СУДОВІ ЕКОНОМІЧНІ ЕКСПЕРТИЗИ: ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СУДОВІ ЕКОНОМІЧНІ ЕКСПЕРТИЗИ: ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА

25.09.2020 20:51

[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Судоустройство. Правоохранительные органы, прокуратура и адвокатура]

Автор: Болдирєв О.В., студент, Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого; Болдирєва Людмила Миколаївна, доктор економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту і логістики, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»


Судова справа, яка пов’язана з економічною злочинністю повинна бути розслідувана з проведенням судової експертизи. Також у випадку, коли наявні у справі докази є суперечливими, то їх оцінку може бути здійснено судом з призначенням судової економічної експертизи.

Судова економічна експертиза є процесуальною дією, що спрямована на отримання доказів щодо вирішення відповідних питань по судовим справам (кримінальним, цивільним, господарським). Судова експертиза проводиться, як правило, судовим експертом або експертом-економістом, які володіють необхідними спеціальними знання з бухгалтерського і податкового обліків, фінансової звітності, дослідження первинних документів, облікових регістрів і звітності, що містять інформацію про фактичні дані та обставини справи, що перебуває у провадженні, а результати оформлюються у вигляді висновків експертизи [1, 2]. Саме судові експерти або експерти-економісти допомагають суду досягти об’єктивності у прийнятті рішення. 

Об’єкти дослідження в судових економічних експертизах є: первинні документи, облікові реєстри, бухгалтерська, фінансова і податкова звітність (рис. 1).




Таким чином, загальна оцінка висновку судової економічної експертизи здійснюється за такими самими нормами, що й оцінка інших доказів. Проте вона має певну специфіку і цінність, оскільки цей доказ заснований на використанні спеціальних пізнань, якими не володіють слідство та суд. Вважається неприпустимим порушення перед експертом правових питань, вирішення яких віднесено законом до компетенції суду (зокрема, щодо вини особи тощо).

Література:

1. Дмитренко Є. Експертні економічні дослідження та судова експертиза податкового обліку. Вісник: офіційно про податки. 2015. №33. URL: http://www.visnuk.com.ua/ua/pubs/id/8743 (дата звернення 24.09.2020 р.).

2. Судово-економічна експертиза та напрямки її дослідження / Офіційний сайт Одеського науково-дослідного інституту. URL: http://ondise.minjust.gov.ua/sudovo-ekonomichna-ekspertiza-ta-napryamki-%D1%97%D1%97-doslidzhennya/ (дата звернення 24.09.2020 р.).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота