ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЕЛЕКТРОННОГО ДОКУМЕНТУВАННЯ У СИСТЕМІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЕЛЕКТРОННОГО ДОКУМЕНТУВАННЯ У СИСТЕМІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

01.07.2022 00:02

[1. Экономические науки]

Автор: Кохан Сніжана Андріївна, студентка, Одеський національний економічний університет


Електронне документування на сьогодення спрощує роботу підприємства, особливо для осіб, які працюють з бухгалтерією. З приходом інновацій все стало набагато простіше і тому не вийнятком є електронна бухгалтерія. Але виникають проблеми в роботі комп’ютерної техніки і з ними потрібно боротися та шукати шлях вирішення проблем.

Електронний документообіг (обіг електронних документів) – сукупність процесів створення, обробки, відправлення, передачі, отримання, зберігання, використання та знищення електронних документів, які виконуються із застосуванням перевірки цілісності і в разі необхідності з підтвердженням факту отримання таких документів (ст. 10 Закону № 851) [2].

Виділяють такі проблеми та їх вирішення в електронному документообігу:

Проблема №1: Зберігання та організація файлів

Бухгалтери часто не можуть знайти потрібний файл. Ви коли-небудь ловили себе, що дивитися на екран комп’ютера, намагаючись запам’ятати точну конфігурацію імен для певного документа? Чи коли-небудь ваше програмне забезпечення сповільнювалося або журнал повністю застряг, коли воно намагалося імпортувати чи експортувати великий файл?

Рішення: Зберігання в хмарі

Хмарна бухгалтерська платформа дозволяє зберігати найбільші файли в безпечному місці. Найкраще програмне забезпечення для обліку дозволяє персоналізувати списки завдань і інформаційні панелі. Крім того, сортування файлів з одного екрана за допомогою спеціальних фільтрів пошуку значно допоможе вам упорядкувати. Ваше бухгалтерське програмне забезпечення має обробляти найбільші файли швидко та ефективно.

Проблема №2: Безпомилковий облік

Якщо ви все ще використовуєте калькулятор для відстеження фінансів своєї компанії, ймовірність помилки висока.

Рішення: дозвольте комп’ютеру виконати роботу

Бухгалтерське програмне забезпечення винесе розрахунок зі списку завдань. Ваше завдання полягатиме в тому, щоб переконатися, що імпортуються правильні дані. Мало того, що найкращі пакети бухгалтерського програмного забезпечення виконуватимуть розрахунки за вас, вони позначатимуть нові облікові записи, які не відповідають певним попередньо встановленим або налаштованим параметрам.

Проблема №3: Прогнозування грошових потоків є загадкою

Грошовий потік, мабуть, найгірший кошмар бухгалтера. Як можна точно спрогнозувати прибуток, якщо продажі пов’язані з волатильністю ринку? Як можна передбачити зростання конкуренції, попиту та пропозиції та навіть порушення ланцюга поставок? Якщо ви коли-небудь побачите бухгалтера з мішками під очима, ви, напевно, можете здогадатися, чому він втрачає сон.

Рішення: розглянемо багатофункціональну ERP

Інструмент планування ресурсів підприємства (ERP) виводить бухгалтерський облік на новий рівень, поєднуючи функції фінансів з інструментами бізнес-аналітики. Індивідуальна звітність, бізнес-аналітика, управління постачальниками та клієнтами, а також інструменти виставлення рахунків поєднуються з деякими із більш «стандартних» функцій бухгалтерського обліку, щоб надати бухгалтерам більше впевненості, підкріпленої аналітикою, під час прогнозування майбутнього свого бізнесу. Коли справа доходить до уявлення, а потім підготовки до проблем із грошовими потоками, ERP, насправді, є найближчим інструментом, схожим на кришталеву кулю, який ви знайдете в бухгалтерському обліку сьогодні.

Також слід пам’ятати і про функції документообігу:

• Надання працівникам управлінську інформацію, яка міститься в документах.

• Поставка документів за їх призначенням.

• Проведення багаторівневого контролю над документами.

Усі ці функції може виконувати комп’ютерна програма, користувач повинен тільки слідкувати за діями, у разі виявлення помилки виправляє їх, якщо програма не може виправити помилку.

На кожному підприємстві самостійно розробляється список реквізитів залежно від діяльності підприємства, з метою збереження комерційної таємниці, ось деякі з них:

• Електронний підпис. 

• Позначка про зміни та доповнення документа. Ці реквізити є одними із головних для юридичного підтвердження документів, бо візуально довести зміни в електронному файлі набагато важче, ніж у паперовому.

• Стандартні обов’язкові реквізити. До них належить – автор, тип, рівень доступу, строк виконання. 

Отже, сміло можна сказати, що з появою електронного документування все стало просто та вигідно, але не слід забувати про важкість керування такої системи, кожне підприємство розробляє бухгалтерський документообіг в електронному форматі під свою діяльність та за вимогами діючого законодавства. Для кращої роботи потрібно застосовувати зміни на підприємстві: удосконалювати програмне та технічне забезпечення, відправляти персонал на додаткові курси, встановлювати потужніше устаткування. 

Список використаних джерел

1. Закон України „Про електронні документи та електронний документообіг” від 01.01.2022 р. Відомості Верховної Ради (ВВР), 2003, № 36, ст.275. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/851-15#Text 

2. Організація електронного документообігу на підприємстві. URL: https://uteka.ua/ua/publication/commerce-12-dokumentooborot-2-organizaciya-elektronnogo-dokumentooborota-na-predpriyatii (дата звернення: 25.06.2022)

_______________________

Науковий керівник: Артюх Оксана Валентинівна, доктор економічних наук, професор, Одеський національний економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота