СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

20.05.2019 13:41

[Секция 8. Развитие производительных сил и региональная экономика]

Автор: Снітко Ірина Віталіївна, студентка фінансового відділення Вінницького технічного коледжу


Найважливішими проблемами сучасного економічного розвитку є: вибір правильного напряму розвитку, чітке визначення пріоритетів на шляху до втілення обраної моделі. Стратегічне планування розвитку території сьогодні розглядається, як один із найбільш перспективних та ефективних механізмів реалізації довгострокової регіональної політики в умовах посилення самоорганізації територіальних громад. Регіональна політика направлена на підйом економіки, підвищення благополуччя населення та оптимізацію рівня його життя. Зараз в багатьох країнах світу регіональна політика стала пріоритетним видом діяльності державних органів управління, про що свідчить успішна її реалізація. В нашій державі, як і в інших країнах світу, активно розвивається і запроваджується стратегічний підхід до планування сталого територіального розвитку[2].

Стратегія збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року є документом, який має покладатись в основу регіонального планування та який реалізується через програми соціально-економічного розвитку, цільові регіональні програми, проекти розвитку. Основною метою є орієнтація на діяльність в напрямі стабілізації та підвищення якості життя населення на основі підвищення ефективності економіки і забезпечення додаткових надходжень в бюджети всіх рівнів за рахунок активізації інноваційних й інвестиційних процесів.

Можливість дерегуляції та розвитку підприємництва, спрощення процедури отримання дозволів, ліцензій надають активну підтримку та сприяють роботі малого та середнього бізнесу. Створення інфраструктури розвитку підприємництва (технопарки, бізнес-центри, інкубатори і т.п.). Сильними сторонами, які підтримують такі можливості, є створені Центри надання адміністративних послуг в кожному місті обласного значення та районному центрі, а також наявність висококваліфікованих кадрів та розвиненої освітньої мережі ВНЗ та науково-технічної бази для перепідготовки робочої сили відповідно до потреб економіки регіону. 

Підприємницька діяльність є важливим джерелом благополуччя і гарантом розвитку міста, тому місто повинно ставити перед собою мету створення сприятливого бізнес-клімату для збереження та розширення існуючого та залучення нового сталого бізнесу, має проводитись політика, спрямована на стимулювання економічного партнерства та розвиток бізнесу.

З метою створення високопродуктивної економіки міста необхідно сформувати ефективний, затребуваний на ринку праці та добре оплачуваний кадровий ресурс. Завдання підготовки достатньої кількості кваліфікованих, якісних кадрів може бути вирішеним тільки завдяки скоординованим зусиллям міської влади, навчальних закладів і бізнесу. 

Вінниця стоїть перед викликом створення нової економічної платформи для свого подальшого розвитку. Задля ефективної реалізації стратегічних завдань, які є головними напрямами роботи Вінницької обласної ради, визначено ряд стратегічних цілей і пріоритетів, які було систематизовано та узагальнено. 

Розробка Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року  була ініційована Вінницькою обласною державною адміністрацією на виконання Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року №385 [3] 

Отже, економічна Стратегія Вінницької області направлена на розвиток бізнесу, покращення кваліфікації кадрів, але існує низка проблем, які можуть вплинути на досягнення поставлених цілей, а саме: 

- значна залежність економіки області від зовнішніх інтеграційних зв’язків підприємств – експортерів та ринків збуту в країнах СНД; 

- недостатній рівень поглибленої переробки сільськогосподарської продукції;

- не сформованість інноваційної політики та внаслідок цього відсутність інноваційної інфраструктури, невикористання науково-технічного та виробничого потенціалу, наявного в регіоні;

- висока питома вага зайнятих в неофіційному секторі економіки;

- низька енергоефективність економіки та високий ступінь зношеності основних фондів.

Вінницький регіон – розвинений промислово-аграрний, науково-виробничий, культурно-освітній центр України, де налагоджені партнерські стосунки між владою, бізнесом і громадськістю та створені умови для самореалізації жителів області, шляхом підвищення потенціалу громадянського суспільства, інноваційного розвитку економіки і створення позитивного інвестиційного клімату. Перспективами економічної Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року є підвищення якості життя та добробуту населення, зростання конкурентоспроможності економіки області, впровадження інноваційно- інвестиційної моделі сталого розвитку на сучасній технологічній основі, комплексного економічного і соціального розвитку міст, районів, селищ і сіл області, розвитку громадянського суспільства, підтримання стабільного та задовільного стану навколишнього природного середовища. 

ЛІТЕРАТУРА

1. Біла С.О.Стратегії розвитку регіонів: шляхи забезпечення дієвості. Збірник матеріалів «круглого столу» / С. О. Біла. – К.: НІСД, 2011. – 88 с. 

2. Яркіна Н. М. Економіка підприємства : навч. посіб. / Н. М. Яркіна – Київ : ЛіраК, 2015. – 498 с. 

3. Вінницька обласна державна адміністрація / Стратегія збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року (нова редакція) / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.vin.gov.ua 

__________________________

Науковий керівник: Масловата Дар'я Романівна, Вінницький технічний коледж



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота