИХОДУ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ЗІ СКЛАДУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

17.04.2019 13:42

[Секция 10. Мировая экономика и международные экономические отношения]

Автор: Бугрім Дар'я Сергіївна, студентка, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара


На сьогоднішній день залишається невирішеним питання про «Brexit», що стосується виходу Великобританії зі складу Європейського Союзу. У Великій Британії 23 червня 2016 року відбувся референдум, за результатами якого більше половини населення країни проголосували за вихід з ЄС[1]. 

Серед наслідків, з якими може зіштовхнутися Європейський Союз, якщо Великобританія вийде з нього, багато негативних аспектів як для об’єднання, так і для країни.

По-перше, зниження рівня співробітництва. Існує дві моделі подальшого розвитку стосунків Британії та ЄС. Першою є модель норвезька: Норвегія не є членом об’єднання, але вона адаптувалася до законодавства Союзу та увійшла у зону вільного руху осіб. Однак при такій моделі партнерства, Великобританія буде залежати від рішень Брюсселю, не маючи вплив на прийняття законодавчих рішень. Інший варіант розвитку подій – це практично повна дезінтеграція з ЄС, яка призведе до становлення стосунків на правилах класичної дипломатії, а в економіці будуть переважати правила Світової Організації Торгівлі[2]. 

Другим проблемним вектором наслідків виходу Великобританії вважається «ефект доміно». Правління деяких країн, як-то Нідерландів та Данії, вже виступають за проведення референдуму в своїх державах – і кількість охочих покинути Союз виросла до майже 45%[1]. Якщо країни наслідуватимуть приклад Великої Британії, Європейський союз ризикує втратити велику частину свого бюджету. Так, наприклад Британія дає найбільший внесок у бюджет об’єднання, Нідерланди посідають третє місце, а Данія – восьме. Це, звичайно ж, негативно може вплинути на розподіл бюджету – і передусім урізанню буде піддана закордонна допомога[2]. 

Іншою суттєвою проблемою, яка переслідує ЄС з виходом Великобританії, є візи та міграція. Ця країна вже багато десятиліть є магнітом для мігрантів з країн Західної та Центральної Європи, а вихід держави з Союзу спричинить ускладнення в отриманні віз та переїзді з наміром пошуку роботи.  

Вихід Великобританії також вплине на ринки та фінанси. У 2018 році британський фунт впав майже на 10% - і цей показник на даний момент є найнижчим за останні двадцять років. Але не тільки фунт може постраждати – євро, головним осередком купівлі якого був саме Лондон, повинне буде знайти новий центральний банк – їм може стати Франція чи Німеччина – два титани та стовпи Європейського Союзу[3]. 

Головною, однак, проблемою, не зважаючи на наявність багатьох інших факторів, є можливий ефект доміно, який може спричинити вихід Великобританії з Європейського Союзу. Такий ефект призведе до значних втрат – як бюджету, так і серед товарних ринків. Майже все країни Європейського Союзу є високорозвиненими пост-індустріальними країнами, виробництво яких практично доповнює одне одного, тож замість втрачених партнерів об’єднанню доведеться шукати нові – але навряд чи у світі знайдеться хоч одна країна, що здатна компенсувати ті втрати, що понесе Союз, якщо Великобританія вийде з його складу.

Список використаних джерел:

1. UK's Brexit deal agreed by EU leaders[Electronic resource]. – Across mode: https://www.bbc.com/news/politics/uk_leaves_the_eu

2. Европейская интеграция: современное состояние и перспективы: Сборник науч. ст. -Мн.: ЕГУ, 2017.

3. Zabolotna M.F. (2015). The role of integration and disintegration processes in the modern world. Hrani, Politolohiya [Edges, Politology]. No. 10 (126), pp. 27-31.

___________________________

Науковий керівник: Скрипник Наталія Євгенівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та управління національним господарством, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота