ЩОДО СПІВВІДНОШЕННЯ ДОБРОЧЕСНОСТІ ТА ДОБРОСОВІСНОСТІ ЯК ЕТИЧНИХ ВИМОГ ДО ПРОФЕСІЇ ПРАВНИКА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЩОДО СПІВВІДНОШЕННЯ ДОБРОЧЕСНОСТІ ТА ДОБРОСОВІСНОСТІ ЯК ЕТИЧНИХ ВИМОГ ДО ПРОФЕСІЇ ПРАВНИКА

20.06.2022 19:29

[2. Юридические науки]

Автор: Строга Єлизавета Олександрівна, студентка 6 групи 5 курсу, факультет адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Питання етичних характеристик професії юриста набуває все більшого значення. Правник – особа, яка повинна не лише бути справжнім професіоналом своєї справи, а й мати високі моральні якості.

Коли мова йде про особистість представника юридичної професії, часто згадуються співзвучні терміни «добросовісність» і «доброчесність». Та виникає питання – чи є вони синонімічними?

Добросовісність не перевіряється при зайнятті посад прокурорів, суддів тощо, а доброчесність – так.  Існування декларацій доброчесності, перевірок на доброчесність, діяльність Громадської ради доброчесності свідчать про розуміння поняття «доброчесності» як зовнішнього відображення діяльності юриста, що характеризується як прийнятна з боку суспільства.

Перевірки на доброчесність здійснюються шляхом збору інформації про професійну діяльність і спосіб життя прокурора та її порівняння із задекларованими такими службовцями відомостями. 

Поняття «доброчесність» застосовується в багатьох нормативно-правових актах, серед них, зокрема, Закони України «Про запобігання корупції», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів». Однак, це поняття не використовується при характеристиці діяльності адвокатів, нотаріусів.

У Кодексі професійної етики та поведінки прокурорів (ст. 16) закріплено таку етичну вимогу як доброчесність, взірцем якої повинен бути прокурор [1]. У Правилах адвокатської етики (ст. 11) застосовується поняття добросовісність поруч з компетентністю, здійснення захисту і представництва своїх клієнтів компетентно і добросовісно передбачає знання відповідних норм права, наявність необхідного досвіду їх застосування, доскональність у врахуванні всіх обставин справи, ретельну підготовку до виконання доручення [2].

Чи означає це, що прокурор повинен бути лише доброчесним, а адвокат у той же час добросовісним?

Серед науковців також немає єдиної точки зору щодо дефініцій цих понять. О. Поєдинок наголошує, що доброчесність – це те, до чого слід привчати із самого дитинства. Ця чеснота є особливо важливою для правників, оскільки велика кількість посад передбачає відповідну формальну вимогу [3].

Термін «доброчесність», який широко застосовується у законодавстві та правозастосовній практиці щодо суддів та прокурорів, з точки зору лінгвістики, охоплює такі категорії, як добро і чесність. Такий термін, якщо спиратися на філософію, є перенавантаженим, адже в будь-якому випадку чесність без доброти не існує. Зміст цих категорій є надзвичайно цікавим, проте розсуди про їх суб’єктивний характер є необґрунтованими – це загальнолюдські цінності. Скоріше, можна стверджувати, що існує суб’єктивне ставлення до них, проте вони не змінюються залежно від їх інтерпретації [4, с. 6].

Багато дослідників питання етичних вимог до професії юриста акцентують увагу на окремих професіях.

В. Головченко визначає доброчесність судді як дотримання ним високих стандартів і правил суддівської етики, загальнолюдських норм моралі, чесність і порядність як при виконанні суддівських обов’язків, так і в побуті та повсякденному житті [5].

Однак, звичайно, аналогічно можна визначати не лише доброчесність судді, а й прокурора, адвоката, нотаріуса.

Добросовісність – це певний стандарт поведінки, що характеризується чесністю, відкритістю і повагою інтересів іншої сторони договору або відповідних правовідносин. Таке визначення наводиться в постанові Касаційного цивільного суду від 16.05.2018 р. у справі № 449/1154/14 [6].

Тож поняття «добросовісність», яке застосовується у цивільному праві, на відміну від доброчесності, є внутрішнім проявом високих моральних стандартів особистості. Застосовуване поняття можна інтерпретувати і на діяльність правника.

Підводячи підсумки, варто зазначити, що актуальною залишається проблема перевірки добросовісності як внутрішнього прояву ставлення правника до виконання його обов’язків, яка повинна існувати поруч з доброчесністю. Оскільки лише зовні сумлінна реалізація своїх повноважень не відповідає призначенню професії юриста.

Список використаних джерел

1. Кодекс професійної етики та поведінки прокурорів, затверджений Всеукраїнською конференцією прокурорів від 27.04.2017 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0001900-17#Text.

2. Правила адвокатської етики, затверджені Звітно-виборним з’їздом адвокатів України від 09.06.2017 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/n0001891-17#Text.

3. Поєдинок О. Доброчесність, і не лише академічна, – це те, до чого слід привчати із самого дитинства. URL: http://vnews.agency/news/politics/274642-dobroporyadochnost-i-ne-tolko-akademicheskaya-eto-to-k-chemu-sleduet-priuchat-s-samogo-detstva-predsedatel-komiteta-naau-po-voprosam-yuridicheskogo-obrazovaniya-olga-poedinok.html .

4. Бакаянова Н. М. Чесність та добропорядна репутація. Вісник Одеської адвокатури. Спеціальний випуск: Адвокатська етика. 2019. С. 5-10.

5. Головченко В. Доброчесність по-американськи. URL: https://lexinform.com.ua/dumka-eksperta/dobrochesnist-po-amerykansky/.

6. Постанова колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 16.05.2018 р. по справі № 449/1154/14 (провадження № 61-1137св18). URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/74536892.

_____________________

Науковий керівник: Луценко Олена Євгенівна, к.ю.н., доцент, доцент кафедри трудового права НЮУ ім. Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота