НАТУРАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО І ТОВАРНЕ ВИРОБНИЦТВО. ТОВАР ТА ЙОГО СКЛАДОВІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

НАТУРАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО І ТОВАРНЕ ВИРОБНИЦТВО. ТОВАР ТА ЙОГО СКЛАДОВІ

24.11.2022 01:25

[1. Экономические науки]

Автор: Ханенко Алла Валеріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», НУ «Запорізька політехніка»


Розвиток економічних процесів і явищ відбувається в певних економічних формах господарювання. Існує два типи господарювання: натуральне господарство і товарне виробництво. 

Історично першим типом економічної організації суспільного виробництва було натуральне господарство. 

Натуральне господарство - це тип господарства, в якому виробництво спрямоване безпосередньо на задоволення особистих потреб. Безпосередній виробник володіє засобами виробництва, необхідними для процесу праці і виробництва засобів існування. 

Продукти праці в умовах натурального господарства призначаються для власного споживання та задоволення потреб виробника і поступають до нього шляхом прямого розподілу, тобто відразу після виробництва. Отже, купівля-продаж продуктів відсутні. При цьому споживання продуктів досить часто співпадає з їх виробництвом.

У сучасних умовах приклади натурального господарства можна зустріти в деяких країнах Азії і Латинської Америки. У розвинених країнах натуральні господарства існують у вигляді сімейних, фермерських (селянських), домашніх і інших господарств. 

Поступово на зміну натуральному господарству прийшло товарне виробництво як розвинутіша і ефективніша форма організації суспільного виробництва. Товарне виробництво - це таке господарство, продукти якого виготовляються спеціалізованими відособленими виробниками і поступають в споживання за допомогою обміну на ринку. Причинами виникнення і існування товарного виробництва є: суспільний поділ праці та  економічне відособлення виробників 

Товарне виробництво функціонує і розвивається на засадах таких економічних законів: закону вартості, закону попиту і пропозиції, закону конкуренції, законів грошового обігу та інших

Розрізняють два типи товарного виробництва: 

- просте  товарне виробництво та розвинута форма товарного виробництва (капіталістичне товарне виробництво) 

Основоположною категорією товарного виробництва є “товар”.

Товар - це економічне благо, що задовольняє певну потребу людини і використовується для обміну (купівлі- продажу на ринку).

Неокласики відмічають, що продукт стає товаром лише завдяки його корисності і цінності. Таким чином, товар - це річ або послуга, що створена працею, має корисність і цінність і служить для обміну на інші товари (продаж на ринку).Виходячи з вищезазначеного можна зробити висновок, що будь-який товар має дві властивості: споживну вартість і мінову вартість.

Споживна вартість - це здатність, корисність товару задовольняти які-небудь потреби людини. Мінова вартість - ця властивість  обмінюватися, тобто здатність одного товару обмінюватися на інший товар в певних пропорціях і кількісних співвідношеннях. 

За час свого існування людство використовує лише три форми суспільного виробництва – натуральну, товарну і безпосередньо суспільну.

Література:

1. Кравчук Ю.Б. МІКРОЕКОНОМІКА: Навчальний посібник. - Харків, ХНУВС,  2016. - 133 с.

2. Оверченко В. І., Мажак З. М., Софій М. І. Мікроекономіка: Навчальний посібник./ за наук. ред. О. Л. Ануфрієвої. – Івано-Франківськ, «Лілея_НВ». – 2015. – 348 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота