ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИЙ ДОГОВІР ЯК ІНСТРУМЕНТ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИЙ ДОГОВІР ЯК ІНСТРУМЕНТ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

14.02.2020 16:59

[Секция 10. Мировая экономика и международные экономические отношения]

Автор: Каменева Наталія Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та управління підприємством, Навчально-науковий інститут менеджменту, економіки та фінансів Президентського університету ПрАТ «ВНЗ «МАУП»; Соколенко Антон Вадимович, студент ПрАТ «ВНЗ «МАУП»


Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) є однією з основних форм економічних відносин України з іноземними державами. Під поняттям зовнішньоекономічного договору розуміють матеріально оформлену угоду двох чи більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямовану на встановлення, зміну чи припинення їхніх взаємних прав та обов’язків у ЗЕД. Суб’єкти ЗЕД діяльності мають право укладати будь-які договори, крім тих, укладення яких заборонено законодавством України [1, С. 12]. У понятті зовнішньоекономічного договору вказується, що він є “матеріально-оформленою угодою”. Тому, коли сторони хочуть більш детально врегулювати їх відносини, вони мають укладати письмовий ЗЕД договір, який більш повно та детально закріпить зовнішньоекономічні відносини між сторонами зовнішньоекономічного договору. Форма зовнішньоекономічної угоди визначається правом місця її укладення. Так, якщо угода була укладена за правом іноземної держави у формі, яка не передбачена законодавством України, то даний договір не може бути визнаний недійсним.

КМУ з метою забезпечення відповідності зовнішньоекономічних договорів законодавству України може запроваджувати їх державну реєстрацію. Значну роль для реєстрації зовнішньоекономічних договорів відіграє режим ліцензування.

Передумовами використання захисних застережень є: ризиковий характер ЗЕД; необхідність розподілу такої ризиковості; тривалий характер виконання зовнішньоекономічних договорів та ін.

Гіпотеза застереження –це вказівка на певну гіпотетичну обставину або певний перелік таких обставин, що може залишатися відкритим чи закритим, із настанням якої  у дію автоматично вводиться диспозиція застереження. 

Диспозицію застереження утворюють положення, які регламентують права та обов’язки сторін договору у випадку настання передбачених гіпотезою обставин. 

Кваліфікаційні ознаки обставин, що вводять у дію захисні застереження, доцільно поділити на загальні та спеціальні. Загальні кваліфікаційні ознаки це ознаки, які притаманні майже усім обставинам, що вводять у дію більшість захисних застережень. 

Спеціальні кваліфікаційні ознаки це ознаки, які притаманні лише окремим обставинам, що здатні ввести у дію лише певний різновид застережень. Вважаємо за необхідне у вітчизняному праві розподілити спеціальні кваліфікаційні ознаки на дві категорії: на обов’язкові та факультативні. Під спеціальними обов’язковими кваліфікаційними ознаками, слід розуміти ознаки, які завжди притаманні обставинам, що вводять у дію певний різновид застережень. Під спеціальними факультативними кваліфікаційними ознаками – ознаки, самостійно сформульовані сторонами чи запозичені ними з нормативних актів як міжнародного, так і національного характеру. Вони являють собою доповнення до загальних та спеціальних обов’язкових кваліфікаційних ознак, та у будь-якому випадку не повинні суперечити їм.

На наш погляд, у вітчизняному праві положення щодо загальних та спеціальних обов’язкових кваліфікаційних ознак із метою упорядкування ЗЕД у договірній формі з участю вітчизняних підприємців слід закріпити в імперативній нормі.

Література:

1. Коломацька С.П. Зовнішньоекономічна діяльність в Україні: правове регулювання та гарантії здійснення: Навчальний посібник/ С.П. Коломацька. – К.: ВД «Професіонал», 2017. – 288 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота