ПРОБЛЕМИ ВЗАЄМОДІЇ НАУКИ ТА БІЗНЕСУ В СУЧАСНОМУ ДІДЖИТАЛ-ПРОСТОРІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ВЗАЄМОДІЇ НАУКИ ТА БІЗНЕСУ В СУЧАСНОМУ ДІДЖИТАЛ-ПРОСТОРІ

17.02.2020 15:40

[Секция 1. Экономика, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами]

Автор: Ніколенко Лариса Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри аудиту, Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»


Одним з пріоритетних напрямків сучасного освітнього процесу є максимальне зближення університетів з бізнесом, тобто науку треба  розглядати, як інформаційну систему, чиї дослідження та результати це перший крок до переходу в цифровий простір підприємств, як інструмент впливу наукових публікацій на створення інституційних та інфраструктурних умов для розвитку бізнесів та підвищення конкурентоспроможності ринків і галузей. А проблеми і перспективи наступаючої цифровізації науки полягають в тісній комунікації між вченими і їх потенційними «користувачами досліджень».

Економічна система потребує подальшого фундаментального опрацювання та трансформації, наповнення набутими актуальними знаннями, що будуть представляти великий практичний інтерес як захід управління конкурентоспроможністю підприємств у ринкових умовах. Трансформується не тільки ринкове середовище, а й структури та методи збору і використання інформаційних даних. За допомогою інформації здійснюється збір, обробка відомостей про стан керованого об’єкта і передача йому керуючих команд. З цих позицій, управління розвитком економічної системи розглядається як інформаційний процес, який здійснює обмін інформацією між органами управління, керованим об’єктом і зовнішнім середовищем. 

Концепція економічного розвитку та інноваційної активності кожного підприємства в умовах динамічних змін зовнішнього середовища, повинна починатися з визнання та оцінки ролі інтелектуальної складової ресурсів підприємства. Керівники компаній серед основних загроз перспективам їх розвитку та перешкодам на шляху до цифрової трансформації називають нестачу кваліфікованих фахівців [1].

І саме системний підхід до формування моделі навчально-наукового процесу в вищих навчальних закладах повинен бути спрямований на розвиток нових технології, що на сьогодні є пріоритетним напрямком в підприємництві та державній політиці. Сучасна діджиталізація підприємства об’єктивно обумовлює збільшення попиту на працівників, що володіють не тільки теоретичними знаннями, творчим потенціалом і здатністю його реалізувати в ході відтворювального процесу, а й такими інформаційними компетенціями, як управління бізнес-процесами та інформацією за допомогою BigData, комунікацією в цифровому середовищі, використанням цифрового контексту, безпекою та захистом інформації, аудитом та аналізом даних за допомогою штучного інтелекту. 

Доцільно розглянути весь спектр мотиваційних можливостей інтелектуальної праці з професійних, матеріальних, статусних і особистісних позицій. Інтелектуальна праця – це головна складова економіки знань, що охоплює весь цикл, від розробки науково-технічної ідеї до її реалізації на комерційній основі. Вона базується на створенні і освоєнні нової техніки, технологій нової продукції та послуг, включаючи пошукові та фундаментальні дослідження, проведення інформаційних, організаційно-економічних та дослідно-конструкторських робіт, маркетинг нової продукції, її освоєння, промисловій реалізації нового продукту, сервісному та ремонтному обслуговуванні [2]. І все це в сучасному діджитал-суспільстві неможливо без кореляції між традиційними дослідженнями та економікою електронної взаємодії. 

Підсумовуючи можна зробити висновки: наука в контексті цифрової економіки отримає нові способи оцінки своєї результативності, які будуть пов'язані з позицією експертного співтовариства як з бізнесом, так і з державним сектором. Нові відносини між бізнесом і логікою наукового знання ймовірно можуть сприяти формуванню нового типу освітнього процесу, більш орієнтованого на зближення теорії та практики.

Література:

1. Committed to connecting the world. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.itu.int/en/ITUD

2. Іnternаtіоnаl Scіentіfіc Jоurnаl “Іnternаukа” http://www.іnter-nаukа.cоm/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота