СУТНІСТЬ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ЯК ЕКОНОМІЧНОЇ ТА ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОЇ КАТЕГОРІЇ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ЯК ЕКОНОМІЧНОЇ ТА ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОЇ КАТЕГОРІЇ

16.12.2019 20:13

[Секция 4. Бухгалтерский учет, анализ и аудит]

Автор: Мирінець Інна Русланівна, магістр, економічного факультету, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Чухліб Алла Василівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


Фінансові результати характеризують майже всі аспекти діяльності підприємства: продуктивність праці, ступінь використання основних засобів, трудових, матеріальних і грошових ресурсів, собівартість реалізованої продукції, її якість, обсяг та ціни реалізації продукції та ін.

Розуміння сутності фінансового результату діяльності підприємств та прийняття ефективних управлінських рішень щодо подальшого його розвитку – головна передумова підвищення ефективності діяльності підприємств.

Фінансовий результат суб’єкта господарювання виступає у вигляді прибутку/ збитку і характеризує ефективність різних видів діяльності (операційної, інвестиційної, фінансової) та є підґрунтям  для розробки стратегії розвитку підприємства.

Аналіз наукової літератури дає підстави стверджувати, що між фахівцями

у галузях бухгалтерського обліку, фінансів, економіки та юридичних наук немає однозначності щодо визначення сутності категорії «фінансовий результат».

Фінансовий результат можна трактувати, як співставлення доходів і витрат діяльності підприємства, який може бути прибутком або збитком, що, у свою чергу, приводить до зростання (прибуток) або зменшення (збиток) власного капіталу. Саме отриманий фінансовий результат характеризує якість діяльності підприємства. Тобто, існує широкий спектр визначень поняття «фінансові ресурси», що пояснюється різними підходами науковців до розкриття сутності даного поняття. 

Як показали дослідження, серед найпоширеніших підходів до визначення поняття «фінансовий результат» є економічний, податковий та управлінський.

Для визначення фінансового результату підприємства в бухгалтерському обліку формується та узагальнюється інформація про доходи і витрати.

Сутність доходів і витрат розкрита НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Доходами вважається збільшення економічних вигід у вигляді надходження активів/ зменшення зобов’язань, що призводять до зростання власного капіталу, окрім зростання капіталу за рахунок внесків власників. Витратами є зменшення економічних вигід у вигляді вибуття активів/ зменшення зобов’язань, що призводять до зменшення власного капіталу, окрім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками [1].

В літературних джерелах іноді ототожнюються поняття «фінансовий результат» та «прибуток». Слід зауважити, що категорія фінансового результату значно ширша, ніж категорія прибуток. Прибуток відображає фінансовий результат діяльності підприємства, його позитивне значення.

Таким чином, аналіз розглянутих в економічній та обліковій літературі характеристик фінансового результату дозволяє зробити висновок, що фінансовий результат – це категорія, що відображає результативність господарської діяльності та визначається як різниця між сумами доходів та відповідних їм витрат, виражена у абсолютних показниках прибутку/ збитку. 

Література:

1. Національне Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» від 07 лютого 2013 р. № 73. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/ show/z0336-13

2. Червінська С.Л. Особливості визначення фінансових результатів діяльності аграрних підприємств. Облік і фінанси АПК. 2015. № 6 С. 107 – 110.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота