МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ АСПЕКТ ТЕОРЕТИЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЗАРУБІЖНИХ ПРИВАТНИХ ІНВЕСТИЦІЙ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ АСПЕКТ ТЕОРЕТИЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЗАРУБІЖНИХ ПРИВАТНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

15.07.2020 16:23

[Секция 5. Административное право. Административное процессуальное право. Таможенное и налоговое право. Муниципальное право]

Автор: Дончик Віталій Володимирович, аспірант Національної академії управління, м. Київ, Україна


Аналіз теоретичних аспектів дослідження фінансових операцій фізичних осіб-резидентів у зарубіжних фінансових установах забезпечується за рахунок міждисциплінарного методологічного інструментарію та охоплює у своєму науковому фокусі поняття і категорії, що притаманні не тільки адміністративному чи фінансовому праву, але і економічним наукам. Саме тому осмислення понятійно-категоріального апарату потребує уточнення значення тих чи інших понять і категорій для адміністративно-правового аналізу досліджуваних суспільних відносин.

З урахуванням специфіки предмету дослідження фінансові відносини у сфері фінансових операцій фізичних осіб-резидентів у зарубіжних фінансових установах є базовим поняттям, що характеризує особливості застосування адміністративно-правового інструментарію і законодавства в цілому. У цьому розумінні підтримуємо думку С. М. Баранова, який слушно зауважував, що об’єктом фінансово-правових відносин є фонди коштів, які формуються, розподіляються і використовуються внаслідок реалізації суб'єктних прав і юридичних обов'язків [1, c. 108]. 

Такими суб’єктними правами і юридичними обов’язками є кореспонденція правової визначеності фінансових відносин у сфері фінансових операцій фізичних осіб-резидентів, яку породжують адміністративно-правові умови законодавства та юридичних обов’язків, що виникають у наслідок здійснення фінансових операцій вказаних суб’єктів у зарубіжних фінансових установах як окремий феномен правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності, у чому виражається специфіка меж адміністративно-правового регулювання даних суспільних відносин. З рештою, на наше переконання очевидним є той факт, що межі адміністративно-правового регулювання визначають обсяг прав зовнішньоекономічної діяльності фізичних осіб-резидентів у фінансових відносинах із зарубіжними фінансовими установами.

Межі адміністративно-правового регулювання даних суспільних відносин вдало визначив О.В. Кіян, який наголошує, що такі межі визначаються сферою предмета галузі адміністративного права, до складових якого належать: широке коло суспільних відносин між суб’єктами та об’єктами публічного управління (іншими словами, завжди одним із невід’ємних учасників адміністративно-правових відносин постає суб’єкт публічної адміністрації); основною метою діяльності суб’єктів публічної адміністрації є забезпечення прав і свобод людини та громадянина, нормального функціонування громадянського суспільства та держави; адміністративно-правові відносини є переважно управлінськими (виконавчо-розпорядчими); однією зі складових є внутрішньоорганізаційна діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, передусім та її частина, що здійснюється у правовій формі; невід’ємною складовою є засоби відповідальності суб’єктів публічної адміністрації за неправомірні дії або бездіяльність; можливість застосування органами виконавчої влади (їх посадовими особами) заходів адміністративного примусу та адміністративної відповідальності [2, с. 22–23].

Отже, з огляду на вищезазначене, у сфері адміністративно-правового регулювання фінансових операцій фізичних осіб-резидентів межі даного регулювання визначаються правами та обов’язками суб’єктів – фізичних осіб-резидентів, правами і свободами щодо розпорядження власними фінансовими ресурсами за межами юрисдикції України, повноваженнями контрольно-фінансових та інших управлінських органів державної влади, а також формами та мірою відповідальності суб’єктів – фізичних осіб-резидентів.

З точки зору меж адміністративно-правового регулювання фінансових операцій фінансові відносини у полі цього регулювання виступають окремим юридичним інститутом – фінансовими правовідносинами. 

Таким чином, понятійно-термінологічний інструментарій дослідження фінансових операцій фізичних осіб-резидентів у зарубіжних фінансових установах, попри свою галузеву строкатість, доводить наявність спеціалізованих понять і категорій, притаманних адміністративному і фінансовому праву. Серед таких понять слід виділити наступні: фінансові відносини, фінансові правовідносини, фінансові операції, фінансовий контроль, депозит, вклад, банківський рахунок, державні гарантії, адміністративна відповідальності за правопорушення у сфері захисту інтересів вкладників банку тощо. Основною методологічно-інструментальною властивістю цих термінів слід визнати наявність адміністративно-правових меж і відповідальності у формах і методах регулювання даних суспільних відносин. Відтак, перспективною науковою задачею дослідження визначеного предмету є аналіз особливостей соціальної зумовленості та особливостей організаційно-правового регулювання фінансових операцій фізичних осіб-резидентів у зарубіжних фінансових установах.

Література:

1. Баранов С.М. Проблеми правового регулювання розвитку фондового ринку в Україні // Збірник наукових праць УФЕІ, 1999. – №. 2(5). – С.106-111.

2. Кіян О. В. Межі адміністративно-правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності / О. В. Кіян // Митна справа. – 2014. – № 4 (94) липень-серпень. – С. 21–26.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота